Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Νέες αυξήσεις «φωτιά» στα καύσιμα | Σε ποια σημεία της Ελλάδας είναι ακριβότερη η βενζίνη

banner roots

Νέες αυξήσεις «φωτιά» στα καύσιμα | Σε ποια σημεία της Ελλάδας είναι ακριβότερη η βενζίνη
16.04.2019 | 09:31

Νέες αυξήσεις «φωτιά» στα καύσιμα | Σε ποια σημεία της Ελλάδας είναι ακριβότερη η βενζίνη

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Άλμα 13,2 λεπτών έχει κάνει η βενζίνη από το τέλος του 2018 ως σήμερα και οι καταναλωτές έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ανυπεράσπιστοι μπροστά στο νέο κύμα ανατιμήσεων, χωρίς να ακούνε το παραμικρό για μείωση των φόρων, που καλύπτουν το 63,19% της λιανικής τιμής της αμόλυβδης!

Στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, η διεθνής τιμή του πετρελαίου βρισκόταν στα 77,7 δολάρια, αλλά μέσα στο δίμηνο που ακολούθησε κατρακύλησε στα χαμηλά επίπεδα των 50,44 δολαρίων το βαρέλι. Σε αυτό το διάστημα (και) οι Έλληνες καταναλωτές είδαν με ανακούφιση τις λιανικές τιμές των καυσίμων να υποχωρούν σε διαχειρίσιμα επίπεδα, όχι βέβαια λόγω κάποιας αλλαγής στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ή στο ΦΠΑ, αλλά λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών.

Έτσι, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, η τιμή της απλής αμόλυβδης είχε υποχωρήσει στα 1,496 ευρώ/ λίτρο (σε μέσα επίπεδα) και η τιμή του πετρελαίου κίνησης στα 1,354 ευρώ/ λίτρο. Η εικόνα αυτή έχει, πλέον αναστραφεί και οι καταναλωτές διαπιστώνουν έντρομοι ότι οι πινακίδες των πρατηρίων καυσίμων έχουν αρχίσει να «βαραίνουν» επικίνδυνα, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών. Φτάνοντας στα μέσα Απριλίου, η τιμή του Brent έχει επιστρέψει στα επίπεδα των 71 δολαρίων.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών δείχνουν ότι η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης έχει εκτιναχθεί στα 1,628 ευρώ/ λίτρο, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης βρίσκεται πια στα 1,354 ευρώ/ λίτρο. Αν ανατρέξει, δε, κανείς στα επιμέρους στοιχεία, που αφορούν στις τιμές ανά Νομό, θα διαπιστώσει ότι ήδη στις Κυκλάδες η μέση τιμή έχει σπάσει το φράγμα των 1,80 ευρώ, ενώ στην Ευρυτανία, στην Κεφαλονιά, στα Δωδεκάνησα και στη Σάμο η μέση τιμή βρίσκεται πάνω από τα 1,70 ευρώ/ λίτρο.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, η διεθνής τιμή του πετρελαίου μπορεί να «σκαρφαλώσει» 10 δολάρια υψηλότερα, δηλαδή να φτάσει στα 80 δολάρια, ενώ ακόμα και οι πιο συντηρητικοί, όπως η Goldman Sachs αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους, ανεβάζοντας τον πήχη για το δεύτερο εξάμηνο του έτους στα 72,50 δολάρια αντί αρχικής εκτίμησης 65 δολαρίων το βαρέλι.

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς καυσίμων προειδοποιούν ότι λίαν συντόμως οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις, που θα οδηγήσουν τη μέση τιμή της αμόλυβδης προς τα επίπεδα των 1,7 ευρώ/ λίτρο. Παρά ταύτα, στο δημόσιο προεκλογικό διάλογο δεν υπάρχει ούτε νύξη για αναπροσαρμογή της φορολογίας, η οποία πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, έχει και δευτερογενείς επιπτώσεις μέσω των επιβαρύνσεων στο κόστος μεταφοράς των προϊόντων.

 

Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το