Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Το μεγαλύτερο προς πώληση χαρτοφυλάκιο "κόκκινων" δανείων ετοιμάζει η PQH

banner roots

Το μεγαλύτερο προς πώληση χαρτοφυλάκιο "κόκκινων" δανείων ετοιμάζει η PQH
07.08.2019 | 12:47

Το μεγαλύτερο προς πώληση χαρτοφυλάκιο "κόκκινων" δανείων ετοιμάζει η PQH

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

της Νένας Μαλλιάρα

Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις που θα βγει προς πώληση στην ελληνική αγορά, ετοιμάζει η PQH, στοχεύοντας σε σχεδόν ολικό "ξεκαθάρισμα" των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 9 δισ. ευρώ, των 17 υπό εκκαθάριση τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, πρόκειται για χαρτοφυλάκιο ύψους 4,5 – 5 δισ. ευρώ, το οποίο απαρτίζεται από δάνεια στεγαστικά και επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις σε ακίνητα και φέρει την επωνυμία "Αριάδνη".

Η οριστικοποίηση της περιμέτρου του εν λόγω χαρτοφυλακίου που θα είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο "πακέτο" μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα βγει προς πώληση στην ελληνική αγορά, αλλά και το πρώτο χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων NPLs που θα βγάλει προς πώληση η PHQ, αναμένει την έγκριση της ΤτΕ. Στόχος είναι η πώλησή του μέχρι τα τέλη του έτους.

Η πώληση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου θα ακολουθήσει την πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου NPLs από την PQH, αυτήν του χαρτοφυλακίου "Αίολος" που περιλαμβάνει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, κυρίως καταναλωτικά, από πιστωτικές κάρτες και μικρά επιχειρηματικά. Το χαρτοφυλάκιο αφορά περίπου 175.000 δανειολήπτες, 220.000 δανειακές συμβάσεις και 230.000 δάνεια, συνολικής έκθεσης 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ είναι η κύρια απαίτηση (με στοιχεία 30/6/2018).

Τα δάνεια του "Αίολος" προέρχονται από χαρτοφυλάκια υπό εκκαθάριση τραπεζών που βρίσκονται υπό την διαχείριση της PQH από τον Απρίλιο του 2016 και συγκεκριμένα από τις πρώην: Αγροτική Τράπεζα (με το μεγαλύτερο μερίδιο στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton Bank, Probank, First Business Bank (FBB), Πανελλήνια Τράπεζα, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσων, Συνεταιριστική Τράπεζα Εύβοιας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας και Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου.

Η PQH είχε ορίσει ως ημερομηνία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο την 23η Αυγούστου, ωστόσο προχθές αποφασίστηκε να δοθεί παράταση για τις 3 Σεπτεμβρίου.

Με την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών οι ενδιαφερόμενοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων (VDR) για την παροχή πληροφοριών σχετικών με το χαρτοφυλάκιο "Αίολος". Σε δεύτερη φάση, η PQH θα προκρίνει, με βάση το τίμημα, τους ενδιαφερόμενους που θα κληθούν για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, εν όψει της εισόδου της PQH στην "επιθετική" διαχείριση NPLs με πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποφασίστηκε η τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού της εταιρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η PQH δεν θα δημοσιοποιεί πλέον το reserve price, δηλαδή την χαμηλότερη αποδεκτή τιμή για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως επίσης δεν θα ανακοινώνει και τους bidders (πλειοδότες) στις διαδικασίες πωλήσεων των στοιχείων αυτών. Θα ακολουθεί, επομένως, μία κλειστή διαδικασία πωλήσεων, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξει τις δύο καλύτερες προσφορές από τις πέντε καλύτερες των δεσμευτικών προσφορών που θα υποβληθούν.

Οι αλλαγές στον εσωτερικό κανονισμό υπαγορεύθηκαν από το προηγούμενο της πρώτης απόπειρας πώλησης χαρτοφυλακίου από την PQH, το φθινόπωρο του 2017, η οποία όμως κατέληξε άδοξα. Επρόκειτο για πώληση χαρτοφυλακίου συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), που αφορούσαν ακίνητα και κινητό εξοπλισμό, λογιστικής αξίας περίπου 271 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης περίπου 360 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία εκποίησης θα διεξαγόταν σε δύο φάσεις (εκδήλωσης ενδιαφέροντος και δεσμευτικών προσφορών), αλλά φαίνεται πως η δημοσιοποίηση του reserve price, λειτούργησε εις βάρος της θετικής έκβασης του εγχειρήματος, το οποίο τελικώς δεν προχώρησε.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το