Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Στην τελική ευθεία για τον ανασχηματισμό

banner roots

Στην τελική ευθεία για τον ανασχηματισμό
24.06.2013 | 08:40

Στην τελική ευθεία για τον ανασχηματισμό

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομματικών επιτελείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον ανασχηματισμό και την προγραμματική συμφωνία, που αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο έως την Τρίτη και θα υποστηρίζεται από τη δικομματική κυβέρνηση, την ώρα πουτα σενάρια και η ονοματολογία είναι στην πρώτη γραμμή.

Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ πληροφορίες ήθελαν τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να είχαν συνάντηση το βράδυ της Κυριακής μακριά από τις κάμερες. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει από τον κ. Σαμαρά η νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί στη βάση της θεσμικής ισοτιμίας μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. 

Το σίγουρο είναι πως και οι δύο επιθυμούν να μπουν νέα πρόσωπα με μεταρρυθμιστική πυγμή προκειμένου να επισπευσθεί το κυβερνητικό έργο.

Η ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί όπως φαίνεται την Τρίτη ή την Τετάρτη και αμέσως μετά θα συνεδριάσει το νέο σχήμα υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή. 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος θα ενταχθεί στη νέα κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί αν θα αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου ή θα τοποθετηθεί επικεφαλής κάποιου χαρτοφυλακίου. 

Στην περίπτωση πάντως που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπουργοποιηθεί, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών ή εναλλακτικά το διευρυμένο υπερυπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερα του ενός ραντεβού για τους κύριους Σαμαρά και Βενιζέλο για να καταλήξουν στο νέο σχήμα και την προγραμματική συμφωνία, ωστόσο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι με δηλώσεις τους στον κυριακάτικο Τύπο έσπευσαν να δώσουν το στίγμα των προθέσεων τους.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής o κ. Σαμαράς τόνισε πως ο Ευ. Βενιζέλος είναι εταίρος πλήρους ευθύνης και ότι αυτό του το αναγνωρίζει 100%.

Και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση πράγματι δοκιμάστηκε τις τελευταίες ημέρες αλλά έμεινε όρθια και συνεχίζει με νέα αποφασιστικότητα. Και με πολύ καλύτερη συνεννόηση θέλω να ελπίζω... Πρέπει να μάθουμε να συνεννοούμαστε. Έχουμε όμως επίγνωση του κινδύνου. Δεν θα την πατήσουμε. Θα συνεννοηθούμε εκεί που πρέπει και θα συνεννοηθούμε εγκαίρως". 

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος δήλωσε "Έθνος της Κυριακής" πως το βασικό δίδαγμα της κρίσης είναι πως "στην πατρίδα μας δεν υπάρχουν πια περιθώρια για μικρές, κομματικές ή προσωπικές επιλογές" και σημείωσε ότι και πάλι το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να διασφαλίσει τη σταθερή και ομαλή πορεία της κυβέρνησης και της χώρας και το έκανε". 

Πρόσθεσε ωστόσο ότι έχει ζητήσει προγραμματικές, οργανωτικές και προσωπικές εγγυήσεις.

http://1.bp.blogspot.com/-b4UxtDSlkSE/T9-ffM5EnGI/AAAAAAAAE3M/tHVBbZMOFoY/s1600/%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%82+%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82.jpg

Πληροφορίες για τον ανασχηματισμό θέλουν τα δύο μεγάλα υπερυπουργεία που δημιουργήθηκαν πέρυσι να διαχωρίζονται. 

Έτσι, το ΥΠΕΚΑ θα χωριστεί σε Υποδομών και Ανάπτυξης, ενώ το ίδιο θα γίνει για το Παιδείας που θα χωριστεί από το Πολιτισμού.

Επίσης, όπως φαίνεται η ΝΔ θέλει να κρατήσει τα δύο επίμαχα υπουργεία που είχε η ΔΗΜΑΡ, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και  Δικαιοσύνης και τα ονόματα που ακούγονται είναι των κυρίων Βορίδη και Αθανασίου.

Πρόταση για υπουργείο φαίνεται ότι θα τεθεί και στους κυρίους Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο ΠΑΣΟΚ μάλλον θα περάσουν τα υπουργεία Εργασίας, Ενέργειας, πιθανότατα και το Υγείας.

Σαμαράς και Βενιζέλος φαίνεται πως έχουν καταλήξει στη δημιουργία υπουργικής θέσης που θα έχει ως τομέα ευθύνης την αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης, θέση την οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. 

Πρόταση έγινε για τη συγκεκριμένη θέση στον Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος όμως δεν δέχθηκε, καθώς επικαλέστηκε προσωπικές υποχρεώσεις που τον αναγκάζουν να είναι στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, αμετακίνητοι εμφανίζονται οι υπάλληλοι της ΕΡΤ αναφορικά με την εντολή του υπ. Οικονομικών να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής, ώστε να εφαρμοστεί η κυβερνητική απόφαση για την ΕΡΤ.

Τόσο μεγάλη μερίδα εργαζομένων, όσο και πολίτες που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους παραμένουν στις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου. 

 
 
Πηγή: Nooz.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το