Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Το μεγάλο στοίχημα: 75% ΝΔ- 25% ΠΑΣΟΚ

banner roots

Το μεγάλο στοίχημα: 75% ΝΔ- 25% ΠΑΣΟΚ
25.06.2013 | 09:23

Το μεγάλο στοίχημα: 75% ΝΔ- 25% ΠΑΣΟΚ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Με άμεσο στόχο την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας και μεγάλο στοίχημα την παραγωγική συνύπαρξη, οι άλλοτε άσπονδοι εχθροί του εγχώριου πολιτικού βίου εισέρχονται σε ένα πρωτοφανές κοινό εγχείρημα.

Η σύνθεση της νέας δικομματικής κυβέρνησης είναι όντως ένα μείγμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη, που διαθέτουν εμπειρίες από υπουργικούς θώκους (αλλά και τα βάρη του παρελθόντος) οι πάλαι ποτέ κραταιές δυνάμεις μοίρασαν την τράπουλα και η σύνθεση βγήκε τρεις προς ένας. 

Με άλλα λόγια, το υπουργικό Συμβούλιο συντίθεται (περίπου...) κατά 75% από στελέχη της ΝΔ και κατά 25% από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Το νέο σχήμα διαθέτει 43 μέλη (συμπεριλαμβανομένου του Α. Σαμαρά), μεδέκα να προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευ. Βενιζέλος τοποθετήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών.

Ο Δ. Αβραμόπουλος βρίσκεται πλέον επικεφαλής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ ο Π. Παναγιωτόπουλος ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού. 

Μεταξύ των νέων προσώπων του κυβερνητικού σχήματος βρίσκονται οι κ.κ. Κυρ. Μητσοτάκης(Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Γιάννης Μιχελάκης (Εσωτερικών), Άδωνις Γεωργιάδης (Υγείας) και Μ. Βαρβιτσιώτης (Ναυτιλίας), ενώ υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση τοποθετήθηκε ο Π. Καψής. 

Επίσης, κυβερνητικά πόστα ανέλαβαν οι κ.κ. Μ. Χρυσοχοΐδης (Υποδομών/Μεταφορών) και Γ. Μανιάτης(Περιβάλλοντος).

Τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης είναι: Οι κύριοι Στουρνάρας, Μαυραγάνης, Κούρκουλας, Παπαγεωργίου, Σκορδάς (στέλεχος της ΝΔ, όχι βουλευτής), Καψής, Τσαυτάρης, Φ. Γεννηματά (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) και Σταμάτης (στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαχωρίστηκαν τα υπουργεία Υποδομών-Μεταφορών από το Ανάπτυξης και Πολιτισμού-Αθλητισμού από το Παιδείας.


Η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος:

Υπουργείο Υπουργός Αν. Υπουργός Υφυπουργός
Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας Χρήστος Σταϊκούρας Γιώργος Μαυραγάννης
Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος (αντιπρόεδρος κυβέρνησης) Δημήτρης Κούρκουλας, Άκης Γεροντόπουλος
Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος Φ. Γεννηματά Α. Δαβάκης
Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης Λ. Γρηγοράκος
Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκης Εύη Χριστοφιλοπούλου
Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης Α. Σκορδάς, Π. Μηταράκης
Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων Μιχ. Χρυσοχοΐδης Μ. Παπαδόπουλος
Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος Κ. Γκιουλέκας, Συμεών Κεδίκογλου
Πολιτισμού, Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος Γ. Αδριανός
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης Στ. Καλαφάτης Ασ. Παπαγεωργίου
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας, Πρόνοιας Γ. Βρούτσης Β. Κεγκέρογλου
Υγείας Αδ. Γεωργιάδης Αν. Μπέζας, Ζέτα Μακρή
Αγροτικής Ανάπτυξης, Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης Μάξιμος Χαρακόπουλος
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαρ. Αθανασίου
Δημόσιας Τάξης, Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας
Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη
Ναυτιλίας, Αιγαίου Μιλ. Βαρβιτσιώτης
Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου
Επικρατείας Δ. Σταμάτης
Υφυπουργός για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Παντ. Καψής
Κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σ. Κεδίκογλου


* Τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Επικρατείας, Μακεδονίας- Θράκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού δεν άλλαξαν χέρια. Αντιθέτως, ο υπουργός άλλαξε σε 10 χαρτοφυλάκια.

Στο περιθώριο του ανασχηματισμού:

* Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν ωριαία συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας στο Μαξίμου, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές στο νέο κυβερνητικό οργανόγραμμα. 

* Εκτός κυβέρνησης έμειναν: Ευ. Στυλιανίδης, Αν. Λυκουρέντζος, Κ. Τζαβάρας, Κ. Μουσουρούλης, Ευ. Λιβιεράτος, Γ. Ιωαννίδης, Μ. Σαλμάς, Στ. Καλογιάννης, Μ. Βολουδάκης, Κ. Βιρβιδάκης, Π. Καράμπελας, Δ. Ελευσινιώτης, Κ. Τσιάρας, Ν. Παναγιωτόπουλος, Κ. Καραγκούνης.

* Το Mega μετέδωσε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος ήγειρε ενστάσεις για την αλλαγή υπουργείου και για το γεγονός ότι δεν θα ήταν και ο ίδιος αντιπρόεδρος. Ο ίδιος έσπευσε μέσω κύκλων να διαψεύσει τις πληροφορίες.

* Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Π. Κουκουλόπουλος ήταν υποψήφιος για υπουργός Εσωτερικών, ωστόσο δεν δέχθηκε να τοποθετηθεί στη θέση του υφυπουργού, όταν αποφασίστηκε τελικώς η τοποθέτηση του Γ. Μιχελάκη. Αναμένεται να καταλάβει τη θέση του Λεωνίδα Γρηγοράκου στην αντιπροεδρία της Βουλής.

* Στη θέση της υφυπουργού Υγείας τοποθετήθηκε η Ζέτα Μακρή, στη θέση της Σ. Βούλτεψη που δεν αποδέχθηκε το συγκεκριμένο πόστο μολονότι το όνομα της είχε ανακοινωθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Βούλτεψη επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους στον πρωθυπουργό και άμεσα τη θέση της στο κυβερνητικό σχήμα πήρε η κ. Μακρή,

* Σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκε στον Φ. Σαχινίδη θέση στο νέο σχήμα. Η απάντηση του πρώην υπουργού ήταν αρνητική.

* Μολονότι είχε προεξοφληθεί η παρουσία του Μάκη Βορίδη, τελικώς δεν υπουργοποιήθηκε.

Στις 12.30 το μεσημέρι της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των υπουργών. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.


Αντιδράσεις

"Το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μνημονιακά μέτρα και αντίστοιχο των σχεδίων της κυβέρνησης για κλιμάκωση της πολιτικής λεηλασίας των εισοδημάτων και ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Τονίζει ότι "η ανακύκλωση στα πρόσωπα, όχι μόνο δεν μπορεί να κρύψει την καταστροφική αποτυχία του μνημονίου, όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει τεχνητές αναπνοές σε μια κυβέρνηση που καταρρέει, αλλά σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της".

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν ασχολούνται με τα ονόματα, δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό. "Όσο συνεχίζουν να υπάρχουν επίτροποι της τρόικας οι οποίοι ασκούν την εξουσία που προβλέπεται από το Σύνταγμα για τους Υπουργούς και το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν έχει σημασία ποιο όνομα αναγράφεται στον ανασχηματισμό", είπε.Προτεραιότητα η εφαρμογή του προγράμματος

Εκτός από τον ανασχηματισμό, Σαμαράς και Βενιζέλος δίνουν μεγάλη έμφαση στον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, αλλά και τη βελτίωση της νομοθετικής λειτουργίας, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα ασυνεννοησίας.

Με τη νέα προγραμματική συμφωνία, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένουν η σταθεροποίηση της οικονομίας και η αποφασιστική προώθηση των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα πάντα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των ευρωπαίων εταίρων και των δανειστών. 

Θα στείλουν το μήνυμα εντός και εκτός χώρας ότι η κυβέρνηση θα έχει ορίζοντα το τέλος της τετραετίας.

Επί τάπητος έχει τεθεί και το θέμα της ΕΡΤ, με την επίσπευση της έναρξης λειτουργίας του μεταβατικού σχήματος, σύμφωνα και με την προσωρινή απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και την ίδρυση του νέου φορέα, η αρμοδιότητα για τον οποίο θα δοθεί σε υφυπουργό κοινής αποδοχής.

Θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει πιο συχνά, ενώ συζητείται και η συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής που θα συνέρχεται σε τακτική βάση.

Πρόωρες εκλογές βλέπει η Wall Street Journal

Την αισιοδοξία για την βιωσιμότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος δεν συμμερίζεται ο διεθνής Τύπος.

Κύριο άρθρο της Wall Street Journal αναφέρει πως η κυβέρνηση Σαμαρά επιβίωσε μεν της αιφνίδιας αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία καθώς έχει πληγεί η ικανότητά της να επιβάλλει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

 
Πηγή: Nooz.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το