Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Στη Σύνοδο Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις | Τι θα επιδιώξει ο Μητσοτάκης

banner roots

Στη Σύνοδο Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις | Τι θα επιδιώξει ο Μητσοτάκης
11.12.2019 | 08:55

Στη Σύνοδο Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις | Τι θα επιδιώξει ο Μητσοτάκης

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Επόμενος σταθμός στην διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις, είναι η Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ο πήχης έχει στηθεί ψηλά για τις επιδιώξεις της χώρας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς στόχος είναι μια ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Αθήνα επιθυμεί να αποτελέσει το επιστέγασμα των προσπαθειών που καταβάλει από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες και ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει σαφή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων. Δύο είναι τα σημεία – κλειδιά: Ο χαρακτηρισμός της συμφωνίας ως παράνομης, που δεν μπορεί να παράγει οποιοδήποτε νομικό αποτέλεσμα, και να υπάρξει ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο από πλευράς της Ένωσης.

Συζητήσεις Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες για τις τουρκικές προκλήσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαφές με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, τόσο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όσο και σε τηλεφωνικές επαφές, αναλύοντας διεξοδικά τις ελληνικές θέσεις και τα νομικά επιχειρήματα απέναντι σε μια συμφωνία που παραβιάζει ευθέως το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Ανάλογες κινήσεις έγιναν και από διπλωματικά κανάλια, τις προηγούμενες ημέρες, ώστε να διασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα για τα εθνικά συμφέροντα.

Ο Πρωθυπουργός θα κάνει παρεμβάσεις κατά την διάρκεια του δείπνου της Πέμπτης και την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας, σε πρώτη φάση, έναν διπλωματικό μαραθώνιο για την διεθνοποίηση του ζητήματος, την οικοδόμηση συμμαχιών και την διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας.

Τα μηνύματα που έχει εισπράξει η ελληνική κυβέρνηση είναι θετικά και αυτό επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης όπου συζητήθηκε σε πρώτη φάση το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής. Αναμένεται στο σχέδιο αυτό να συμπεριλήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Στήριξη από τους Ευρωπαίους στην Ελλάδα
Το κλίμα αποτυπώνει και η δήλωση του Γερμανού πρέσβη στην χώρα, ο οποίος δήλωσε χθες ότι «Είμαστε πλήρως, ευρωπαϊκά αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα όσον αφορά στο πρόσφατα συμφωνημένο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης». Ισχυρή στήριξη για τις ελληνικές θέσεις καταγράφεται και από την πλευρά Γαλλίας, Ιταλίας και Ολλανδίας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το μήνυμα που εκπέμπουν ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και διπλωματικοί δίαυλοι των Βρυξελλών προς την Άγκυρα είναι διττό: από την μία πλευρά τονίζεται ότι υπάρχει διάθεση για στήριξη στο μεταναστευτικό και η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση για την διαχείριση του και από την άλλη, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η συμπεριφορά που επιδεικνύει τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αποτελεί παράγοντα αστάθειας και καθιστά επισφαλή την ασφάλεια στην περιοχή.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το