Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Παρέμβαση Π. Βογατζή στην Ολομέλεια της Βουλής για την ΕΡΑ Αιγαίου (video)

banner roots

Παρέμβαση Π. Βογατζή στην Ολομέλεια της Βουλής για την ΕΡΑ Αιγαίου (video)
20.07.2013 | 09:53

Παρέμβαση Π. Βογατζή στην Ολομέλεια της Βουλής για την ΕΡΑ Αιγαίου (video)

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης Ολομέλειας της Βουλής έκανε ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, στο πλαίσιο του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Επικρατείας «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση».

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στην ανάγκη συνέχισης λειτουργίας των περιφερειακών σταθμών, ιδιαίτερα της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, για την οποία κατέθεσε και σχετικό Υπόμνημα των εργαζομένων, καθώς και στην ανάγκη διάσωσης του Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά στους περιφερειακούς σταθμούς δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί είναι αυτοί που κατά καιρούς τους έχουν χαρακτηρίσει παράθυρο επικοινωνίας της περιφέρειας με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και τον κόσμο γενικότερα. Ειδικότερα άλλωστε για τα νησιά μας, όπως υπογράμμισε και ο Βουλευτής, η σημασία λειτουργίας του περιφερειακού σταθμού της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία εξέπεμψε για πρώτη φορά το 1989, είναι ακόμα πιο μεγάλη, εφόσον σε πολλές περιοχές του Β. Αιγαίου, ήταν μέχρι πρότινος ο μοναδικός ελληνικός σταθμός που ακουγόταν, όπως για π.χ. στο Πλωμάρι Λέσβου και τη Βόρεια Ικαρία.

Ως μέσο επικοινωνίας συνεπώς, των νησιών μας μεταξύ τους, των νησιών μας με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και ως μέσο ανάδειξης των τοπικών δράσεων και των γεγονότων που συμβαίνουν στις μικρές αυτές τοπικές κοινωνίες, οι περιφερειακοί σταθμοί θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν και στο πλαίσιο της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως όσον αφορά στο Μουσείο-Αρχείο της ΕΡΤ, ο Βουλευτής επισήμανε πως είναι αναγκαίο να διασωθεί και να διασφαλιστεί στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου φορέα, καθώς πρόκειται για το σημαντικότερο οπτικοακουστικό αρχείο της χώρας μας, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερο από το 70% του συνολικού οπτικοακουστικού πλούτου μας. Διαθέτει αρχειακό υλικό ραδιοφώνου (από το 1938), φωτογραφικό αρχείο από τις αρχές του 20ου αιώνα (Βαλκανικοί πόλεμοι) μέχρι και σήμερα, αρχείο με παρτιτούρες και κείμενα (σπάνια ντοκουμέντα και χειρόγραφα πολλά εξ αυτών), από σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και καλλιτέχνες.

Η ιδιαίτερη σημασία του επομένως, πέραν της ιστορικής καταγραφής της σύγχρονης εθνικής ιστορίας με οπτικοακουστικά μέσα, έγκειται στη διαμόρφωση ενός πολυποίκιλου πολιτιστικού αποθέματος που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων (πολιτικές, κοινωνικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές κ.α.) στην Ελληνική κοινωνία και άρα μπορεί να λειτουργήσει ως πολύτιμο εργαλείο επιστημονικής έρευνας, ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και για το Τμήμα Τεκμηρίωσης του Μουσείου-Αρχείου, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του και το οποίο κατέστησε για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια προσβάσιμα και διαθέσιμα στο ευρύ κοινό ιστορικά ντοκουμέντα και σημαντικά δείγματα της τηλεοπτικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το