Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Παρασκήνιο: Γιατί η Γεννηματά απέπεμψε τον Λοβέρδο από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο

banner roots

Παρασκήνιο: Γιατί η Γεννηματά απέπεμψε τον Λοβέρδο από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
13.01.2021 | 09:08

Παρασκήνιο: Γιατί η Γεννηματά απέπεμψε τον Λοβέρδο από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Η Φώφη Γεννηματά έκανε τον δικό της «ανασχηματισμό» στο ΚΙΝΑΛ -στον απόηχο του κυβερνητικού που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - αποπέμποντας τον Ανδρέα Λοβέρδο από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Πιθανόν θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις αναδιάταξης στο εσωτερικό του κόμματος, τόσο ενόψει της πιθανότητας εκλογικού αιφνιδιασμού από την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και - κυρίως - λόγω της επικείμενης εσωκομματικής αναμέτρησης για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στο τέλος του χρόνου.
 
Από τη Χ. Τρικούπη υποστηρίζουν ότι δεν είχε καμία πολιτική προέκταση η αποπομπή Λοβέρδου αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο αναδιάταξης και αξιοποίησης όλων των στελεχών σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων. Ωστόσο, η πραγματικότητα φαίνεται πως είναι άλλη.
 
Η Φώφη Γεννηματά, εκτιμάται ότι θέλησε να στείλει ένα μήνυμα με την κίνηση αποπομπής Λοβέρδου, μόνο που αποδέκτης δεν ήταν η Κουμουνδούρου, όπως κάποιοι την ερμήνευσαν, αλλά το Μαξίμου. Με άλλα λόγια η Φ. Γεννηματά δεν θέλησε να κλείσει το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ με την καρατόμηση ενός στελέχους που έχει καταστήσει σαφή τη διαφωνία του, αλλά να στείλει μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν προτίθεται να προσχωρήσει σε καμία λογική συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Στόχος, φυσικά η προσπάθεια συγκράτησης ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. «Η Φώφη θα δώσει την "μητέρα των μαχών" μέχρι τις εκλογές για την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ και την προσπάθεια να το καταστήσει διακριτή πολιτική δύναμη. Με ό,τι και αν βγάλει αυτό, γνωρίζοντας το ρίσκο που εμπεριέχει. Ωστόσο, δεν πρόκειται να ταχθεί (προεκλογικά τουλάχιστον) υπέρ συνεργασίας με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση. Ξεχάστε το!» διαβεβαιώνει συχνός συνομιλητής της Φ. Γεννηματά.
 
Η απόφαση Γεννηματά μπορεί να αιφνιδίασε καθώς κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την ώρα που εστάλη η λιτή ανακοίνωση στους δημοσιογράφους. Αλλωστε ακόμη και στενοί συνεργάτες της δήλωναν άγνοια μέχρι την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν για τους παρεπιδημούντες την Ιερουσαλήμ της Χ. Τρικούπη.
 
Οι διαρκείς διαφοροποιήσεις από την γραμμή του ΚΙΝΑΛ του Α. Λοβέρδου, φαίνεται ότι έπαιξαν βαρύνοντα ρόλο στην απόφαση Γεννηματά όπως και η συζήτηση περί προοδευτικής διακυβέρνησης ήταν ένας ακόμη παράγοντας. Οχι όμως η υποψηφιότητα Λοβέρδου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.
 
Οι σχέσεις των δύο εδώ και καιρό δεν ήταν αγαστές. Οι αφορμές πολλές.
 
Το καρφί για συγκυβέρνηση με ΝΔ
Οταν έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου για την θέση του γ.γ. του ΟΑΣΑ, ο Α. Λοβέρδος είχε τουιτάρει το καρφί του, λέγοντας: «Η Άννα προτείνεται από τον Κυριάκο για ΓΓ του Ο.Ο.Σ.Α. Τελικά συγκυβερνάμε με τη ΝΔ αλλά με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε».
 
 
Η Φώφη Γεννηματά είχε κληθεί να απαντήσει (ΕΡΤ) δηλώνοντας: «Ε, καλά τώρα, έχουμε κάνει μια πάρα πολύ σοβαρή συζήτηση, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθούμε με ένα άστοχο χιούμορ».
 
Η συζήτηση για προοδευτική διακυβέρνηση
Ο Α. Λοβέρδος είχε φροντίσει να κάνει αισθητή την διαφοροποίησή του σε σχέση με την περίφημη «προοδευτική διακυβέρνηση» για την οποία μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Και κυρίως είχε φροντίσει να «κάψει» το σενάριο συνεργασίας και πολύ περισσότερο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Από το 2012 ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστηρίζει σθεναρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την προοδευτική διακυβέρνηση και ότι είναι το κόμμα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας» είχε διαμηνύσει. Είναι προφανές ότι το εσωκομματικό τοπίο αναδιατάσσεται, ενώ στο «χορό» των υποψηφίων μπαίνουν και άλλα στελέχη, όπως ο Χάρης Καστανίδης ο οποίος σε συνέντευξή του στο ieidiseis δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει και ο ίδιος υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης τάσσεται υπέρ της «προοδευτικής διακυβέρνησης για να σταματήσει η εμφανής συντηρητική στροφή», ενώ δηλώνει υπέρμαχος της επιστροφής του ΚΙΝΑΛ στο όνομα ΠΑΣΟΚ, μια συζήτηση που έχει ανοίξει ήδη όπως είχε αποκαλύψει το iefimerida.gr.
 
Η υποψηφιότητα Λοβέρδου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει διαμηνύσει ότι θα είναι υποψήφιος απέναντι στη Φώφη Γεννηματά για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα. ενημέρωσε στις αρχές Νοεμβρίου και την ίδια την επικεφαλής του κόμματος σε τετ α τετ συνάντηση όπως και τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη, το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Παύλο Γερουλάνο αλλά και τους τρεις πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ (Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος δεν μετέχει πλέον στα του ΚΙΝΑΛ) αλλά και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Ωστόσο αυτή η κίνηση Λοβέρδου, δεν φαίνεται να επηρέασε την Φώφη Γεννηματά.
 
Κοινοβουλευτικά παράπονα
Από την Χ. Τρικούπη υποστηρίζουν ακόμη ότι αρκετοί βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που είχαν την ευθύνη συγκεκριμένων τομέων είχαν παράπονα από τις διαφοροποιήσεις Λοβέρδου σε μια σειρά θεμάτων και μιλούσαν για σύγχυση.
 
Το βιβλίο του Λοβέρδου
Ρόλο στην απόφαση Γεννηματά έπαιξε προφανώς και ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε από το βιβλίο του Ανδρέα Λοβέρδου. «Δεν μπορεί ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κόμματος να λέει ότι θέλει να δείρει τον αρχηγό άλλου κόμματος ή ότι έγραφε ερωτήσεις μαζί με τον Αθ. Πλεύρη» έλεγαν πηγές του ΚΙΝΑΛ από το κοινοβούλιο.
 
Υπενθυμίζεται πως η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ είχε υποστηρίξει πως δεν έχει διαβάσει το βιβλίο του κ. Λοβέρδου. Μάλιστα, ερωτηθείσα τι έχει να πει για τον πρώην υπουργό που ήθελε να… δείρει τον Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε δηλώσει πως ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που γράφει.
 
«Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. Είναι όμως αυτονόητο ότι κάθε συγγραφέας, και ο συγκεκριμένος, αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτά που γράφει. Η δική μου προτεραιότητα είναι τα πολύ σοβαρά προβλήματα των ανθρώπων αυτή την εποχή, όπως φαίνεται με τη δουλειά μας και με τις παρεμβάσεις μας καθημερινά», είχε αναφέρει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
 
Οπως αποκάλυψε το iefimerida, προηγήθηκε συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Ανδρέα Λοβέρδο σήμερα το πρωί στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου του ανακοίνωσε την απόφασή της και την πρόθεσή της να παραμείνει ο βουλευτής τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ και να αποχωρήσει από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
 
Από τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος αποδέχθηκε να παραμείνει τομεάρχης.
 
Λοβέρδος: Η αντικατάστασή μου ήταν επιλογή και απόφαση της Φώφης Γεννηματά
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από το ΚΙΝΑΛ ότι απομακρύνεται από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Η αντικατάστασή μου ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής υπήρξε επιλογή και απόφαση της προέδρου κ. Φώφης Γεννηματά, την οποία και ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου παρείχε να εκπροσωπώ στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επί πεντέμισι έτη».
 
Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ
«Με απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού της Βουλής, ορίζονται, κατά σειρά, οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης», ανέφερε η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το