Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Συνωστισμός ξένων αεροπορικών στους ελληνικούς αιθέρες

banner roots

Συνωστισμός ξένων αεροπορικών στους ελληνικούς αιθέρες
31.05.2023 | 20:09

Συνωστισμός ξένων αεροπορικών στους ελληνικούς αιθέρες

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Ρεκόρ πτήσεων προς την Ελλάδα από τη βρετανική Jet2, η TUI αύξησε ήδη τις προσφερόμενες θέσεις για το 2024.

Με τις τουριστικές αφίξεις να εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν νέο ρεκόρ το φετινό καλοκαίρι, καταρρίπτοντας το προηγούμενο του 2019, οι ξένες αεροπορικές εταιρείες ενισχύουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά. Δεν πρόκειται για αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, δεδομένου ότι ήδη από τις αρχές της χρονιάς οι πτήσεις στους ελληνικούς αιθέρες είχαν ξεπεράσει αυτές του 2019 οπότε η πανδημία δεν είχε κάνει ακόμη την εμφάνισή της. Την έκρηξη της ζήτησης φανερώνει και το γεγονός ότι η Aegean, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο στις ελληνικές αερομεταφορές, διαθέτει το φετινό καλοκαίρι το μεγαλύτερο στην ιστορία της πρόγραμμα πτήσεων, με τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων να αγγίζει τα 18 εκατ.

Η συνολική προσφερόμενη χωρητικότητα είναι σημαντικά μεγαλύτερη, λόγω και του… συνωστισμού των ξένων αεροπορικών στους ελληνικούς αιθέρες που προσφέρουν δεκάδες τακτικές και ναυλωμένες πτήσεις. Η (ενδεικτική) λίστα των ξένων αερομεταφορέων περιλαμβάνει την Air Astana από το Καζακστάν που θα συνδέει από την 1η Ιουνίου, με τέσσερις πτήσεις ανά εβδομάδα, διάρκειας πεντέμισι έως εξίμισι ωρών, το Ηράκλειο με το Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη της κεντροασιατικής χώρας.

Την Κωνσταντινούπολη με τη Ρόδο και τη Μυτιλήνη θα συνδέει, δύο φορές την εβδομάδα, μέσω του αεροδρομίου Sabiha Gökçen Airport από την 1η Ιουνίου η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Pegasus. Από τις 14 Ιουνίου τακτικές πτήσεις προς Αθήνα και Μύκονο, δύο φορές την εβδομάδα, θα εκτελεί η Kuwait Airways.

Τους δύο αυτούς ελληνικούς προορισμούς έχει επιλέξει η αεροπορική «ύστερα από ενδελεχή μελέτη με κριτήριο τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία», σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει κατά το παρελθόν ο διευθύνων σύμβουλος της Kuwait Airways Μαέν Ραζούκι. Την Αθήνα με τη Σεούλ συνδέει και η Korean Air, μέσω ναυλωμένων πτήσεων, οι οποίες είχαν ανασταλεί για διάστημα δύο χρόνων λόγω της πανδημικής κρίσης. Η Κορέα διαθέτει πληθυσμό 52 εκατομμυρίων ατόμων από τα οποία 26 εκατ. ταξιδεύουν κάθε χρόνο εκτός χώρας, με την Ελλάδα να προσβλέπει στην προσέλκυση ακόμη κι ενός μικρού κλάσματος αυτών.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί τακτική πτήση μεταξύ Σεούλ και Αθήνας, κάτι που προϋποθέτει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, την ύπαρξη τουλάχιστον 100.000 αφίξεων και αναχωρήσεων ετησίως.

Την ίδια στιγμή, παίκτες που δίνουν σταθερά το «παρών» στην ελληνική αγορά διευρύνουν την παρουσία τους. Σε αυτούς ανήκουν ο τουριστικός όμιλος TUI που έχει αυξήσει ήδη κατά 250.000 τις προσφερόμενες θέσεις από και προς την Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2024, εκτελώντας 144 πτήσεις ανά εβδομάδα μέσω της TUIfly. Σύμφωνα με την TUI, η υψηλότερη ζήτηση για την Ελλάδα προέρχεται, παραδοσιακά, από την Αγγλία και τη Γερμανία, γεγονός που επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία επιβατικής κίνησης στα 14 μεγαλύτερα αεροδρόμια της Περιφέρειας. Τον περασμένο Απρίλιο ανήλθαν σε περίπου μισό εκατομμύριο οι συνολικές αφίξεις και αναχωρήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία αντίστοιχα.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα πτήσεων στην ιστορία του έχει δημιουργήσει φέτος για την Ελλάδα ο βρετανικός αερομεταφορέας Jet2, που συνδέεται με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Jet2holidays, προφέροντας από και προς τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου περισσότερες από 400.000 θέσεις, αριθμός διπλάσιος συγκριτικά με το 2019. Την Αθήνα και την Κω με το Δουβλίνο συνδέει ο αερομεταφορέας της Ιρλανδίας Aer Lingus με τέσσερις και δύο πτήσεις ανά εβδομάδα αντίστοιχα, έχοντας φέτος αυξήσει τη συχνότητα των δρομολογίων από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Οσον αφορά την Aegean, που καταλαμβάνει μερίδιο αγοράς της τάξεως του 50%, το φετινό καλοκαίρι επιχειρεί με 76 αεροπλάνα σε 46 χώρες, με 264 δρομολόγια σε 161 προορισμούς από οκτώ βάσεις.

Η αεροπορική προσφέρει συνολικά 18 εκατ. θέσεις από τις οποίες οι 11 εκατ. αφορούν το εξωτερικό και είναι κατά 2 εκατ. και κατά 800.000 περισσότερες συγκριτικά με το 2022 και το 2019, αντίστοιχα. Στο δίκτυό της έχουν προστεθεί 16 νέοι διεθνείς προορισμοί, 25 νέα απευθείας διεθνή δρομολόγια, καθώς και τέσσερις νέες χώρες (Μαρόκο, Κουβέιτ, Λετονία και Αζερμπαϊτζάν), ενώ αυξήθηκαν σημαντικά και οι συχνότητες σε υφιστάμενα δρομολόγια.

Τα δρομολόγια των επόμενων ημερών της Aegean είναι από την Αθήνα προς Νιούκαστλ, Βαλένθια και Αϊντχόφεν, από τη Θεσσαλονίκη προς Βαρκελώνη, Νυρεμβέργη, Κολωνία, Αννόβερο και Βενετία, από το Ηράκλειο προς Βιέννη και Μασσαλία και από τη Ρόδο προς Βελιγράδι. Εκτός από την προσθήκη τακτικών δρομολογίων, μεταξύ άλλων, από και προς Ηνωμένο Βασίλειο (Μπέρμιγχαμ, Νιούκαστλ και Μπρίστολ), Σλοβακία (Μπρατισλάβα), Γαλλία (Λιλ), Ισπανία (Σεβίλλη), η αεροπορική πραγματοποιεί και ναυλωμένες πτήσεις σε νέους προορισμούς. Αυτοί περιλαμβάνουν τη Βρέμη, το Μάλμε και το Γκέτεμποργκ, το Μπουργκάς και την Τιμισοάρα.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel