Σε εξίσωση για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται για την κυβέρνηση το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ και θα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα η Αθήνα.
Ο Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος χειρίζεται το θέμα, θα πρέπει μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να καταθέσει προτάσεις που θα ικανοποιούν τόσο τους βουλευτές της πλειοψηφίας όσο και την τρόικα, να καταθέσει υπό τη μορφή νομοσχεδίου τα όσα θα συμφωνηθούν και να ξεμπλοκάρει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και κατά συνέπεια την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ως σημεία βασικών διαφωνιών στο εσωτερικό τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ προβάλλουν δύο θέματα: η απελευθέρωση των σημείων πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η διεύρυνση του ορίου ζωής του φρέσκου γάλακτος.
Μέχρι στιγμής, και στα δύο αυτά ζητήματα έχουν εγείρει ενστάσεις όχι μόνο βουλευτές αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης, και ειδικότερα οι κ. Τσαυτάρης και Χαρακόπουλος σε ό,τι αφορά το θέμα του γάλακτος και ο κ. Γεωργιάδης σε ό,τι αφορά τα φάρμακα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος έχει ήδη συζητήσει με τον πρωθυπουργό, αναμένεται εντός της εβδομάδας να παρουσιάσει στους συναδέλφους του υπουργούς που εμπλέκονται στα ζητήματα αυτά αλλά και στους εκπροσώπους των δύο κυβερνητικών κομμάτων νέες προτάσεις προκειμένου να εκτονώσει την ένταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να καθιερώσει ο ίδιος τη λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που θα μπορούν να πωλούνται εκτός φαρμακείων, ενώ δεν αποκλείεται να δεχθεί και μεταβατικές διατάξεις στο θέμα του γάλακτος.
Ο δεύτερος κάβος που καλείται να περάσει το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αυτός της τρόικας, καθώς είναι γνωστό ότι πρέπει να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και θα πρέπει να συζητήσει με τους δανειστές. Ο κ. Χατζηδάκης έχει καταστήσει σαφές ότι οι αλλαγές που μπορεί να επιφέρει στις ήδη διαμορφωμένες προτάσεις του ΟΟΣΑ δεν είναι πολλές και τονίζει τον κίνδυνο που υπάρχει να συμφωνήσουν τα δύο κυβερνητικά κόμματα και στο τέλος η συνολική πρόταση που θα καταθέσει να είναι τόσο αλλοιωμένη ώστε να απορριφθεί από την τρόικα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας για το θέμα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ), τόνισε ότι είναι μεγάλη πρόκληση για τη χώρα, και όχι μόνο για την κυβέρνηση ή για το ΥΠΑΝ, να ανοίξουν οι αγορές. «Το οφείλουμε στους πολίτες, δεν μπορούμε να αυξήσουμε τους μισθούς αλλά να χαμηλώσουμε τις τιμές», υπογράμμισε.
Προθεσμία
«Οταν έχουμε τόσες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες άνεργους θα ήταν τεράστιο λάθος να μείνουμε απαθείς, ήδη έχει γίνει δουλειά και θα ακολουθήσουν 250 ή και περισσότερες παρεμβάσεις στο εμπόριο, τη μεταποίηση, τον τουρισμό και τα οικοδομικά υλικά. Παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας, όπως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θέλει να λύσει το θέμα το συντομότερο δυνατό προκειμένου αφενός να προλάβει τη συνεδρίαση του Eurogroup της 17ης Φεβρουάριου και αφετέρου να προβάλει την εικόνα ότι δίνει ένα αποφασιστικό χτύπημα στην ακρίβεια. Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι ο τζίρος στο γάλα αγγίζει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι στην Ελλάδα ακριβότερα κατά 27,6% από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι προθεσμίες για την κυβέρνηση πάντως είναι ασφυκτικές και δεν είναι λίγοι οι υπουργοί εκείνοι που πιστεύουν ότι οι διαβουλεύσεις θα καθυστερήσουν αρκετά και πως η όποια λύση θα δοθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα εξαρτηθούν από τις ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές συζητήσεις που θα γίνουν το αμέσως προσεχές διάστημα και κυρίως από το πόσο είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν οι βουλευτές περιφέρειας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που «πρωταγωνιστούν» στις αντιδράσεις.
Πηγή: ethnos.gr