Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Νέου τύπου διασταυρώσεις στη μάχη για τη φοροδιαφυγή | Πώς σήμανε συναγερμός για την κυρία με το 1 δισ. ευρώ

the roots web banners 06

Νέου τύπου διασταυρώσεις στη μάχη για τη φοροδιαφυγή | Πώς σήμανε συναγερμός για την κυρία με το 1 δισ. ευρώ
26.09.2023 | 08:51

Νέου τύπου διασταυρώσεις στη μάχη για τη φοροδιαφυγή | Πώς σήμανε συναγερμός για την κυρία με το 1 δισ. ευρώ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Κάποτε, όχι πολύ πίσω, μια απλή διασταύρωση των δηλωμένων ακινήτων με τα δηλωθέντα εισοδήματα από εκμισθώσεις, συνιστούσε είδηση πρώτου μεγέθους και τα ευρήματα φιγουράριζαν στα πρωτοσέλιδα.

Πλέον, οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο, καθώς πέρα από τα ειδικά λογισμικά που επιτρέπουν ταχύτερη επεξεργασία στοιχείων, υπάρχουν πολλές διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων που επιτρέπουν πολλαπλούς ελέγχους. Σε έναν από αυτούς τους ελέγχους σήμανε συναγερμός στα κεντρικά της ΑΑΔΕ.
 
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το ποσό του 1 δισ. ευρώ!
Όπως αναφέρει αρμόδια πηγή, ένα νέο πεδίο διασταυρώσεων που ήδη «τρέχουν», αφορά στα στοιχεία και τις πληροφορίες που αντλούνται από το ΓΕΜΗ κι έχουν να κάνουν με σύσταση εταιριών, μετοχολόγια, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κ.λ.π. Σε ένα τέτοιο «χτένισμα», ο ελεγκτής δεν πίστευε αυτό που έβλεπε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του: μια κυρία εμφανιζόταν να συμμετέχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το αστρονομικό ποσό του 1 δισ ευρώ! Αμέσως σήμανε συναγερμός, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις με το προφίλ της εν λόγω κυρίας. Ακόμα κι αν τελικά αποδειχθεί σφάλμα στην εγγραφή του σχετικού αρχείου, έγινε σαφές ότι αυτό το πεδίο διασταυρώσεων έχει πολύ «ψωμί» για τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
 
Υψηλά μπαίνει ο πήχης των προσδοκιών κι από την ανανέωση της συνεργασίας με τις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά κι από την υποχρεωτικότητα- με πολύ βαριές «καμπάνες» -που έχει αποκτήσει η παροχή στοιχείων από πλατφόρμες delivery- και όχι μόνο. Ειδικά όσον αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την επόμενη χρονιά θα είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί των εσόδων, οι οποίοι πιλοτικά θα είναι «ανοικτοί» για τροποποιήσεις, αλλά σε επόμενη φάση θα είναι «κλειστοί».
 
Αντιθέτως, φαίνεται ότι έχουν ακόμα δουλειά οι διαβουλεύσεις της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο για την περιβόητη διασύνδεση τους. Στόχος είναι να αντλούν οι ελεγκτές, σε πραγματικό χρόνο, στοιχεία για την ακίνητη περιουσία όσων βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» είτε ως ύποπτοι φοροδιαφυγής είτε για εκκρεμότητες με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
 
Εκεί που δεν χρειάζεται διασύνδεση για ελέγχους εις βάθος, είναι ο τομέας του Τουρισμού, που σπάει φέτος τα κοντέρ. Πριν από την πανδημία είχαν γίνει κλαδικοί έλεγχοι, με διασταυρώσεις στοιχείων από ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τηλεφωνικές επικοινωνίες, για τις τιμές των δωματίων και τις πληρότητες, έτσι ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις με εμφανώς υποδηλωμένο τζίρο. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά (παραβατικότητα άνω του 45%) κι έκτοτε οι έλεγχοι τέτοιου τύπου συνεχίζονται κι εμπλουτίζονται με αυτοψίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων θα αξιοποιηθούν και τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ.
 
Ειδικότερα, θα ελεγχθεί αν ο τζίρος που εμφανίζεται στα μηνιαία στατιστικά στοιχεία, «κουμπώνει» με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή αν έχουμε αποκλίσεις. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν αύξηση τζίρου 5,8% πανελλαδικά, με τον κύκλο εργασιών των καταλυμάτων τον Ιούλιο να ξεπερνά τα 1,6 δισ ευρώ. Αυτό που έχουν παρατηρήσει στην ΑΑΔΕ είναι ότι καταγράφεται αύξηση της διαφοράς εισροών- εκροών κι αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι έχει περιοριστεί το φαινόμενο διόγκωσης των δαπανών, προκειμένου να αποδίδεται ελάχιστος ή μηδενικός ΦΠΑ.
 
Εν αναμονή του νομοσχεδίου
Εν αναμονή του νομοσχεδίου με τα πρώτα θεσμικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στην ΑΑΔΕ θέτουν νέους, στρατηγικούς ελεγκτικούς στόχους. Κατ' αρχάς, το μοντέλο του rotation στα ελεγκτικά κλιμάκια κρίνεται εκ του αποτελέσματος ως άκρως επιτυχημένο και γι’ αυτό θα συνεχιστεί. Έτσι κλιμάκια ελεγκτών θα εφορμούν σε άλλες περιφέρειες από την εντοπιότητα τους, έτσι ώστε να διατηρούν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.
 
Υψηλές προσδοκίες υπάρχουν κι από τα νέα “εργαλεία” ελέγχου. Στο ΕΛΕΓΧΟΣ live, δηλαδή στην on line παρακολούθηση των κλιμακίων από το Κέντρο Ελέγχου, μπαίνουν σιγά- σιγά και οι εφορίες. Έτσι πέρα από τους τελωνειακούς ελέγχους για λαθραία καπνικά, καύσιμα, οινοπνευματώδη, θα γίνονται ανάλογοι έλεγχοι φορολογικού χαρακτήρα. Στις εφόδους αυτές ήδη επιστρατεύονται Drones- ακόμα και υποθαλάσσια- για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το