Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Εξιχνιάστηκε μεγάλη απάτη εις βάρος του ΕΟΠΥΥ με παράνομες συνταγογραφήσεις | Πάνω από 8 εκατ. ευρώ η ζημιά

banner roots

Εξιχνιάστηκε μεγάλη απάτη εις βάρος του ΕΟΠΥΥ με παράνομες συνταγογραφήσεις | Πάνω από 8 εκατ. ευρώ η ζημιά
15.11.2023 | 13:12

Εξιχνιάστηκε μεγάλη απάτη εις βάρος του ΕΟΠΥΥ με παράνομες συνταγογραφήσεις | Πάνω από 8 εκατ. ευρώ η ζημιά

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξιχνίασε υπόθεση κακουργηματικής απάτης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, από εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών, και συγκεκριμένα επιθεμάτων.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος των νόμιμων εκπροσώπων 227 εταιρειών, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 71.000 περιπτώσεις παράνομων εκτελέσεων συνταγογραφήσεων, από τις οποίες επήλθε ζημία στον Οργανισμό ύψους 8.237.193,71 ευρώ.
 
Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη εις βάρος του ΕΟΠΥΥ
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι εταιρείες που εισήγαγαν τα επιθέματα για την περαιτέρω διακίνησή τους, το διάστημα 2017-2019, ενέτασσαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού που αποζημιώνεται από τον Οργανισμό χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, με σκοπό την επίτευξη υψηλότερης αποζημίωσης από την πραγματικά δικαιούμενη.
 
Ειδικότερα, εκμεταλλευόμενες την πίεση που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη λειτουργίας του σχετικού μητρώου, οι εταιρείες εισαγωγής παρουσίαζαν ότι τα προϊόντα τους διαθέτουν χαρακτηριστικά που στην πραγματικότητα στερούνταν, με αποτέλεσμα να ενταχθούν σε άλλη κατηγορία από αυτήν όπου ανήκουν.
 
Εν συνεχεία, οι εταιρείες παροχής προμηθεύονταν τα επιθέματα και τα διέθεταν σε ασθενείς, κατά την εκτέλεση συνταγογραφήσεων, τα οποία όμως δεν κάλυπταν τις θεραπευτικές ανάγκες τους και μάλιστα ήταν δυνητικά επιβλαβή για την υγεία τους.
 
Από τις έως τώρα έρευνες έχουν εντοπιστεί 101 υλικά που έχουν ενταχθεί σε υποκατηγορίες διαφορετικές από αυτές όπου ανήκουν, ενώ 40 από αυτά αφαιρέθηκαν από το μητρώο, καθώς δεν μπορούσαν εξαρχής να ενταχθούν σε καμία υποκατηγορία.
 
Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το