Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Αποχή διαρκείας από Δευτέρα οι συμβολαιογράφοι: Αρνούνται την ψηφιοποίηση, λέει ο Κυρανάκης | Τι απαντούν

banner roots

Αποχή διαρκείας από Δευτέρα οι συμβολαιογράφοι: Αρνούνται την ψηφιοποίηση, λέει ο Κυρανάκης | Τι απαντούν
15.11.2023 | 14:24

Αποχή διαρκείας από Δευτέρα οι συμβολαιογράφοι: Αρνούνται την ψηφιοποίηση, λέει ο Κυρανάκης | Τι απαντούν

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Κόντρα ανάμεσα στους συμβολαιογράφους και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη δημιουργία Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων.

Οι συμβολαιογράφοι μάλιστα αποφάσισαν να απέχουν τη Δευτέρα από τα καθήκοντά τους ζητώντας την απόσυρση του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων.
 
Απαντώντας στην απόφασή τους αυτή ο κ. Κυρανάκης δημοσίευσε χθες για πρώτη φορά αναλυτικά το πλαίσιο των μέχρι τώρα συζητήσεων που έχουν λάβει χώρα μεταξύ του αρμόδιου υφυπουργού και των συλλόγων των συμβολαιογράφων. «Εφόσον δεχθούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι μεταγραφές ακινήτων θα πραγματοποιούνται σε μία ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που συμβαίνει σήμερα. Ας μας πουν λοιπόν συγκεκριμένα και με διαφάνεια σε τι ακριβώς διαφωνούν», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης.
 
 
Η ανάρτηση του Κ. Κυρανάκη:
 
Ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησης:
Οι Συμβολαιογράφοι αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους απορρίπτοντας την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
 
Απαντώντας σε όσα ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές εκπρόσωποί τους και με σκοπό την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των επαγγελματιών συμβολαιογράφων αλλά και του συνόλου των πολιτών, δημοσιεύω για πρώτη φορά το πλαίσιο των μέχρι τώρα συζητήσεών μας στις 5 θεσμικές συναντήσεις με τους Συλλόγους Συμβολαιογράφων.
 
Τι ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους:
1) Από τον Ιανουάριο του 2024 που μπαίνει σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, τα συμβόλαια να κατατίθενται σε ψηφιακό αρχείο (αναγνώσιμο PDF, υπογεγραμμένο ηλεκτρονικά από τον Συμβολαιογράφο) μαζί με την περίληψη μεταγραφής.
 
2) Τα στοιχεία συμβαλλομένων να αντλούνται από το Μητρώο Πολιτών του gov.gr ώστε να αποφεύγονται λάθη.
 
3) Τα στοιχεία ακινήτου να αντλούνται από τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, με δικαίωμα αλλαγής στοιχείων σε περίπτωση βεβαίωσης Μηχανικού.
 
4) Να μην υπάρχουν χειρόγραφες παραπομπές στα τελικά συμβόλαια και να μην υποβάλλουν σαρωμένα αρχεία που δεν είναι αναγνώσιμα ψηφιακά.
 
Τι ΔΕΝ ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους:
 
1) Δεν τους ζητάμε να αλλάξει απολύτως τίποτα στον τρόπο που διαπιστώνουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων. Δεν καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία ενώπιον συμβολαιογράφου ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική βούληση των μερών, όπως ισχυρίζεται το συνδικαλιστικό τους όργανο.
 
2) Δεν επηρεάζεται καθόλου ο τρόπος που τηρούν το δικό τους πρωτότυπο αρχείο στο δικό τους γραφείο. Απλά το Ελληνικό Κράτος, αντί να συνεχίσει να λαμβάνει έγχαρτα συμβόλαια, θα λαμβάνει ψηφιακά αντίγραφα συμβολαίου.
 
Αξίζει να συνειδητοποιήσει κανείς ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης δαπανώνται 200 εκατομμύρια ευρώ για την ψηφιοποίηση των παλαιών συμβολαίων σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας.
 
Εφόσον δεχθούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι μεταγραφές ακινήτων θα πραγματοποιούνται σε μία ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που συμβαίνει σήμερα.
 
Ας μας πουν λοιπόν συγκεκριμένα και με διαφάνεια σε τι ακριβώς διαφωνούν.
 
Οι συμβολαιογράφοι απαντούν στον Κυρανάκη για την αποχή -«Ζητούμε την εφαρμογή όσων συμφωνήσαμε»
Σήμερα, με ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας απαντά στην σκληρή κριτική από τον κ. Κυρανάκη.
 
H ανακοίνωση της συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος στον Κωνσταντίνο Κυρανάκη:
 
«Ο κ. Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σχετική ανακοίνωσή του, παρουσίασε τη δική του εκδοχή για την απόφασή μας για αποχή. Στην ανακοίνωσή του απαριθμεί τί μας ζητά ως ψηφιακή μεταρρύθμιση και τί δεν μας ζητά, καταλήγοντας στην προτροπή του προς εμάς να πούμε συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τί ακριβώς διαφωνούμε.
 
Οι Συμβολαιογράφοι ενημερώνουμε ότι όσα μας ζητά ο κ. Υφυπουργός ως δήθεν ψηφιακή μεταρρύθμιση, ήδη στον μεγαλύτερο βαθμό γίνονται, και για όσα δε ακόμα απομένουν να γίνουν, έχουμε από καιρό συμφωνήσει να πραγματοποιηθούν.
 
Για όσα δε -όπως αναφέρει σχετικά ο κ. Υφυπουργός στην σχετική ανακοίνωσή του- δεν μας ζητά, ενημερώνουμε, επίσης, ότι αυτά δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και το ελληνικό δικαιϊκό σύστημα ούτε καν στην Ευρωπαϊκή συμβολαιογραφία και συνεπώς δεν θα μπορούσε να μας τα ζητήσει ακόμα κι αν ήθελε.
 
Οι Συμβολαιογράφοι αποφασίσαμε να απέχουμε γιατί ενώ είχαμε καθόλα συμφωνήσει, πριν τρεις μέρες δημοσιεύτηκε προκήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ως κύριο του έργου του το ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, το οποίο εποπτεύεται από το ανωτέρω Υπουργείο, κάτι που ανατρέπει όλα όσα είχαμε συμφωνήσει. Και τούτο διότι το φυσικό αντικείμενο του έργου της προκήρυξης προβλέπει αυτά που δήθεν ο κ. Υφυπουργός δεν μας ζητά και που κατά τα λοιπά δεν προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία ούτε καν έχουν εφαρμογή σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα. Ενώ το αντικείμενο της σχετικής προκήρυξης αφορά εμάς ως χρήστες ουδόλως ενημερωθήκαμε για αυτήν. Ομοίως ουδέποτε ενημερώθηκε το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
 
Αυτονόητο είναι ότι υποχρεούμαστε να ζήσουμε την ψηφιακή εποχή. Είμαστε οι πρώτοι που ψηφιοποιήσαμε με δικές μας δαπάνες συμβολαιογραφικές υπηρεσίες.
Στην Ε.Ε. όπου υφίσταται ή συζητείται ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών εγγράφων αυτή γίνεται από τον συντάκτη του εγγράφου συμβολαιογράφο όπως και η ηλεκτρονική φύλαξη του ψηφιακού συμβολαιογραφικού εγγράφου.
 
Ζητούμε τη μεταρρύθμιση των όρων της προκήρυξης που περιγράφει σύνταξη ηλεκτρονικών συμβολαίων, μέσω πλατφόρμας ξένης προς τον συμβολαιογράφο, σε προεπιλεγμένες φόρμες και κουτάκια, υπενθυμίζοντας για ακόμα μια φορά ότι το κάθε συμβόλαιο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και καλύπτει ξεχωριστές ανάγκες.
 
Ζητούμε την εφαρμογή όσων από κοινού συμφωνήσαμε. Άλλωστε όλα αυτά θα τα εφαρμόσουμε όπως λέει και ο κ. Υφυπουργός- μόνον εμείς».
 
Στην αντεπίθεση ο Κυρανάκης : «Όχι άλλο χαρτί στα κτηματολόγια» -Εμφανίστηκε στο στούντιο με τόμο συμβολαίων
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης πέρασε στην αντεπίθεση και απάντησε στους συμβολαιογράφους με δηλώσεις που έκανε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ στο στούντιο της οποίας βρέθηκε έχοντας δίπλα του έναν τόμο με 50 συμβόλαια.
 
«Αυτά εδώ είναι 50 συμβόλαια… Για να καταλάβει ο κόσμος, κάθε μέρα κτηματολόγια και υποθηκοφυλακεία λαμβάνουν 30 με 40 τέτοιους τόμους. Κάθε μέρα. Αν ήταν εδώ στο στούντιο το αντίστοιχο υποθηκοφυλακείο, σε μια εβδομάδα θα είχε γεμίσει» επισήμανε ο υφυπουργός.
 
 
«Κάπου έπρεπε να τραβήξουμε μια γραμμή, κατά τη γνώμη μου αρκετά έχουμε αργήσει, την 1η Ιανουαρίου 2024 ξεκινάει ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου. Εγγυόμαστε ότι με το νέο σύστημα θα εξυπηρετείται ο πολίτης και θα παίρνει μεταγραφή ακινήτου μέσα σε μια μέρα για όποιον υποβάλλει ψηφιακά και δεν θα πηγαίνει να στήνεται στην ουρά».
 
Όπως επισήμανε ο υφυπουργός, «θα απελευθερώσουμε κόσμο από τα ταμεία, από τις σαρώσεις, από διάφορες άλλες διαδικασίες που αφορούν το χαρτί… Έχουμε μια δεξαμενή με 1.000 δικηγόρους που θα κάνουν νομικό έλεγχο από ψηφιακή πλατφόρμα άλλη, κι αν συμβολαιογράφοι μας στέλνουν το αρχείο του συμβολαίου τους κι αυτοί ψηφιακά, τελειώσαμε. Εμείς δεν θέλουμε άλλο χαρτί στα κτηματολόγια». Στο Κτηματολόγιο δεν θα σας ζητείται χαρτί, διαβεβαίωσε.
 
«Καταργούμε το πιστοποιητικό περί μη οφειλής ΤΑΠ. Καταργούμε για όποιον υποβάλει ψηφιακά την προσκόμιση κτηματολογικού διαγράμματος. Καταργούμε και την παρουσία στο Κτηματολόγιο για τη μεταγραφή. Τρία σημαντικά βήματα που έπαιρναν πάρα πολλούς μήνες, επιτέλους καταργούνται» σημείωσε ο κ. Κυρανάκης.
 
Κυρανάκης: Προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί διαμαρτύρονται οι συμβολαιογράφοι
Για τους συμβολαιογράφους, εξήγησε, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί διαμαρτύρονται, είπε. Στην ερώτηση αν υπάρχει κάποιο έσοδο για τους συμβολαιογράφους για το χαρτί επειδή αυτό καταργείται, ο κ. Κυρανάκης απάντησε: Όταν μια κρατική υπηρεσία ζητάει αντίγραφα συμβολαίου τώρα οι συμβολαιογράφοι χρεώνουν 5 ευρώ τη σελίδα. Τους το θέσαμε: ‘’είναι αυτό το πρόβλημα;’’ Μας απαντούν ο πρόεδρός του και το ΔΣ ότι ‘’δεν είναι αυτό το πρόβλημα δεν αποτελεί σημαντικό έσοδο για εμάς’’(…)
 
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουμε πίσω» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός. «Οι πολίτες θέλουν να σταματήσει ο Γολγοθάς της ταλαιπωρίας για τα ακίνητα, δεν φταίνε οι συμβολαιογράφοι σε αυτό, θέλω να είμαι ξεκάθαρος, αλλά θέλουμε να είναι μέρος της λύσης, και πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Να πάρουν πίσω την αποχή».
 
Τι απαντά ο Κυρανάκης στις καταγγελίες
Ερωτηθείς εξάλλου για καταγγελίες που έχουν γίνει στον ΣΚΑΪ ότι «δεν μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού στο Κτηματολόγιο, καθυστερούμε να πάρουμε πιστοποιητικό, και χάνουμε τις προθεσμίες για δάνειο ή αγοραπωλησία» ο κ. Κυρανάκης απάντησε ότι από τον Ιανουάριο θα γίνεται ψηφιακή μεταβίβαση/ μεταγραφή σε μια ημέρα, πιστοποιητικό θα έρχεται στο email σας, τελειώσαμε».
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το