Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Αυστηροί όροι για έξοδα κηδείας

the roots web banners 06

Αυστηροί όροι για έξοδα κηδείας
02.06.2014 | 12:36

Αυστηροί όροι για έξοδα κηδείας

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Να κλείσει ακόμη μία πηγή οικονομικής αιμορραγίας του Δημοσίου και των Ταμείων -εξαιτίας της φοροδιαφυγής- ετοιμάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο είναι τα έξοδα κηδείας που χορηγεί ο ΟΓΑ και τα οποία μέχρι τώρα καταβάλλονται χωρίς να γίνεται ενδελεχής έλεγχος.

Συγκεκριμένα κάθε χρόνο το Ταμείο των αγροτών καταβάλλει 30 εκατομμύρια ευρώ για έξοδα κηδειών, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση αναλυτικών τιμολογίων. Υπολογίζεται πως οι ετήσιες απώλειες από τη φοροδιαφυγή μπορεί να φτάνουν τα 6 με 7 εκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο πως η τακτική αυτή ακολουθείται για πάνω από 30 χρόνια, είναι εμφανές ότι το δημόσιο ταμείο υφίστατο τεράστιες απώλειες.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υπογράφει απόφαση με την οποία αλλάζει τα παραστατικά που πρέπει να προσκομίζουν όσοι καταθέτουν αίτηση για τα έξοδα κηδείας. Πλέον θα απαιτείται και πρωτότυπο τιμολόγιο του γραφείου τελετών (ή δελτίο παροχής υπηρεσιών), ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια φοροδιαφυγής.

Οπως έχει ήδη γράψει το «Εθνος», την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας προκάλεσε η διαπίστωση πως αρκούσε μία βεβαίωση, από τον ιερέα, για το γεγονός της τέλεσης της κηδείας για να καταβληθούν τα χρήματα στους συγγενείς του αποβιώσαντος ασφαλισμένου (800 ευρώ). Δηλαδή μέχρι τώρα δεν απαιτείτο η προσκόμιση αναλυτικών τιμολογίων για τα ποσά που έχουν καταβληθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει θέμα φοροδιαφυγής. Μάλιστα ερωτηματικά υπάρχουν και για το κατά πόσο υπήρξαν και άλλες παρατυπίες -όπως για παράδειγμα η προσκόμιση πλαστών εγγράφων- από επιτήδειους.

Με την υπουργική απόφαση αλλάζει όλη η διαδικασία χορήγησης των εξόδων κηδείας, ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες νησίδες παραβατικότητας.

Στην απόφαση προβλέπεται ότι για τη χορήγηση των εξόδων κηδείας θα απαιτούνται:

• Αίτηση του δικαιούχου, συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση ότι δεν δικαιούται έξοδα κηδείας από άλλο ασφαλιστικό φορέα για τον θανόντα ή τη θανούσα.

• Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης του θανόντος ή της θανούσας.

• Απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης θανάτου.

• Πρωτότυπο τιμολόγιο του γραφείου τελετών ή δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Παράλληλα, προβλέπεται πως «η απόφαση αυτή έχει εφαρμογή για τις αιτήσεις χορήγησης εξόδων κηδείας που θα υποβληθούν από την ημερομηνία δημοσίευσής της».

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τονίζει: «Νοικοκυρέψαμε το ασφαλιστικό σύστημα όσο ποτέ άλλοτε. Οπου και αν κοιτάζαμε υπήρχε παρανομία, αδιαφάνεια και γραφειοκρατία.

Χιλιάδες μαϊμού-συντάξεις κόπηκαν, ενώ από έλεγχο περνάνε και οι δαπάνες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταβολής δαπανών κηδείας στον ΟΓΑ χωρίς παραστατικά, για την οποία δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι. Πλέον δημιουργούμε αίσθημα δικαιοσύνης και χτίζουμε ένα διαφανές και υγιές ασφαλιστικό σύστημα».

Πηγή:ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel