Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Zara: Τα ρούχα τα σχεδιάζουν οι πελάτες!

banner roots

Zara: Τα ρούχα τα σχεδιάζουν οι πελάτες!
18.11.2012 | 16:57

Zara: Τα ρούχα τα σχεδιάζουν οι πελάτες!

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Το μυστικό επιτυχίας της Zara είναι ότι ακούει τα σχόλια των πελατών της και προσαρμόζει τις κολεξιόν της στις προτιμήσεις τους.

 

«Δεν σας προτείνουμε εμείς να το αγοράσετε, εσείς το ζητάτε». Με τη φράση που μοιάζει με διαφημιστικό σλόγκαν αλλά δεν είναι, o υπεύθυνος επικοινωνίας του ομίλου, Χεσούς Ετσεβερία, περιγράφει στο «Νιου Γιορκ Τάιμς Μάγκαζιν» τη φιλοσοφία της διεθνούς εμβέλειας εταιρείας ειδών ρουχισμού Inditex, της οποίας το πιο γνωστό σήμα είναι η Zara.
Τα στελέχη της πασίγνωστης ισπανικής αλυσίδας ακολουθούν έναν εντελώς αντισυμβατικό τρόπο για να ανανεώνουν κάθε χρόνιο την κολεξιόν της, χρησιμοποιώντας τη γνώμη των ίδιων των πελατών!
Η ιδέα είναι απλή και αποδοτική, όπως γράφει το περιοδικό των «Νιου Γιορκ Τάιμς». Μερικά δείγματα τοποθετούνται σε περιορισμένο αριθμό μέσα στο κατάστημα, εν συνεχεία οι πελάτες χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτά αποτελούν μέρος της νέας κολεξιόν της Zara τα δοκιμάζουν, οι πωλητές βλέπουν τις αντιδράσεις τους και ακούνε προσεκτικά τι θα ήθελαν να αλλάξουν.
Το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο να συγκεντρώνει τα σχόλια των πελατών και οι πληροφορίες αυτές αποστέλλονται καθημερινά από καθέναν από τους υπευθύνους των 5.900 καταστημάτων που διαθέτει ο όμιλος σε 85 χώρες στα κεντρικά της εταιρείας, όπου μια ειδική ομάδα σχεδιαστών ενσωματώνει τις παρατηρήσεις στα νέα σχέδια. Εν συνεχεία τα σχέδια αποστέλλονται μαζί με τις παραγγελίες στις βιομηχανίες που διαθέτει - ή με τις οποίες συνεργάζεται - ο όμιλος σε Πορτογαλία, Μαρόκο, Τουρκία, Κίνα, Μπανγκλαντές, Βιετνάμ και Βραζιλία, για να επιστρέψουν στα καταστήματα της Zara ως ρούχα.
Σύμφωνα με το περιοδικό της αμερικανικής εφημερίδας, η συμβατική πρακτική των αλυσίδων casual ρουχισμού είναι εντελώς διαφορετική. Στέλνουν απευθείας στις χώρες κατασκευής τα τελικά σχέδια μαζί με τις παραγγελίες, με αποτέλεσμα να διαθέτουν πάντα μεγάλα στοκ, κάτι που στον κόσμο του ρούχου δεν είναι απαραίτητα καλό. Αντίθετα, η Zara πετυχαίνει να προσαρμόζει συνεχώς τα σχέδιά της στα γούστα των πελατών της, καταφέρνοντας παράλληλα να ανανεώνει κάθε εβδομάδα το 40% του στοκ της, ενώ οι αφίξεις νέων προϊόντων σε όλα τα καταστήματα γίνεται ανά τριήμερο.
 
Κέρδη εν μέσω κρίσης. Τα τελευταία πέντε χρόνια ο όμιλος Inditex είδε τις πωλήσεις του να αυξάνονται από 9,4 δισ. σε 13,8 δισ. ευρώ. Τα κέρδη αυξήθηκαν σε σχεδόν 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Κατασκευάζει 840 εκατομμύρια ενδύματα ετησίως και τα τελευταία χρόνια ανοίγει πάνω από ένα κατάστημα την ημέρα - περίπου 500 καταστήματα τον χρόνο. Η εταιρεία έφτασε να απασχολεί 110.000 υπαλλήλους το 2011, από 80.000 το 2007. Σε μια περίοδο που η Ισπανία ταλανίζεται από την κρίση και η ανεργία χτυπάει κόκκινο, η Zara ευημερεί, όπως γράφει το «Νιου Γιορκ Τάιμς Μάγκαζιν».
«Το επιχειρηματικό μοντέλο της Zara είναι τόσο καινοτόμο ώστε μελετήθηκε στο Χάρβαρντ και ορισμένοι ανταγωνιστές το μιμούνται», γράφει στη βιογραφία του Αμάνθιο Ορτέγα Γκαόνα, του ιδρυτή της εταιρείας, η Κοβαντόγκα Ο' Σι, η μοναδική δημοσιογράφος που κατόρθωσε να τον προσεγγίσει.
Διότι στον 76χρονο σήμερα Ορτέγα, που από τον Ιούλιο του 2011 έχει παραδώσει τα ηνία στον διάδοχό του Πάμπλο Ισλα, ποτέ δεν άρεσε η δημοσιότητα.
Ο Ορτέγα, γιος σιδηροδρομικού, αναδείχθηκε φέτος τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα του «Μπλούμπεργκ». Ο «κ. Zara» ξεπέρασε τον μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, αφήνοντάς τον στην τέταρτη θέση. Εκτός αυτού, αποτελεί πλέον και τον πλουσιότερο Ευρωπαίο του πλανήτη, ξεπερνώντας τον σουηδό ιδιοκτήτη των καταστημάτων ΙΚΕΑ Ινκβαρ Κάμπαρντ. Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής αβεβαιότητας, ο «κ. Zara» είδε την περιουσία του να αυξάνεται τον τελευταίο χρόνο κατά 32,5% και να φτάνει στα 46,6 δισ. δολάρια.
 
Το όνομα ήταν Zorbas! Ενα άλλο μυστικό που αποκαλύπτει στο «Νιου Γιορκ Τάιμς Μάγκαζιν» ο κ. Ετσεβερία αφορά την Ελλάδα. «Το όνομα Zorbas είχε επιλέξει για το πρώτο κατάστημα ρούχων που άνοιξε ο Ορτέγα το 1975 στη Λα Κορούνια. Δύο τετράγωνα πιο πέρα όμως υπήρχε ένα μπαρ με το ίδιο ακριβώς όνομα και ο ιδιοκτήτης του είπε στον Ορτέγα ότι το να υπάρχουν δύο μαγαζιά που να λέγονται Zorbas θα μπερδέψει τους πελάτες. Αλλά ο Ορτέγα και οι συνεργάτες του είχαν ήδη κατασκευάσει τα καλούπια των γραμμάτων για την επιγραφή του καταστήματος. Αποφάσισαν λοιπόν να βρουν μια παραλλαγή του αρχικού ονόματος, χρησιμοποιώντας τα γράμματα που είχαν στη διάθεσή τους. Ετσι προέκυψε το Zara».
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το