Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Αφιέρωμα στο Πάσχα: Μεγάλη Πέμπτη

the roots web banners 06

Αφιέρωμα στο Πάσχα: Μεγάλη Πέμπτη
28.04.2016 | 01:35

Αφιέρωμα στο Πάσχα: Μεγάλη Πέμπτη

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Τη Μεγάλη Πέμπτη το Θείο δράμα προχωράει προς την αποκορύφωσή του.

Την Μεγάλη Πέμπτη γίνεται ο Μυστικός Δείπνος όπου ο Ιησούς κοινωνεί τους μαθητές του δίνοντας τους από ενα κομμάτι ψωμί που συμβολίζει το σώμα του και κρασί που συμβολίζει το αίμα του. Ο Ιησούς λέει στους μαθητές τους ότι κάποιος από αυτούς θα τον προδώσει και το ίδιο βράδυ συλλαμβάνεται στον κήπο της Γεσθημανής όπου εχει πάει για να προσευχηθεί με τους μαθητές του. Το βράδυ ψέλνονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια και στην εκκλησία περιφέρεται ο Σταυρός.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα τσουρέκια και βάφουν τα κόκκινα αβγά. Το αβγό συμβολίζει από την αρχαιότητα ακόμη την ανανέωση της ζωής, ενώ το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Παλιότερα συνήθιζαν να τοποθετούν το πρώτο κόκκινο αβγό στο εικονοστάσι του σπιτιού για να ξορκίζουν το κακό ή ακόμη και ένα τσουρέκι για να προστατεύονται τα μέλη της οικογένειας από τα μάγια.

Στην Πάτμο τη Μεγάλη Πέμπτη μεσημέρι τελείται, σε κεντρική πλατεία, το έθιμο του «νιπτήρα», μια αναπαράσταση του Νιπτήρα που τέλεσε ο Ιησούς στους μαθητές του μετά το Μυστικό Δείπνο.

 

Πηγή: arive.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel