Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Ορκισμένες Αλβανές παρθένες, ένας δρόμος χωρίς επιστροφή – Αν αλλάξουν γνώμη τιμωρούνται με θάνατο

the roots web banners 06

Ορκισμένες Αλβανές παρθένες, ένας δρόμος χωρίς επιστροφή – Αν αλλάξουν γνώμη τιμωρούνται με θάνατο
28.03.2013 | 02:36

Ορκισμένες Αλβανές παρθένες, ένας δρόμος χωρίς επιστροφή – Αν αλλάξουν γνώμη τιμωρούνται με θάνατο

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Στη γειτονική Αλβανία εξακολουθούν να υπάρχουν, λίγες πλέον, γυναίκες που εκούσια ή ακούσια δέχονται να παραμερίσουν τη φύση τους, να ζήσουν ως άντρες και να ορκιστούν ότι θα μείνουν για πάντα παρθένες, προκειμένου να πάρουν την... κληρονομία της οικογένειας.

Η τακτική αυτή όπως αναφέρει η ανθρωπολόγος συγγραφέας του βιβλίου «Οι γυναίκες που έγιναν άντρες: Αλβανίδες Ορκισμένες Παρθένες» σύμφωνα με το Newsbomb, ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Αλβανία, για τουλάχιστον 200 χρόνια και μέχρι το 1991. Το φαινόμενο αυτό σήμερα δεν έχει εξαλειφτεί πλήρως, αλλά είναι πλέον αρκετά σπάνιο.

Γιατί οι γυναίκες «αναγκάζονταν» να παραμερίσουν τη θηλυκή τους πλευρά (έκοβαν τα μαλλιά τους, φορούσαν αντρικά ρούχα και συμπεριφέρονταν όπως ένας ένας παραδοσιακός άνδρας της κοινωνίας της Αλβανίας); Οπως αναφέρει η ανθρωπολόγος στο βιβλίο της η άκαμπτη πατριαρχεία που επικρατεί στη χώρα, αρνείται να δώσει το δικαίωμα στην κληρονομιά, σε οποιαδήποτε γυναίκα, μετά τον θάνατο όλων των αντρικών μελών της οικογένειας.

Οταν, λοιπόν, τα αρσενικά της οικογένειας φεύγουν από αυτόν τον κόσμο, μια από τις γυναίκες της φαμίλιας αναλαμβάνει την «ευθύνη» να γίνει ο άντρας του σπιτιού. Υπάρχουν, όμως και περιπτώσεις που οι «αρχηγοί» των οικογενειών της Αλβανίας, πήραν την απόφαση αυτή για λογαριασμό των παιδιών τους και έμαθαν στα μικρά κοριτσάκια τους να φέρονται ως άνδρες από την παιδική τους ακόμη ηλικία.

Μεταξύ άλλων, όποια γυναίκα στην Αλβανία, αποφασίζει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο, που δεν έχει επιστροφή, πρέπει να ορκιστεί πως όχι μόνο πως δεν θα παντρευτεί ποτέ, αλλά και πως θα μείνει για όλη της τη ζωή παρθένα. Πρέπει ακόμη να γνωρίζει πως δεν θα μπορέσει να γυρίσει στην παλιά της ζωή, ως γυναίκα, ποτέ ξανά. Αν ποτέ σπάσει τον όρκο της, η τιμωρία είναι μία: Ο θάνατος.


Πηγή:iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel