Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Τι είναι το Ελληνικό Σήμα και πώς ευνοεί τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα;

banner roots

Τι είναι το Ελληνικό Σήμα και πώς ευνοεί τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα;
08.11.2019 | 12:44

Τι είναι το Ελληνικό Σήμα και πώς ευνοεί τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα;

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Γράφει η Σοφία Γεωργιάδη

Το Ελληνικό Σήμα πιστοποιεί την προέλευση προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται στην Ελλάδα. Αποτελεί επίσημο Σήμα του Ελληνικού Κράτους και απονέμεται με βάση τους Κανονισμούς Απονομής, ξεχωριστά για κάθε κατηγορία προϊόντων και υπηρεσιών.

Βασικό κριτήριο για την απονομή είναι η εγχώρια προστιθέμενη αξία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ειδικά για τα φυσικά προϊόντα (αγροτικό, κτηνοτροφικά προϊόντα, πρώτες ύλες), ως βασικό κριτήριο για την απονομή του Σήματος ορίζεται η παραγωγή ή εκτροφή ή η συγκομιδή, ανάλογα με το προϊόν, στην Ελληνική Επικράτεια.

Για τα μεταποιημένα προϊόντα, απαιτείται η βασική πρώτη ύλη να προέρχεται από την Ελλάδα, ενώ για τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες ως βασικό κριτήριο ορίζεται το ποσοστό του κόστους παραγωγής που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, ιδίως στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης.

Ποια είναι όμως η χρησιμότητα του ελληνικού σήματος για μια επιχείρηση;

Η υιοθέτηση του Ελληνικού Σήματος πιστοποιεί με ασφάλεια το προϊόν ή την υπηρεσία για την ελληνικότητα τους. Όσοι αποκτήσουν ελληνικό σήμα επωφελούνται από την αναγνωσιμότητα του τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Δίνεται η δυνατότητα για τους παραγωγούς, να προωθούν εφόσον το επιθυμούν την ελληνικότητα τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις εξαγωγές στο εξωτερικό μιας επιχείρησης.

Σκοπός του είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα που δηλώνονται ελληνικά και η αποφυγή φαινομένων παραπλάνησης τους, η προστασία των συμφερόντων των παραγωγών από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα μέσα από τη δράση αυτή προωθούνται τα τοπικά προϊόντα και η τοπική επιχειρηματικότητα, μέρος της οποίας αποτελούν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις παραγωγών και μεταποιητών των ελληνικών προϊόντων.

Ορισμένα προϊόντα που έχουν ήδη λάβει ελληνικό σήμα είναι το γάλα ΟΛΥΜΠΟΣ, η ΦΕΤΑ ΠΟΠ ΔΕΛΤΑ, τα γιαούρτια ΚΡΙ -ΚΡΙ και άλλα.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το