Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>CNN: 10 πράγματα που κάνουν οι Ελληνες καλύτερα από τους άλλους

banner roots

CNN: 10 πράγματα που κάνουν οι Ελληνες καλύτερα από τους άλλους
26.03.2020 | 12:47

CNN: 10 πράγματα που κάνουν οι Ελληνες καλύτερα από τους άλλους

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Επιλεγμένα

«Η Ελλάδα Πέρασε την Εθνική ημέρα της 25ης Μαρτίου σε καραντίνα με την οποία οι Ελληνες έχουν εκπληκτικά συμμορφωθεί».

Αυτός είναι ο πρόλογος άρθρου του CNN που τιτλοφορείται ως «10 πράγματα που κάνουν οι Ελληνες καλύτερα από τους άλλους». Αφορμή για το άρθρο του John Malathronas αποτελεί ο εορτασμός της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.
 
«Ομως όσοι γνωρίζουν καλά τη χώρα δεν εκπλήσσονται από την προσαρμογή της στα περιοριστικά μέτρα - επειδή εμείς οι Έλληνες είμαστε από τους πιο μανιακούς του πλανήτη με την υγεία», γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του CNN, ο οποίος θέλοντας να χαρίσει φως σε αυτές τις περίεργες ημέρες, απαριθμεί με χιούμορ αυτά που η Ελλάδα κάνει καλύτερα.
10 πράγματα που κάνουν οι Ελληνες καλύτερα από τους άλλους
Μια ευχή για όλα
 
Οι Ελληνες έχουν μια ευχή για κάθε περίσταση, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του CNN, τόσο που οι τουρίστες χάνονται στον λαβύρινθο της εθιμοτυπίας. «Να ζήσετε», για τους νεόνυμφους, «Καλή λευτεριά», σε μια έγκυο, ευχές για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, την εβδομάδα, τον χειμώνα, το καλοκαίρι. Εχουν ευχές για το καινούργιο σπίτι, για τις εξετάσεις, για τον γαμπρό, για τις ανύπαντρες και για τις... κηδείες.
 
Ιστιοπλοΐα
Σε κανονικές περιόδους, οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσετε τα πελάγη της Ελλάδας, ιδιαίτερα αν δεν θέλετε να παραμείνετε σε ένα μέρος και προτιμάτε να κολυμπήσετε σε κολπίσκους,μόνοι. Αν θέλετε, μάλιστα, να μάθετε τα πάντα γύρω από τα σκάφη, υπάρχουν μαθήματα, που μπορούν να γίνουν σε μερικά από τα πιο ελκυστικά σημεία του κόσμου.
 
Ο αρθρογράφος του CNN σε αυτό το σημείο υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας, ενώ ο Πειραιάς το μεγαλύτερο λιμάνι επιβατών στη Μεσόγειο με ετήσιο μέσο όρο 7,1 εκατομμύρια επισκέπτες.
 
Φωνάζουν
Ισως αυτό που παρατηρούν οι περισσότεροι που επισκέπτονται την Ελλάδα, είναι ότι ο τόνος της φωνής είναι πιο ψηλά. Σε ορισμένες χώρες κάνουν χειρονομίες για να επιστήσουν την προσοχή, ενώ σε άλλες τοποθετούν έτσι τις λέξεις στην πρόταση για να δώσουν έμφαση. «Στην Ελλάδα φωνάζουμε», γράφει ο αρθρογράφος του CNN.
 
Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι το ναυτικό παρελθόν του έθνους είναι υπεύθυνο γι΄ αυτό, καθώς οι ναυτικοί έπρεπε να φωνάζουν για να ακουστούν πάνω από τα κύματα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ευθύνονται οι βοσκοί που έπρεπε να επικοινωνούν πάνω από τις χαράδρες.
 
 
Οι σύγχρονοι στοχαστές κατηγορούν την τοξική αρρενωπότητα, χωρίς να εξηγούν, ωστόσο, γιατί οι γυναίκες αγγίζουν περισσότερα ντεσιμπέλ από ό, τι οι άνδρες. Η προσωπική μου θεωρία είναι ότι η φωνή είναι η βαλβίδα ασφαλείας ενός λαού που δέχθηκε εισβολή και έπρεπε να υποκύψει σε ξένους υπερασπιστές ξανά και ξανά, σημειώνει.
 
Πίνουν κρύο καφέ
Ούτε μουσακάς, ούτε γιαούρτι ή τζατζίκι, αλλά… φραπές. Δεν απαιτούνται ειδικά μηχανήματα, γιατί είναι ένας θρίαμβος της απλότητας έναντι της τεχνολογίας. Ο θρύλος λέει ότι δημιουργήθηκε από έναν ανώνυμο barista στις αρχές της δεκαετίας του 1960 κατά τη διάρκεια της Εμπορικής Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όταν μια διακοπή ρεύματος κατέστησε αδύνατη την παρασκευή καφέ.
 
Το παρελθόν τους
Οι μαθητές μαθαίνουν την ιστορία σε τρεις ετήσιες δόσεις: πρώτα την κλασσική που σταματά μόλις εμφανίζονται οι Ρωμαίοι, τη Βυζαντινή και τέλος τη Σύγχρονη. Στη συνέχεια, σε περίπτωση που οι μαθητές δεν δίνουν προσοχή στην πρώτη φορά, τη μαθαίνουν ξανά για άλλα τρία χρόνια. Αποτέλεσμα είναι να γνωρίζουν το ένδοξο παρελθόν τους και να θυμούνται ότι οι πρόγονοί τους έφεραν τη Δημοκρατία. Με χιούμορ ο αρθρογράφος αναφέρει αυτό που υποστηρίζουν ορισμένοι, ότι όταν οι αρχαίοι Ελληνες ανακάλυπταν τη Δημοκρατία, η υπόλοιπη Ευρώπη λάτρευε τα δέντρα.
 
Καπνίζουν πολύ
Η ανησυχία των Ελλήνων για την υγεία έχει ένα τυφλό σημείο: το κάπνισμα. Το 37% καπνίζει, με το ποσοστό να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Παρόλο που ένας νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους υπήρχε από το 2010, άρχισε να εφαρμόζεται το 2019. Οι αντι-καπνιστές θα εκτιμήσουν την Αστυπάλαια, το πρώτο ελληνικό νησί χωρίς τσιγάρο.
 
Το ελληνικό Πάσχα
Το Πάσχα είναι γεμάτα έθιμα και παραδόσεις. Πριν τον κορωνοϊό, τη Μεγάλη Παρασκευή, κάθε εκκλησία τελούσε τη λειτουργία του Επιταφίου, με την πομπή να περνά από τους δρόμους γειτονιών και πιστοί να ακολουθούν σιωπηλά. Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, όλοι στέκονται στην εκκλησία και ψέλνουν Χριστός Ανέστη, ενώ οι καμπάνες χτυπούν.
 
Στο σπίτι περιμένει η μαγειρίτσα, ενώ την Κυριακή του Πάσχα το ψητό αρνί μοσχοβολά. Σε άλλες χώρες έχουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές, τα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς ή το καρναβάλι, κανένας δεν έχει το Πάσχα όπως οι Ελληνες.
 
Σε κάνουν να αισθάνεσαι ευπρόσδεκτος
Ο Δίας είναι ο προστάτης της φιλοξενίας και ακόμη η καλοπέραση του φιλοξενούμενου είναι ζωντανή στην Ελλάδα. Ενα από τα μυστικά πίσω από την εκρηκτική επιτυχία της τουριστικής βιομηχανίας βρίσκεται στη ζεστασιά σε κάθε γωνιά της χώρας μας. «Ας ελπίσουμε ότι η χώρα θα είναι και πάλι ανοικτή για επιχειρηματική δραστηριότητα σύντομα», εύχεται ο John Malathronas.
 
Σπουδές στο εξωτερικό
Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, περισσότεροι από 38.000 Ελληνες φοίτησαν σε ξένα πανεπιστήμια το 2017. Όταν πρόκειται για φοιτητές στο εξωτερικό, ανάλογα με τον πληθυσμό, η χώρα βρίσκεται έβδομη στον κόσμο.
 
Και οι μαθητές τα πάνε καλά: είτε στο Κέιμπριτζ, στο Στάνφορντ ή στο ΜΙΤ, συχνά φαίνονται να είναι κορυφαίοι στην τάξη. Οι ελληνικές οικογένειες παραδοσιακά επιδιώκουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους και, φαίνεται, ότι τα παιδιά αισθάνονται υποχρεωμένα να πετύχουν.
 
Τρώνε καλά
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του CNN, οι Ελληνες είναι απίστευτα επιλεκτικοί στο φαγητό. Αγοράζουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τις λαϊκές. Παράλληλα, αναφέρει ότι μενού εστιατορίων επισημαίνουν πότε το κρέας ή το ψάρι είναι κατεψυγμένα και δεν αγοράζονται από τοπικό κρεοπωλείο ή ιχθυοπαραγωγό.
 
«Η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές κρίσεις στην ιστορία της και όταν τελειώσει η σημερινή, ό,τι σχετίζεται με το φαγητό θα είναι το πρώτη που θα αναπηδήσει αμέσως - γι 'αυτό είμαι βέβαιος», εκτιμά.
 
Πηγή: iefimerida.gr 
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το