Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>6 tips για να επιλέξετε πλακάκια κουζίνας

banner roots

6 tips για να επιλέξετε πλακάκια κουζίνας
05.07.2021 | 19:13

6 tips για να επιλέξετε πλακάκια κουζίνας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Τα πλακάκια κουζίνας βγαίνουν σε μια πληθώρα σχεδίων, χρωμάτων και μεγεθών. Επιπλέον, υπάρχει διαφοροποίηση όσον αφορά στα πλακάκια δαπέδου και τοίχου, καθώς κάθε τύπος έχει διαφορετικές προδιαγραφές.

Μέσα σε αυτή τη μεγάλη ποικιλία, είναι αρκετά δύσκολο να προσδιορίσετε ποια πλακάκια πρέπει να διαλέξετε για την κουζίνα σας. Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά χρήσιμα tips, για να σας βοηθήσουμε να κάνετε βήμα βήμα σωστά τη διαδικασία και να επιλέξετε τα πιο ταιριαστά πλακάκια για την κουζίνα σας.

Προσδιορίστε πού θα μπουν τα πλακάκια

Πριν επιλέξετε το υλικό, θα πρέπει να αποφασίσετε σε ποια επιφάνεια θα μπει το πλακάκι. Μπορεί, για παράδειγμα, να μπει στο δάπεδο, στον τοίχο στην πίσω πλευρά των ντουλαπιών ή στο κενό που μένει μεταξύ πάνω και κάτω ντουλαπιών. Έτσι, θα μειώσετε σημαντικά την ποικιλία σε διάφορα είδη και θα κατηγοριοποιήσετε τις επιλογές σας.

plakakia kouzinas biente2

Αποφασίστε το υλικό του πλακακιού

Υπάρχουν διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται στα πλακάκια σε κάθε επιφάνεια. Γενικά, τα πλακάκια κουζίνας βγαίνουν σε υλικά, όπως μάρμαρο, φελλός, βινύλιο, μπαμπού, κεραμικό, πορσελάνη και γυαλί. Τα πιο ανθεκτικά υλικά, δηλαδή το βινύλιο, ο φελλός και το μπαμπού, τοποθετούνται συνήθως στο δάπεδο, ενώ το γυαλί είναι προορισμένο για τους τοίχους. Το κεραμικό και η πορσελάνη έχουν ένα μεγάλο εύρος λειτουργιών.

Καθορίστε το budget σας

Υπάρχει σημαντική απόκλιση στις τιμές των πλακιδίων, οπότε ο προϋπολογισμός σας παίζει βασικό ρόλο. Τα πλακάκια με κεραμικό είναι φθηνότερα από την πορσελάνη και το μάρμαρο, αλλά ακόμα και στο κεραμικό υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις. Καλό είναι να καταλήξετε στη δαπάνη που μπορείτε να υποστηρίξετε ανά τετραγωνικό μέτρο, γιατί αλλιώς ειδικά στις μεγάλες κουζίνες η τιμή μπορεί να ξεφύγει πολύ.

Λάβετε υπόψη τον τρόπο ζωής στο σπίτι σας

Η ανθεκτικότητα και οι απαιτήσεις συντήρησης κάθε υλικού διαφέρουν. Για παράδειγμα, τα κεραμικά πλακάκια είναι βολικά, επειδή καθαρίζονται εύκολα και αντέχουν τη θερμότητα, οπότε μπορείτε εύκολα να ακουμπήσετε πάνω τους ένα ζεστό τηγάνι ή ταψί. Από την άλλη, όμως, σπάνε με τις πτώσεις βαρέων αντικειμένων, οπότε είναι και αυτό κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη. Συνεπώς, παίζει ρόλο ο τρόπος ζωής σας και ποια χαρακτηριστικά είναι σημαντικότερα για εσάς.

plakakia biente

Επιλέξτε ασφαλή πλακάκια δαπέδου

Ειδικά αν έχετε παιδιά, είναι βασικό τα πλακάκια να είναι αντιολισθητικά. Εάν επιλέξετε πλακάκια τοίχου για το πάτωμα ο συντελεστής τριβής θα είναι πολύ χαμηλός και τα πλακάκια θα γλιστράνε σε επικίνδυνο βαθμό. Έτσι, σας προτείνουμε να βάλετε πλακάκι δαπέδου που έχει ελαφρά τραχιά υφή, όπως για παράδειγμα το επεξεργασμένο πλακάκι με βάση τον πηλό και τον ασβεστόλιθο που μοιάζει με φυσική πέτρα.

Επενδύστε στα πλακάκια τοίχου

Η καλύτερη επένδυση για την κουζίνα σας είναι τα πλακάκια τοίχου αντί για βαφή. Πλακάκια από κεραμικό, πορσελάνη ή γυαλί όχι μόνο αναβαθμίζουν αισθητικά την κουζίνα, αλλά ταυτόχρονα προστατεύουν τον τοίχο από λαδιές και άλλες βρομιές, καθώς δεν λεκιάζουν και καθαρίζονται εύκολα.

Δείτε περισσότερες ιδέες και προϊόντα στο Biente.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το