Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>5 απαραίτητες εργασίες συντήρησης της μηχανής που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας
afoi poriazi
5 απαραίτητες εργασίες συντήρησης της μηχανής που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας
14.07.2021 | 15:22

5 απαραίτητες εργασίες συντήρησης της μηχανής που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Η τακτική συντήρηση της μοτοσυκλέτας είναι κάτι που πρέπει να γίνεται από κάθε αναβάτη, αφού σχετίζεται όχι μόνο με τη μακροζωία της αλλά κυρίως με την ασφάλειά σας. Το να πηγαίνετε τη μοτοσυκλέτα στο συνεργείο, έτσι ώστε να κάνει όλες τις απαραίτητες εργασίες και αλλαγές, είναι κάτι που πρέπει να μπει στη ρουτίνα σας ιδανικά σε ετήσια βάση.

Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες εργασίες που μπορείτε να τις κάνετε μόνοι σας. Αυτό σας επιτρέπει να έχετε μια καλή γνώση της μηχανής σας, της συμπεριφοράς και των αναγκών της, ενώ επιπλέον γλιτώνετε και αρκετά χρήματα.

Φυσικά, για να τις κάνετε, θα πρέπει προηγουμένως να έχετε συμβουλευθεί το εγχειρίδιο χρήσης της μηχανής και να γνωρίζετε καλά πού είναι το κάθε τι και πώς θα αποκτήσετε πρόσβαση στο σημείο που σας ενδιαφέρει. Συνεπώς, οι παρακάτω προτάσεις απευθύνονται σε κατόχους μοτοσυκλετών που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, για να προχωρήσουν σε αυτές.

Ρωτήσαμε τους ειδικούς από το μεγαλύτερο e-shop με ανταλλακτικά και αξεσουάρ μοτοσυκλέτας ποιες είναι οι κυριότερες εργασίες συντήρησης μηχανής που μπορεί ένας έμπειρος αναβάτης να κάνει και μόνος του και μας διαφώτισαν σχετικά παρακάτω.

Αλλαγή λαδιών

allagi ladiou moto

Για να διατηρήσετε τη λειτουργία του κινητήρα της μηχανής σε καλή κατάσταση, θα χρειαστεί να αλλάζετε τα λάδια ανά μερικά χιλιάδες χιλιόμετρα ανάλογα με τις οδηγίες του εγχειριδίου. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, καλό είναι να οδηγήσετε για λίγα λεπτά τη μηχανή, ώστε να ζεσταθεί, να μειωθεί έτσι το ιξώδες του λαδιού και να αποστραγγιστεί καλύτερα. Ύστερα, αφού σβήσετε τον κινητήρα, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τόσο το λάδι όσο και το φίλτρο λαδιού. Είναι σημαντικό να συμβουλευθείτε τον κατασκευαστή της μηχανής, ώστε να της βάλετε το κατάλληλο λάδι με βάση τις ανάγκες της.

Αντικατάσταση φίλτρου αέρα

allagi filtrou aera

Εάν το φίλτρο αέρα της μοτοσυκλέτας, το οποίο διατηρεί τη σκόνη και τις ακαθαρσίες έξω από τον κινητήρα, είναι φραγμένο και βρώμικο, η απόδοση της μηχανής δεν θα είναι η αναμενόμενη. Η αντικατάσταση του φίλτρου αέρα δεν είναι δύσκολη, όμως μπορεί να είναι χρονοβόρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Ενδέχεται να πρέπει να αφαιρέσετε προηγουμένως τη δεξαμενή αέρα και άλλα μέρη, για να έχετε πρόσβαση, οπότε το βασικό είναι στη συνέχεια να βάλετε στη θέση του οτιδήποτε αφαιρέσατε.

Έλεγχος ελαστικών

Η καλή κατάσταση των ελαστικών είναι βασικό στοιχείο της πρόσφυσης και της ασφάλειας της μηχανής, οπότε πρέπει να ελέγχονται τακτικά. Για να ελέγξετε την πίεση ενός ελαστικού, εντοπίστε το στέλεχος της βαλβίδας στο εσωτερικό του τροχού, αφαιρέστε το καπάκι και εφαρμόστε το μανόμετρο στη βαλβίδα. Συγκρίνετε την πίεση με αυτή που θα έπρεπε να είναι, όπως αναγράφεται στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού.

Σας προτείνουμε, επίσης, να ελέγχετε συχνά την φθορά των ελαστικών. Αυτό μπορείτε να το κάνετε απλά κοιτώντας τις αυλακώσεις του λάστιχου. Αν αυτές είναι πολύ φθαρμένες και ξεχωρίζουν ελάχιστα από το κυρίως σώμα του, τότε ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε τα λάστιχά σας.

Αλλαγή ψυκτικού υγρού

Το ψυκτικό υγρό είναι αυτό που εμποδίζει τον κινητήρα να υπερθερμανθεί ή να διαβρωθεί. Για να το αλλάξετε, θα πρέπει να αφαιρέσετε το μπουλόνι αποστράγγισης και να στραγγίσετε το υγρό. Ύστερα, με μια χοάνη μπορείτε να ξαναγεμίσετε το σύστημα με την κατάλληλη ποσότητα ψυκτικού υγρού. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε αλλαγή ή προσθήκη ψυκτικού υγρού, θα πρέπει να γίνεται αυστηρά και μόνο αφού έχει κρυώσει ο κινητήρας.

Καθαρισμός αλυσίδας

katharismos alisidas moto

Η αλυσίδα πρέπει να καθαρίζεται όταν είναι πολύ βρόμικη ή στα καθορισμένα χιλιόμετρα με βάση τον κατασκευαστή. Για να την καθαρίσετε, θα πρέπει να ανυψώσετε τον πίσω τροχό της μηχανής και να βγάλετε την ταχύτητα από το κιβώτιο. Στόχος είναι η ομοιόμορφη επικάλυψη της αλυσίδας με το κατάλληλο λιπαντικό, ώστε να εισχωρήσει στους δακτυλίους. Ύστερα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκουπίσετε την περίσσεια λιπαντικού με απορροφητικό χαρτί.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργασίες που κάνετε μόνοι σας δεν θα πρέπει να αφορούν οτιδήποτε έχει να κάνει με τα φρένα, καθώς αυτό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται από τους ειδικούς.

Βρείτε στο Injection Motor σε τεράστια ποικιλία όλα όσα χρειάζεστε, για να κάνετε τις παραπάνω εργασίες εύκολα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018