Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Δυσορθογραφία: Ορισμός, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση

banner roots

Δυσορθογραφία: Ορισμός, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση
09.10.2021 | 15:59

Δυσορθογραφία: Ορισμός, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Επιμέλεια κειμένου: Τσακανίκα Πηνελόπη, Ειδική Παιδαγωγός, Απόφοιτη του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής - Ειδική Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και κάτοχος σειράς επιμορφώσεων σε θέματα εκπαίδευσης, διδακτικής και ψυχολογίας.

Τι είναι η Δυσορθογραφία;

Η Δυσορθογραφία είναι μια ειδική διαταραχή της μάθησης της ορθογραφίας και των κανόνων που τη διέπουν. Συχνά, είναι δυνατόν, να συνυπάρχει με τη δυσλεξία ή και οποιαδήποτε άλλη μαθησιακή δυσκολία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουμε αυτή τη διάγνωση, ωστόσο, είναι στο παιδί να μην υπάρχει περαιτέρω νοητικό ή αισθητηριακό έλλειμμα και οι ευκαιρίες για εκπαίδευση να είναι επαρκείς.

Ποια τα συμπτώματα της Δυσορθογραφίας;

Τα συμπτώματα της Δυσορθογραφίας είναι ενδεικτικά, καθώς κάθε παιδί χρήζει εξατομικευμένου προγράμματος, πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών και να συνυπάρχουν περισσότερα από ένα από τα κάτωθι συμπτώματα.

Γενικά χαρακτηριστικά

Οι πιο πολλοί μαθητές με Δυσορθογραφία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην κατανόηση, απομνημόνευση και εφαρμογή των κανόνων ορθογραφίας, ενώ συχνά, παρουσιάζουν ελλείματα στην οπτικοακουστική αντίληψη και επεξεργασία, τη γλώσσα και τη μνήμη.

Ειδικότερα χαρακτηριστικά
Συχνά οι μαθητές με δυσορθογραφία πραγματοποιούν:

  • Παραλείψεις και αντιστροφές γραμμάτων, συλλαβών και λέξεων.
  • Αντικαταστάσεις γραμμάτων με φωνολογικά συγγενικούς ήχους (δ-β, δ-θ, γ-χ κ.α)
  • Παραποιήσεις φωνηέντων (πάντε αντί πέντε).
  • Καθρεπτική γραφή .
  • Ένωση δύο λέξεων σε μία (μπαμπασμου).
  • Λανθασμένη χρήση τόνου ή δε χρησιμοποιούν καθόλου τόνους.
  • Λανθασμένη χρήση των κεφαλαίων γραμμάτων.
  • Διαφορετική γραφή της ίδια λέξης μέσα στο κείμενο.
  • Συντακτικά λάθη.
  • Ορθογραφικά λάθη σε βασικούς κανόνες (παίζο, αγάπι, νερώ)
  • Αδυναμία στην αυτοματοποίηση των καταλήξεων.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε της Δυσορθογραφίας;

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της Δυσορθρογραφίας

είναι η εύρεση του κατάλληλου επιστήμονα (ειδικού παιδαγωγού, λογοθεραπευτή) μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάγνωση και θα καταρτιστεί το εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του παιδιού.
Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, θα δοθεί έμφαση στον ψυχολογικό αντίκτυπο των διαταραχών, για αυτό συχνά μπορεί να χρειαστεί και η υποστήριξη του παιδιού από κάποιον ψυχολόγο.

Η ενίσχυση της λεξιλογικής γνώσης, η χρήση εικονογραφικής μεθόδου, η χρήση πολυαισθητηριακών μεθόδων, η ενίσχυση της μνήμης, η αυτοδιόρθωση με τη βοήθεια λεξικού ή ηλεκτρονικού υπολογιστή, η κατασκευή ατομικού καταλόγου λέξεων ή λεξικού εικονικών αναπαραστάσεων των λέξεων,   η διδασκαλία των κανόνων γραμματικής και η επιβράβευση για τα σημεία που είναι γραμμένα ορθά, αποτελούν, ορισμένες μόνο, στρατηγικές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της Δυσορθογραφίας.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το