Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>«Είσαι καλά; Πόσο μακριά είσαι;» -Μια δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για γυναίκες που περπατούν μόνες

banner roots

«Είσαι καλά; Πόσο μακριά είσαι;» -Μια δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για γυναίκες που περπατούν μόνες
29.09.2022 | 20:37

«Είσαι καλά; Πόσο μακριά είσαι;» -Μια δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για γυναίκες που περπατούν μόνες

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Μια δωρεάν τηλεφωνική γραμμή που κρατά συντροφιά στις γυναίκες που περπατούν μόνες τους τη νύχτα λειτουργεί στο Εδιμβούργο εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Η 22χρονη Άλις Τζάκσον, περιέγραψε στο BBC μία από τις πρώτες κλήσεις που δέχτηκε. «Όταν σηκώνεις το τηλέφωνο, πάντα καταλαβαίνεις αν ο άλλος φοβάται». Όπως περιγράφει, επρόκειτο για μια πολύ φοβισμένη γυναίκα, η οποία επέστρεφε στο σπίτι της, έτρεχε και ήταν σίγουρη ότι κάτι θα της συμβεί. 

«Νομίζω ότι κάποιος με ακολουθεί», της είπε, ενώ άρχισε να της δίνει τα προσωπικά της στοιχεία, τη διεύθυνση και να περιγράφει αναλυτικά τι φορούσε. «Θα τα χρειαστείς αυτά», της είπε, σίγουρη ότι κινδύνευε. 
 
Η Άλις, που ζει στο Εδιμβούργο, σκέφτηκε για πρώτη φορά τη δημιουργία μιας γραμμής για γυναίκες μαζί με τη φίλη της Ρέιτσελ Τσανγκ, τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι δυο τους είχαν επιστρέψει από μία διαδήλωση για τη Σάρα Έβεραρντ. 

Η 33χρονη Έβεραρντ απήχθη και δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό τον περασμένο Μάρτιο, καθώς επέστρεφε στο σπίτι της, στο δυτικό Λονδίνο.

«Ήμασταν συντετριμμένες και θυμωμένες, και έτσι αγοράσαμε ένα φτηνό τηλέφωνο, ζητήσαμε από κάποια άτομα να το απαντοφύν εθελοντικά και αρχίσαμε να μοιράζουμε τον αριθμό σε κοινοτικές ομάδες». 

Έκτοτε, η τηλεφωνική γραμμή, που ονομάστηκε Strut Safe δέχεται κλήσεις κάθε Σαββατοκύριακο.

«Μπορεί να έχουν αφήσει τους φίλους τους πίσω στο κλαμπ, ο σύντροφός τους να μην το σηκώνει ή να είναι πολύ αργά για να τηλεφωνήσουν στη μαμά τους, οπότε μπορούν να μιλούν στο τηλέφωνο με έναν από τους εθελοντές μας μέχρι να επιστρέψουν σπίτι», εξηγεί η Άλις. 

Οι εθελοντές που απαντούν στις κλήσεις του Strut Safe περνούν από συνεντεύξεις, λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση και ελέγχεται το ιστορικό τους. Η αρμοδιότητά τους είναι να συνομιλούν και να καθησυχάζουν, αλλά μερικές φορές όσοι καλούν είναι πολύ αγχωμένοι και φοβούνται για την ασφάλειά τους.

«Κλαίνε, είναι πολύ αναστατωμένοι, και πρέπει να τους βοηθήσεις να τα καταφέρουν», λέει η Άλις. «Τους λες, "Είμαι εδώ μαζί σου"». Οι εθελοντές είναι σε θέση να επικοινωνήσουν ανά πάσα στιγμή με την αστυνομία ή να καλέσουν ασθενοφόρο, και πάντα ζητούν τη συγκατάθεση όσων καλούν, ώστε να δώσουν τα στοιχεία τους αν χρειαστεί.

Όπως δηλώνει η Άλις, ο αριθμός των κλήσεων διαφέρει κάθε Σαββατοκύριακο, αλλά παρατηρείται αύξηση όταν περιστατικά όπως η υπόθεση της Έβεραρντ έρχονται στη δημοσιότητα. Για παράδειγμα, σημειώθηκε τεράστια άνοδος μετά τον θάνατο της Σαμπίνα Νέσα τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ενώ μετά την πρόσφατη δολοφονία της Άσλινγκ Μέρφι εκτιμάται νέα αύξηση στις κλήσεις. «Όταν συμβαίνουν τέτοια, ο κόσμος νιώθει πιο ανασφαλής», λέει.

Στην αρχή το Strut Safe μαθεύτηκε από στόμα σε στόμα, αλλά τώρα οι περισσότεροι αναζητούν και μοιράζονται τον αριθμό μέσω social media. Μέχρι στιγμής, η γραμμή λειτουργεί με δωρεές και πολύ μικρό μπάτζετ, και η Άλις το αναγνωρίζει. 

«Για όσους λένε ότι το Strut Safe είναι απλώς ένα "τσιρότο", το καταλαβαίνουμε- δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα», λέει. «Αλλά υπάρχει κάτι τώρα που δεν υπήρχε πριν, είμαστε εδώ για όποιον μας χρειάζεται και ελπίζουμε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα στο μέλλον». 

Όπως λέει, μάλιστα, το να απαντά τις κλήσεις του Strut Safe την έκανε να έχει διαφορετική αντίληψη για τις παρενοχλήσεις στο δρόμο, -«όποιος αρνείται το πρόβλημα, αν ακούσει τις κλήσεις, δεν θα έχει καμία αμφιβολία». 

Κάθε φορά που ένας καλών επιστρέφει στο σπίτι με ασφάλεια, δημιουργεί ένα συναίσθημα ανακούφισης στους εθελοντές. «Μου λένε "μπορώ να δω το σπίτι μου τώρα" ή "είμαι μόνο ένα λεπτό μακριά" και πάντα λέω, "Μην ανησυχείς, δεν πειράζει, θα μείνω στο τηλέφωνο"». Ακούει τον κρότο των κλειδιών, τη μαμά κάποιου να φωνάζει, "Πού ήσουν;" ή ένα γάβγισμα σκύλου. Και μετά τα λόγια, «Έφτασα τώρα, ευχαριστώ πολύ».

«Μερικές φορές κλείνεις από μια κλήση 20 λεπτών που ήταν πολύ φορτισμένη συναισθηματικά, πολύ σοβαρή. Το άτομο μπορεί να έτρεχε στο τέλος, κλαίγοντας. Και μετά το κλείνεις και κάθεσαι στον καναπέ σου, στη σιωπή», λέει η Άλις.

Και τότε το τηλέφωνο χτυπά ξανά.

«Γεια, μόλις γυρίζω σπίτι από τη βραδινή μου έξοδο. Ήθελα να τηλεφωνήσω σε κάποιον και ο φίλος μου μου έδωσε αυτόν τον αριθμό». «Και απλά ξαναβρίσκεις τη ροή σου», λέει.

"Γεια, ευχαριστώ που τηλεφώνησες. Είσαι καλά; Πόσο μακριά είσαι;"

 

Πηγή: bovary.gr με πληροφορίες από BBC

 

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το