Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Η ισλανδική συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσεις τα Χριστούγεννα

the roots web banners 06

Η ισλανδική συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσεις τα Χριστούγεννα
21.12.2023 | 18:39

Η ισλανδική συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσεις τα Χριστούγεννα

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Δεν γνωρίζουμε πολλά για την Ισλανδία γιατί, όπως και να το κάνουμε, μας χωρίζουν αρκετά χιλιόμετρα. Γι’ αυτό υπάρχουν όμως τα αεροπλάνα, οι σειρές και τα σκανδιναβικά βιβλία που, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο -κυρίως για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους-, τη στριμώχνουν μαζί με τις άλλες, καθαρά σκανδιναβικές χώρες.

Οπότε, από τα λίγα που γνωρίζουμε όσοι δεν έχουμε βρεθεί στην Ισλανδία, είναι πως πρόκειται για τη χώρα του πάγου, της φωτιάς, των παγετώνων και των αδηφάγων αναγνωστών. Από όλα αυτά, θα κρατήσουμε το τελευταίο γιατί θα μας χρησιμεύσει στην πορεία.

Το μικρό αυτό έθνος έχει τους περισσότερους συγγραφείς ανά κάτοικο στον κόσμο και εκδίδει, επίσης, τα περισσότερα βιβλία ανά κάτοικο στον κόσμο. Κάποιοι, μάλιστα, έχουν αποκαλέσει την ανάγνωση «εθνικό άθλημα» και σε αυτό το σημείο θα σας παρακαλέσουμε να μην κάνετε καμία σύγκριση με το εθνικό άθλημα της χώρας μας γιατί ξέρουμε πού θα το πάτε.

Περισσότερους από τους μισούς, λοιπόν, τελειώνουν οκτώ ή περισσότερα βιβλία το χρόνο. Για να καταλάβετε καλύτερα τη «μανία» τους, η Katrin Jakobsdottir, η σημερινή πρωθυπουργός της χώρας, κυκλοφόρησε ένα μυθιστόρημα αστυνομικής λογοτεχνίας (δεν πέφτετε από τα σύννεφα) κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Γιατί η Ισλανδία έχει εμμονή με τα βιβλία

Η «εμμονή» τους χρονολογείται από τον 13ο και 14ο αιώνα, όταν δημοσιεύτηκαν οι ισλανδικές σάγκες. Μιλάμε για οικογενειακές ιστορίες, με λίγη μεσαιωνική Σκανδιναβία και παγανισμό. Όπως καταλαβαίνετε, η λογοτεχνία είναι στο αίμα των Ισλανδών.

Ωστόσο, ένα πιο πρόσφατο φαινόμενο είναι υπεύθυνο για τη σύγχρονη αγάπη της Ισλανδίας για τα βιβλία και αυτό δεν είναι άλλο από το Jolabokaflod, μια απολαυστική παράδοση που μεταφράζεται ως «η πλημμύρα των βιβλίων».

Τι είναι το Jolabokaflod

H χριστουγεννιάτικη αυτή συνήθεια είναι απλή: αγοράστε βιβλία για τους ανθρώπους που αγαπάτε. Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι Ισλανδοί χαρίζουν βιβλία σε φίλους και συγγενείς και στη συνέχεια περνούν το υπόλοιπο βράδυ διαβάζοντας και πίνοντας ζεστή σοκολάτα -φυσικά δίπλα από το τζάκι. Το να χαρίζεις σε κάποιον ένα βιβλίο παραμένει το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στην Ισλανδία μέχρι σήμερα.

Το Jolabokaflod είναι με διαφορά μία από τις πιο ωραίες παραδόσεις που έχουμε συναντήσει εδώ και χρόνια και φέτος, αν αγαπάς το βιβλίο, είναι μια καλή ευκαιρία να μοιραστείς αυτή τη συνήθεια με τους φίλους ή την οικογένειά σου. Γιατί; Γιατί φέρνει τους ανθρώπους κοντά, ενώ παράλληλα σέβεται τον χρόνο που περνάει κανείς μόνος του.

Και μην ξεχνάτε το καλύτερο: όλοι διαβάζουν, δίπλα-δίπλα, πίνοντας ζεστή σοκολάτα. Υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό;

 

Πηγή: oneman.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel