Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Μαθητές του Δημοτικού Καλλιεργούν στο Σχολείο τους Βότανα και Λαχανικά

the roots web banners 06

Μαθητές του Δημοτικού Καλλιεργούν στο Σχολείο τους Βότανα και Λαχανικά
22.12.2023 | 14:02

Μαθητές του Δημοτικού Καλλιεργούν στο Σχολείο τους Βότανα και Λαχανικά

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας Θεσσαλονίκης άφησαν τις τάξεις και βγήκαν στην ύπαιθρο για να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Τι πιο δημιουργικό και επιμορφωτικό από την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και λαχανικών;

Στον προαύλιο χώρο του σχολείου τους, σε μία έκταση 300τμ, οι περίπου 300 μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους φροντίζουν καθημερινά με προσοχή και αγάπη τα λαχανικά και τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά, που φύτεψαν οι ίδιοι. Είναι ένας ευχάριστος τρόπος να μαθαίνουν βιωματικά, αλλά και να αναπτύσσουν τη συνεργασία μεταξύ τους.  

Οργανωμένη Δράση 

Η συγκεκριμένη δράση είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Διεύθυνσης του σχολείου με τον Σύλλογο Γονέων-Κηδεμόνων, που είχε το όραμα της δημιουργίας ενός τέτοιου κήπου και με τον αντιδήμαρχο Πυλαίας-Πανοράματος-Χορτιάτη κ. Ι. Καρτάλη, που διέθεσε τα απαραίτητα για την επεξεργασία και τη βελτίωση του εδάφους. 

Επίσης, το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “Δήμητρα” παρείχε τα συγκεκριμένα αρωματικά / φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας με πλήρη τεκμηρίωση, ενώ ταυτόχρονα, πρόσφερε επιστημονική καθοδήγηση σε όλες τις φάσεις της δημιουργίας του λαχανόκηπου. 

Από τι Αποτελείται ο Κήπος;  

Για αρχή, οι μαθητές φύτεψαν περισσότερα από 100 αρωματικά / φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας και γύρω στα 600 μαρούλια και αντίστοιχα κρεμμυδάκια από διάφορες ποικιλίες. Καθημερινά αφιερώνουν χρόνο για να τα περιποιηθούν και να τα βλέπουν να μεγαλώνουν, ενώ μαθαίνουν για το πως τρέφονται και αναπτύσσονται, καθώς και για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Ακόμα και αν κάποιος μαθητής είναι “κουλοχέρης” και δεν το ‘χει με την κηπουρική, οι γνώσεις που αποκομίζει από τη βιωματική μάθηση, είναι ανεκτίμητες. 

Ανάμεσα σ΄αυτά συγκαλλιεργούνται: 

  • δεντρολίβανο (Salvia rosmarinus
  • θρούμπι (Satureja horvatii subsp. macrophylla
  • νησιώτικη ρίγανη (Origanum onites
  • τσάι Ολύμπου (Sideritis scardica
  • κρίταμο (Crithmum maritimum
  • κρητικό ψευδοκάρυ ή κρητικό ελίχρυσο (Helichrysum heldreichii
  • λαδανιά (Cistus creticus subsp. creticus
  • και ελληνικό κίτρινο τεύκριο (Teucrium flavum subsp. hellenicum

Αυτά τα αρωματικά / φαρμακευτικά φυτά είναι αυτοφυή σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και μαζεύτηκαν μετά από ταξινομικό προσδιορισμό και με την ειδική άδεια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “Δήμητρα”. Προτού γίνει η φύτευσή τους στον προαύλιο χώρο του σχολείου, έπρεπε να προσαρμοστούν στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Οπότε έγινε η αναπαραγωγή και η καλλιέργειά τους με βάση τις προϋποθέσεις της αειφόρου ανάπτυξης.  Ο κήπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους, που υπάρχει μέσα σε σχολείο και είναι πλήρως αρδευόμενος.  

Ο Στόχος της Συγκεκριμένου Project 

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Θάνος Κούλης στο Αθηναϊκό / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Σκοπός του εγχειρήματος είναι τα παιδιά μας να απολαύσουν τη διαδικασία της βιωματικής μάθησης, εφαρμόζοντας πρακτικές που συνάδουν με την αειφόρο ανάπτυξη και τις αρχές της υγιεινής διατροφής».  

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα εργαλείο, που θα λύσει τα χέρια των εκπαιδευτικών, καθώς θα φέρει σε άμεση επαφή τους μαθητές με όσα μαθαίνουν μέσα από τα βιβλία, ίσως και με ακόμα περισσότερα. Άλλο πράγμα είναι να διαβάζεις για τα φυτά και την καλλιέργεια τους και άλλο να τα φυτεύεις ο ίδιος, να τα φροντίζεις και να τα βλέπεις να αναπτύσσονται.  

Το Έργο του Συλλόγου 

Αξίζει να πούμε δυο λόγια για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων, που έχει στόχο να προσφέρει στα παιδιά ό,τι καλύτερο μπορεί. Τα μέλη του διαθέτουν πολύτιμο χρόνο για να βρουν λύσεις για τα προβλήματα της σχολικής κοινότητας. Έτσι κατά καιρούς έχουν “τρέξει” για λειτουργικά και πρακτικά ζητήματα, όπως την ανανέωση της βιβλιοθήκης του σχολείου, τη δημιουργία αίθουσας εικαστικών, την αναβάθμιση της αίθουσας υπολογιστών και τη διοργάνωση εορτών και εκδηλώσεων και έκθεσης βιβλίου. 

Επίσης, φροντίζουν καθημερινά για την κάλυψη των πολυάριθμων αναγκών του σχολείου από μόνοι τους ή σε συνεργασία με τον Δήμο. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι χάρη στον σύλλογο, το σχολείο διαθέτει απινιδωτή. 

Τα παιδιά τώρα περιμένουν με ανυπομονησία την Άνοιξη για να γεμίσει η αυλή του σχολείου με αρώματα και χρώματα. 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel