Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>BioNTech: Εως το 2030 θα έχουμε εμβόλιο για τον καρκίνο
BioNTech: Εως το 2030 θα έχουμε εμβόλιο για τον καρκίνο
21.10.2022 | 20:41

BioNTech: Εως το 2030 θα έχουμε εμβόλιο για τον καρκίνο

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Καλά Νέα
Εμβόλια που στοχεύουν στον καρκίνο πιθανόν να είναι διαθέσιμα πριν από το τέλος του 2030, σύμφωνα με τους συνιδρυτές της BioNTech, οι οποίοι εφηύραν το πρώτο mRNA εμβόλιο για τον κορονοϊό

Οι Ουγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί, το ζευγάρι που ίδρυσε την BioNTech και συνεργάστηκε με τη Pfizer για τη δημιουργία του πρώτου mRNA εμβολίου για τη λοίμωξη Covid, ανακοίνωσαν ότι πρόσφατες ανακαλύψεις τους τροφοδοτούν την αισιοδοξία για ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου, μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως γράφει ο Guardian.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Τουρετσί, η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε για το εμβόλιο του κορονοϊού θα μπορούσε να τροποποιηθεί για να εκπαιδεύσει και να προετοιμάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

Η BioNTech, άλλωστε, έκανε έρευνα για τα εμβόλια κατά του καρκίνου και πριν από την πανδημία, όμως μόλις εμφανίστηκε ο κορονοϊός, επικέντρωσε τις έρευνές της στα εμβόλια της Covid, λόγω της παγκόσμιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που είχε κηρύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Advertisment.

Ετσι, αυτό το διάστημα η εταιρεία, σύμφωνα πάντα με τους ιδρυτές της, έχει ήδη αρκετά εμβόλια για τον καρκίνο που βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών.

Σε συνέντευξή της στο BBC, η δρ Τουρετσί έκανε γνωστό ότι η ενασχόληση με το εμβόλιο για την Covid-19 προσέφερε επιπλέον τεχνογνωσία στην εταιρεία και τους ειδικούς της. «Μάθαμε πώς να φτιάχνουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά εμβόλια, γνωρίζοντας πλέον πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα στην τεχνολογία mRNA σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Αυτό επιταχύνει τη διαδικασία δημιουργίας εμβολίων για τον καρκίνο» εξηγεί η δρ Τουρετσί. Σε αυτή τη φάση, η BioNTech πραγματοποιεί πειράματα με εμβόλια σε ασθενείς με πολύ επιθετικές και θανατηφόρες μορφές καρκίνου, όπως αυτές στο πάγκρεας και στα έντερα.

Μάλιστα, τα πειράματα στους ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Αν και οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε μικρό δείγμα ασθενών (16), στους μισούς από αυτούς, 18 μήνες μετά τη χορήγηση του εμβολίου, ο καρκίνος είχε εξαφανιστεί. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία για τις δοκιμές στους ασθενείς με καρκίνο των εντέρων. «Είμαστε πάντοτε διστακτικοί στο να λέμε ότι έχουμε βρει εμβόλιο που αντιμετωπίζει τον καρκίνο, αλλά έχουμε πλέον πετύχει κάποια επιτεύγματα πάνω στα οποία συνεχίζουμε να εργαζόμαστε. Πιστεύω ότι θα έχουμε αντικαρκινικά εμβόλια πριν από το 2030» δηλώνει η Τουρετσί.

Πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν θεραπευτικά εμβόλια για τον καρκίνο, ενώ υπάρχουν και πειραματικά σκευάσματα που χορηγούνται με στόχο την πρόληψη εκδήλωσης της νόσου, όπως αυτό του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που προλαμβάνουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Επαναστατική τεχνολογία

Ομως το εμβόλιο που αναπτύσσει η BioΝΤech θεωρείται επαναστατικό όσον αφορά τον μηχανισμό ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος και επίσης δεν λειτουργεί προληπτικά, αλλά μετά την εμφάνιση της ασθένειας. Δηλαδή είναι θεραπευτικό εμβόλιο.

Μένει, φυσικά, να αποδειχθεί αν τα όσα λένε τα στελέχη της εταιρείας για τον χρόνο κυκλοφορίας εμβολίων κατά του καρκίνου είναι βάσιμα ή είναι απλώς αισιόδοξες προβλέψεις με το βλέμμα στραμμένο και προς την κατεύθυνση υποψήφιων επενδυτών. 

Πώς λειτουργεί

Eνα εμβόλιο mRNA για την Covid-19 λειτουργεί μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες για την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού στον οργανισμό. Αυτές οι πρωτεΐνες (αντιγόνα) χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως στόχοι, δείχνοντας στα αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος τι να αναζητήσουν και πού να επιτεθούν. Η ίδια προσέγγιση μπορεί να ακολουθηθεί προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα και να αναζητήσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, δήλωσε η δρ Τουρετσί. Αντί να έχει κώδικα που αναγνωρίζει τους ιούς, το εμβόλιο θα περιέχει γενετικές οδηγίες για τα αντιγόνα του καρκίνου.

Εμπόδια

Υπάρχουν, όμως, σημαντικά προβλήματα στην εφεύρεση. Τα καρκινικά κύτταρα που συνθέτουν όγκους μπορεί να απαρτίζονται από μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών πρωτεϊνών, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία ενός εμβολίου που στοχεύει όλα τα καρκινικά κύτταρα και όχι υγιείς ιστούς. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρετσί παρέμεινε προσεκτική στις δηλώσεις της σχετικά με το έργο. «Ως επιστήμονες διστάζουμε πάντα να πούμε ότι θα έχουμε μια θεραπεία για τον καρκίνο. Εχουμε κάνει μια σειρά από ανακαλύψεις και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτές», κατέληξε η επιστήμονας.

 

Πηγή: protagon.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

seajets superRunner

 

youtube channel