Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Στον Υπουργό Παιδείας οι ελλείψεις στα Ειδικά Σχολεία της Περιφέρειας

the roots web banners 06

Στον Υπουργό Παιδείας οι ελλείψεις στα Ειδικά Σχολεία της Περιφέρειας
01.12.2014 | 17:29

Στον Υπουργό Παιδείας οι ελλείψεις στα Ειδικά Σχολεία της Περιφέρειας

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος

Με αφορμή τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Ορίζοντες», για τις ελλείψεις στα Ειδικά Σχολεία της Λήμνου, η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑΜΕΑ Βορείου Αιγαίου απέστειλε έγγραφο στον Υπουργό Παιδείας διαμαρτυρόμενη για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ειδικά Σχολεία σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει:

Η διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων «Ορίζοντες» για μια ακόμα φορά ανέδειξε την εγκατάλειψη των σχολείων της ακριτικής περιφέρειας του Βόρειου Αιγαίου και δη της Ειδικής Εκπαίδευσης. Στο έγγραφο διαμαρτυρίας του (επισυνάπτεται) ο Σύλλογος αναλύει τις ελλείψεις και τα κενά που τρεις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους παραμένουν, ενώ οι αρμόδιοι φορείς κωφεύουν και… σιωπούν.  

Δεν είναι όμως μόνο η ειδική εκπαίδευση στη Λήμνο, που αντιμετωπίζει τέτοιες ελλείψεις και προβλήματα.

Στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης φοιτούν 24 παιδιά με αναπηρία, υπηρετεί ένα άτομο ως ειδικό βοηθητικό προσωπικό (σημ. βρίσκεται στον έβδομο μήνα κύησης), ενώ το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (λογοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, ψυχολόγος και κοιν. λειτουργός παρέχει υπηρεσίες μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα και η θέση του μουσικού είναι κενή. Στο Ειδικό Νηπιαγωγείο φοιτούν 9 παιδιά χωρίς καθόλου ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό με μόνο δύο νηπιαγωγούς και με 1 βοηθητικό προσωπικό.

Στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ικαρίας φοιτούν 6 παιδιά με 2 δασκάλους Ειδικής Αγωγής και έναν εργοθεραπευτή, χωρίς ειδικό εκπαιδευτικό  και βοηθητικό προσωπικό, το δε Νηπιαγωγείο παραμένει κλειστό.

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σάμου και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σάμου στεγάζονται στο κτίριο του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά κτιριακά προβλήματα και τα σχολεία έχουν πολλά εκπαιδευτικά κενά καθώς και λειτουργικά προβλήματα. Από τα τρία εργαστήρια που πρέπει να λειτουργούν (μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και αγγειοπλαστικής) μόνο μία διατροφολόγος υπηρετεί με πλήρες ωράριο. Το Ειδικό Νηπιαγωγείο και στη Σάμο παραμένει κλειστό!!

Στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Χίου δεν διδάσκεται το μάθημα των καλλιτεχνικών, βασική ειδικότητα του αντίστοιχου εργαστηρίου, το οποίο αν και είναι στο πρόγραμμα δεν διδάσκεται.

Απαράδεκτη έως επικίνδυνη είναι επίσης η μεταφορά των παιδιών με κινητική αναπηρία, που μεταφέρονται με συμβατικά αυτοκίνητα και επιβιβάζονται ή αποβιβάζονται στα χέρια, σαν σακιά, χωρίς συνοδό. Οι προκηρύξεις των διαγωνισμών δεν προβλέπουν ειδικά διασκευασμένα αυτοκίνητα, αποκλείοντας έτσι φορείς που διαθέτουν Ε.Δ. αυτοκίνητα από τη συμμετοχή τους σ’ αυτές. 

Σημαντικός επίσης είναι ο αριθμός των παιδιών με Αναπηρία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που δεν έχουν αξιολογηθεί από τα ΚΕΔΔΥ και δεν έχουν ενταχθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ειδικής Αγωγής ή των τμημάτων ένταξης ή παράλληλης στήριξης της Γενικής Εκπαίδευσης. Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα των νησιών δημιουργεί επίσης πολλά προβλήματα, τα οποία όμως δεν είναι ανυπέρβλητα, εάν ο σχεδιασμός για την επίλυσή τους αρχίσει από την απογραφή όλων των παιδιών με αναπηρία, την καταγραφή όλων των προβλημάτων και στη συνέχεια τη δρομολόγηση για ένταξή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που μπορούν να ακολουθήσουν.

Κύριε Υπουργέ

Ο Νόμος για την Ειδική Αγωγή (Ν. 3699/2008) υποχρεώνει την πολιτεία να παρέχει σχολεία κατάλληλα δομημένα και στελεχωμένα με δασκάλους και ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό σ’ όλη την επικράτεια. Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου είναι ακριτική και δυσπρόσιτη και κάνει τη ζωή των κατοίκων της προβληματική σε πολλά επίπεδα (Υγείας, Παιδείας, Συγκοινωνίας, Εργασίας). Παρόλα αυτά εμείς παραμένουμε στον τόπο μας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σαν ισότιμοι πολίτες. Η πολιτεία απαιτεί από μας υποχρεώσεις χωρίς εκπτώσεις.

Εμείς ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel