Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: «Σφαγή» για τις επόμενες εκλογές!

the roots web banners 06

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: «Σφαγή» για τις επόμενες εκλογές!
24.08.2017 | 09:52

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: «Σφαγή» για τις επόμενες εκλογές!

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Ντίνα Βερβέρη 

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και ταυτόχρονα με “τα μπάνια του λαού” ο φετινός Αύγουστος είναι ένας μήνας με ραγδαίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους για τον Δήμο και την Περιφέρεια.

Αν και μας χωρίζουν 2 χρόνια από τις επόμενες εκλογές και το τοπίο σε ό,τι αφορά τον “Καλλικράτη” παραμένει ομιχλώδες, οι επίδοξοι μνηστήρες για τις θέσεις του Δημάρχου Λέσβου και του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, όχι απλά έχουν ξεκινήσει τις επαφές τους, αλλά καταρτίζουν ήδη ψηφοδέλτια, με ή χωρίς το χρίσμα των πολιτικών κομμάτων.

Σε κλειστές ή και διευρυμένες συσκέψεις, έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα αρκετών υποψηφίων που θέλουν να τεθούν επικεφαλής, μερικά από τα οποία ίσως αποτελέσουν την μεγάλη έκπληξη το 2019.

Από τον “ΣΚΑΪ” στην Περιφέρεια

Ο Σταμάτης Μαλέλης είναι ένα πρόσωπο που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας σε ό,τι αφορά την πρόθεσή του να κατέλθει υποψήφιος για την διεκδίκηση της Περιφέρειας. Ο Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΣΚΑΪ, που κατάγεται από την Μυτιλήνη, έχει πυκνώσει τις επισκέψεις του στο νησί και ταυτόχρονα τις επαφές του τόσο με τον χώρο της ΝΔ όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από την οποία προέρχεται.

Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ των “Ν.τ.Λ.”, έχει πάρει ήδη το χρίσμα από την ΔΗ.ΣΥ., ενώ επιδιώκει την στήριξη και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στα δημοσιογραφικά γραφεία ακούγεται ότι οι συζητήσεις για την υποψηφιότητά του βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο όχι μόνο στο νησί μας αλλά και στην Σάμο, όπου θα έχει την βοήθεια και στήριξη του γνωστού δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ, Γιώργου Αυτιά (λόγω καταγωγής) αλλά και στην Χίο, απ’ όπου κατάγεται ο Αντιπρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού, με πολλές γνωριμίες και επιρροές.

Φτιάχνει ψηφοδέλτιο ο Μουτζούρης

Την ίδια ώρα, ο πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ, Κώστας Μουτζούρης, έχει δώσει ήδη δυναμικό παρόν στις προεκλογικές προετοιμασίες εν όψει του 2019 για την θέση του Περιφερειάρχη.

Γνωστός στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο, λόγω καταγωγής από το Πλωμάρι αλλά και της ενασχόλησής του με έργα υποδομών ως Διευθυντής του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Πολυτεχνείου, ο κ. Μουτζούρης καταρτίζει ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα δυνατό ψηφοδέλτιο, με ονόματα - “φωτιά” όπως αυτό του Άρη Χατζηκομνηνού.

Μπορεί ο πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης να έχει εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια από το προσκήνιο της πολιτικής, αλλά ποτέ δεν δήλωσε ότι θα αποχωρήσει. Αν και για πολλούς μπορεί να θεωρείται δεδομένο πως τα δύο παραπάνω ονόματα θα έχουν την πλήρη στήριξη και θα λάβουν τελικά το χρίσμα για την διεκδίκηση της Περιφερειακής Αρχής από τη ΝΔ, υπάρχουν ήδη ορισμένες αντίθετες φωνές, τόσο λόγω της (άτυπης) σύμπλευσης του πρώην Πρύτανη με το κυβερνών κόμμα (όσο κατείχε την προεδρία στην Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων) αλλά και με τον Σπύρο Γα- ληνό το προηγούμενο διάστημα, όσο και εξαιτίας της στάσης που κράτησε πριν και μετά από τις εκλογές του 2014 ο Άρης Χατζηκομνηνός.

Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι πριν λίγες μέρες ο κ. Μουτζούρης είχε συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα με στελέχη του κόμματος, παρουσία και του Βουλευτή, Χαράλαμπου Αθανασίου.

Γιακαλής - Καλογήρου
Από τα σενάρια που κυκλοφορούν και βασίζονται στις επαφές που έχουν κάνει οι επίδοξοι υποψήφιοι το τελευταίο διάστημα, δεν θα μπορούσε να λείπει το όνομα του Νάσου Γιακα- λή, ο οποίος έχει δηλώσει παρών και αναμένει τις εξελίξεις.

Ο ίδιος φαίνεται να επιδιώκει να διεκδικήσει και πάλι τον δημαρχιακό θώκο, χωρίς κανείς να αποκλείει την πιθανότητα να καταρτίσει ψηφοδέλτιο ακόμη και για την Περιφέρεια, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Την ίδια ώρα, αίνιγμα αποτελεί η στάση που θα κρατήσει το επόμενο διάστημα η νυν Περιφερειάρχης, αφού κρατά κλειστά τα χαρτιά της και δεν συμμετέχει στις διεργασίες που έχουν ξεκινήσει για το 2019.
Για την ώρα, η Χριστιάνα Καλογήρου επικεντρώνεται στο έργο της τρέχουσας θητείας της, έχοντας καταφέρει να αναπτύξει στενούς δεσμούς συνεργασίας με άλλους Περιφερειάρχες, όπως με την Ρένα Δούρου που βρέθηκε πρόσφατα στο νησί μας για την χρηματοδότηση του δρόμου στο Πλωμάρι.

Ταυτόχρονα, επιδιώκει την καλή συνεργασία και με τους Υπουργούς της κυβέρνησης, επισκεπτόμενη συχνά την Αθήνα για διάφορα ζητήματα και έργα που απασχολούν τα νησιά μας. Οι σχέσεις της με τα κεντρικά της ΝΔ είναι στενές και μάλιστα πρόσφατα δημοσιεύτηκε στον αθηναϊκό τύπο ότι θα πάρει το χρίσμα και για τις επόμενες εκλογές.

Ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο εκφράζονται αρκετές επιφυλάξεις για το αν θα πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφια ή όχι, λόγω της κόντρας που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της παράταξης, από την επόμενη κιόλας των εκλογών του 2014.

Περιμένουν τον “Καλλικράτη”

Κι ενώ όπως φαίνεται στην Περιφέρεια και ειδικότερα στο κόμμα της ΝΔ θα γίνει “σφαγή” για τις επόμενες εκλογές, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις στον Δήμο. Κι αυτό γιατί όλοι οι υποψήφιοι μνηστήρες, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού Δημάρχου, περιμένουν να δουν αν ο Δήμος - τέρας θα “σπάσει”, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ή όχι.

Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι για το χωροταξικό, αφού ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη πως μέσα στο φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για την αναθεώρηση του “Καλλικράτη” και θα ψηφιστούν οι όποιες αλλαγές.

Ο Σπύρος Γαληνός είχε δηλώσει μετά από την επίσκεψη Πουλάκη την περασμένη άνοιξη ότι δεν θα είναι υποψήφιος αν ο Δήμος σπάσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί την διάσπαση και έχει αποφασίσει να διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του το 2019. Ωστόσο, έκπληξη αποτέλεσε μέσα στο καλοκαίρι η αναφορά του προς τον Υπουργό για την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το χωροταξικό και να σπάσει ο Δήμος, προκαλώντας συζητήσεις για πιθανές βλέψεις του και προς το κτίριο της Περιφέρειας.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και ο ίδιος περιμένει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για να χαράξει την πορεία του προς τις επόμενες εκλογές. Κύτελης ή συνεργασία;

Η Ν.Δ. τώρα φαίνεται ότι θα έχει δύσκολο έργο στον Δήμο για να μην βρεθεί δι- χασμένη, όπως το 2014 με την υποψηφιότητα Ξύδα και τελικά αποτύχει στην εκλογή του υποψηφίου της.

Το όνομα του Αντιπεριφερειάρχη, Στρατή Κύτελη, ακούγεται έντονα εδώ και αρκετούς μήνες ως προς την πρόθεσή του να κατέλθει υποψήφιος στον Δήμο, έχοντας προχωρήσει σε επαφές τόσο με τα τοπικά όσο και με κεντρικά στελέχη του κόμματος. Ωστόσο, δεν αποκλείεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες να βρει απέναντι αντί για δίπλα του άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ., όπως ο πρώην Νομάρχης, Παύλος Βογιατζής ή ακόμη και ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν και ποιο από τα παραπάνω πρόσωπα θα είναι τελικά υποψήφιο για τον Δήμο, πριν τις αλλαγές στο χωροταξικό, εάν αυτές υπάρξουν. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και το σενάριο που κυκλοφορεί έντονα τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το οποίο δεν αποκλείεται ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη να ενώσουν τελικά τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Μάλιστα, όπως έχει διαρρεύσει, μέσα στον Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιήθηκε συνάντηση τοπικών στελεχών των δύο κομμάτων, κατά την οποία συμφωνήθηκε η κοινή στήριξη του Σταμάτη Μαλέλη στην Περιφέρεια και του Νάσου Γιακαλή στον Δήμο, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά.

Πηγή: nealesvou.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το