Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Χ. Αθανασίου: Να παραταθεί έως 31/12/2018 το ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
Χ. Αθανασίου: Να παραταθεί έως 31/12/2018 το ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
12.10.2017 | 19:51

Χ. Αθανασίου: Να παραταθεί έως 31/12/2018 το ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος
Loading...

Την παράταση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 ζητάει με γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής νομού Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, οι λόγοι που επέβαλαν την παράτασή του για το 2017, δηλαδή η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και η οικονομική  κατάσταση των νησιών, υφίστανται μέχρι και σήμερα. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον βουλευτή, η κυβέρνηση θα πρέπει, στο πλαίσιο μελλοντικών διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, να συμφωνήσει για την επαναφορά του προϊσχύοντος καθεστώτος.

Μάλιστα, ο κ. Αθανασίου δεσμεύεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα διαπραγματευτεί την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή:

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, την οποία δεν προτίθεται να τροποποιήσει η Κυβέρνηση, από 1/1/2018, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα 5%, 9%, 17% στο 6%, στο 13% και στο 24% αντίστοιχα.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην αναστολή των αυξήσεων στο ΦΠΑ  το 2017 ήταν η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και η τραγική οικονομική  κατάσταση των νησιών μας. Οι λόγοι αυτοί όχι μόνο συνεχίζουν να υφίστανται αλλά ολοένα και χειροτερεύουν.

Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που ήδη η Κυβέρνηση, (όπως προκύπτει από την με αριθ. πρωτ. 1252//6.10.2017 Πρόσκληση του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης με ΑΔΑ: Ω2ΙΜ465ΧΙ8-ΙΕΑ) προγραμματίζει την κατασκευή 5 νέων κέντρων υποδοχής σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω. Επίσης, εξετάζεται και η δυνατότητα παραμονής μεταναστών σε πλωτά μέσα στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Η κατάσταση, επομένως, είναι απελπιστική και οι συνθήκες στη γείτονα χώρα προμηνύουν περαιτέρω έξαρση των ροών.

Η δε οικονομική κατάσταση στα νησιά, όχι μόνο λόγω της ανελέητης φορολογικής επιδρομής της Κυβέρνησης, αλλά και λόγω των πρόσφατων σεισμών, επιδείνωσαν την ανέχεια των συμπολιτών μας και μείωσαν δραστικά τις τουριστικές αφίξεις με συνέπεια την κατακόρυφη μείωση των εσόδων.

Αναλογιζόμενοι, επίσης, και την επικείμενη αύξηση του κόστους διαβίωσης στα νησιά λόγω των ανατιμήσεων σε αγαθά, προϊόντα και επιχειρήσεις λόγω της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, γίνεται αντιληπτό ότι πλέον τα νησιά θα ερημώσουν και οι νησιώτες συμπολίτες μας, ειδικά οι νέοι, θα περιέλθουν σε δεινή οικονομική θέση.

Συνεπώς, πρέπει η Κυβέρνηση άμεσα να λάβει μέτρα ανακούφισης των νησιωτών μας σύμφωνα με τη ρήτρα νησιωτικότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα άρθρα 101 παρ. 2, 4 του Συντάγματος, στο Ν. 4150/2013 και στο άρθρο 174 της ΕΕ.

Ως άμεσο μέτρο, πρέπει άμεσα να παραταθεί μέχρι 31/12/2018 το ειδικό καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, διότι δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που επέβαλαν την παράτασή τους για το τρέχον έτος.

Τέλος, είναι αδήριτη ανάγκη, στο πλαίσιο μελλοντικών διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, να συμφωνηθεί η επαναφορά του προϊσχύοντος καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ζήτημα το οποίο δυστυχώς συμφώνησε και έθεσε σε ισχύ η παρούσα Κυβέρνηση.

Προσωπικά, δεσμεύομαι ότι, όπως αντιταχθήκαμε και το 2014 ως Κυβέρνηση, σε αυτήν την απαίτηση των θεσμών, παρά τα όσα παραπλανητικά ψέματα διαδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το email Χαρδούβελη, η Νέα Δημοκρατία θα διαπραγματευτεί την επαναφορά του προϊσχύοντος καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών στα νησιά μας».

 

 

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018