Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ναι μεν, αλλά για τον τουρισμό

banner roots

Ναι μεν, αλλά για τον τουρισμό
23.05.2018 | 12:46

Ναι μεν, αλλά για τον τουρισμό

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Ανεβαίνουν οι προσδοκίες για τον ελληνικό τουρισμό με βάση τα τελευταία στοιχεία ως προς τον προγραμματισμό θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες, που δείχνουν πως η ζήτηση από τις βασικές αγορές του εξωτερικού παραμένει σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα με προορισμό τη χώρα μας.

α δεδομένα που συλλέγει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) δείχνουν πως η αύξηση στον αριθμό των αεροπορικών θέσεων ανέρχεται σε 2,69 εκ. μέχρι και τα τέλη του Απριλίου, 16,8% περισσότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Συνολικά οι κρατημένες θέσεις φτάνουν τα 18,8 εκ. Στους προορισμούς με την υψηλότερη ζήτηση- η οποία «καθοδηγεί» τον προγραμματισμό των αεροπορικών- είναι το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, η Κως και τα Χανιά. Ψηλά στις προτιμήσεις βρίσκεται επίσης η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη και η Μύκονος, ενώ βάσει των στοιχείων ανακάμπτει και η Λέσβος, για την οποία ωστόσο το «νόμισμα» έχει παραδοσιακά δύο όψεις.

Η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά είχε αναφερθεί, στη διάρκεια του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου, το οποίο φιλοξενήθηκε πρόσφατα στη Μυτιλήνη, σε κάποια στατιστικά στοιχεία που έδειχναν μεγάλη ανάκαμψη στον τουρισμό του νησιού. Η αλήθεια είναι ότι αυτό, σε μια πρώτη ανάγνωση ισχύει. Δεν θα ήταν και πολύ δύσκολο να συμβεί πάντως, αν αναλογιστεί κανείς πως το 2016 αποτέλεσε ιστορικό χαμηλό για το νησί τουριστικά, βιώνοντας τις συνέπειες της αρνητικής διαφήμισης που υπέστη στο εξωτερικό λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Ανακάμπτει

Όπως έπραξε από του βήματος η κ. Κουντουρά, έτσι και ο ΣΕΤΕ στο στατιστικό του δελτίο για τον μήνα Απρίλιο, συμπεριλαμβάνει τη Λέσβο στις περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση στον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό για τη θερινή περίοδο του 2018. Και μάλιστα στη 2η θέση με το μεγαλύτερο αυξητικό ποσοστό, που φτάνει στο 58%, πίσω από τη Σητεία (+307%). Στον αντίποδα, ωστόσο, επειδή τα απόλυτα νούμερα είναι ο πιο χαρακτηριστικός καθρέφτης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο, η απογοήτευση μετά από μια δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων είναι έκδηλη σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές με τον τουρισμό του νησιού. Με μόλις 58.837 διαθέσιμες θέσεις το 2016 και 92.748 κατά το 2017, τα νούμερα απέχουν παρασάγγας από τα αντίστοιχα στα υπόλοιπα νησιά. Για την ακρίβεια, η Λέσβος προσπερνά στη σχετική λίστα μόνο πέντε περιοχές που υποδέχονται τουρίστες από το εξωτερικό. Πρόκειται για τη Χίο (2.984 θέσεις), τα Κήθυρα (4.538 θέσεις), τη Λήμνο (13.419 θέσεις), τη Σητεία (27.614 θέσεις) και το Βόλο (38.765 θέσεις).

Τα στοιχεία είναι ακόμη πιο απογοητευτικά αν αναζητήσει κανείς σε ποιο βαθμό δύναται να υποδεχθούν το τουριστικό ρεύμα άλλα μεγάλα νησιά στο Αιγαίο. Η Σάμος, που ανήκει επίσης στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, βρίσκεται αρκετά ψηλότερα στη σχετικά λίστα με 196.209 διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για τη φετινή θερινή σεζόν, δηλαδή 103.000 περισσότερες απ’ ότι στο νησί μας. Την ίδια ώρα, άλλα νησιά περισσότερο τουριστικά, ετοιμάζονται να υποδεχθούν ασύλληπτα -για τη Λέσβο- νούμερα τουριστών, που θα φτάσουν αεροπορικώς σε αυτά. Για παράδειγμα στη Μύκονο υπάρχουν 604.452 διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις φέτος, στη Σαντορίνη 669.071 θέσεις, στην Κω 1.573.102 θέσεις και στη Ρόδο 3.064.581 θέσεις! Πρωταθλητής πάντως στον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων για το 2018 είναι το Ηράκλειο της Κρήτης με 4.258.558, οι οποίες αναζητούν τους κατόχους τους στις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί από το εξωτερικό.

 

Αποκαλυπτικά τα νούμερα γύρω από τις διαθέσιμες ξενοδοχειακές μονάδες της Λέσβου, έναντι άλλων νησιών στο Β. Αιγαίο

Ζήτηση και προσφορά

Αναμφίβολα, τα νούμερα των προσδόκιμων αφίξεων σχετίζονται άμεσα και με τις ξενοδοχειακές υποδομές κάθε περιοχής. Η Λέσβος, παρότι τα τελευταία χρόνια κάνει φιλότιμες προσπάθειες να βελτιώσει κατά πολύ τις διαθέσιμες επιλογές καταλυμάτων για τους επισκέπτες της, υστερεί σημαντικά έναντι άλλων νησιών.

Με βάση τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, τα οποία βασίζονται στις καταγραφές του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο νησί μας λειτούργησαν κατά το 2017 συνολικά 112 ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, με διαθέσιμες κλίνες που φτάνουν τις 6.854. Την ίδια στιγμή η Σάμος διαθέτει 159 μονάδες και 9.441 κλίνες, ενώ τα πράγματα είναι πολύ πιο μέτρια στη Χίο των 64 ξενοδοχείων με τις 2.920 κλίνες ή στη Λήμνο των 33 μονάδων και 1.980 κλινών. Σημειώνεται ότι στα νούμερα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα διαθέσιμα ενοικιαζόμενα δωμάτια, που στη Λέσβο αντιστοιχούν σε 430 με 6.038 επιπρόσθετες κλίνες. 

Προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός, τη στιγμή που υπήρξαν σχετικές αναβαθμίσεις ξενοδοχειακών μονάδων και αύξηση κλινών

Σε πτώση η Λήμνος!

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΣΕΤΕ, είναι το γεγονός πως το νησί της Λήμνου είναι η μοναδική περιοχή σε όλη την Ελλάδα, από όσες έχουν τη δυνατότητα να υποδεχθούν επισκέπτες από το εξωτερικό αεροπορικώς, που οι διαθέσιμες θέσεις με βάση της προγραμματισμένες αφίξεις πτήσεων έχουν πτώση μέσα στο 2018, αντί για κάποια (μικρή έστω) αύξηση, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το αεροδρόμιο «Ήφαιστος» της Λήμνου δύναται φέτος να υποδεχθεί 13.419 επισκέπτες από το εξωτερικό, αν η πληρότητα των πτήσεων αγγίξει το 100%, τη στιγμή που πέρυσι οι διαθέσιμες θέσεις ήταν 14.218, κάτι που αντιστοιχεί σε μείωση της τάξης του 6%.

Πήγη: emprosnet.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το