Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Πληθαίνουν οι «μνηστήρες» στην Περιφέρεια
Πληθαίνουν οι «μνηστήρες» στην Περιφέρεια
21.08.2018 | 09:51

Πληθαίνουν οι «μνηστήρες» στην Περιφέρεια

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Πέλλη Γιακουμή 

Έντονη αναμένεται από τις επόμενες κιόλας ημέρες η προεκλογική κινητικότητα, μετά την καλοκαιρινή ραστώνη, καθώς λίγους μόνο μήνες πριν από τις εκλογές του Μαΐου οι υποψήφιοι καλούνται να ανεβάσουν στροφές και να καλύψουν ατέλειωτα χιλιόμετρα για να διεκδικήσουν τη θέση του Περιφερειάρχη στην απαιτητική Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Έκπληξη αποτέλεσε η ανακοίνωση του καταγόμενου από τη Λέσβο, μέχρι πρότινος Γ.Γ. Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης Στρατή Ζαφείρη, ο οποίος αμέσως μετά τη ραστώνη του Αυγούστου ανέβασε το προεκλογικό θερμόμετρο δηλώνοντας ανοιχτά την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει ήδη ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Σταμάτη Μαλέλη από το Κίνημα Αλλαγής, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση υποψηφιότητας από τον καθηγητή, Πρυτανεύοντα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κώστα Μουτζούρη, ενώ η σημερινή Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, περιστοιχισμένη από άνδρες μνηστήρες, διεκδικεί επίσης την επανεκλογή της. Η Χριστιάνα Καλογήρου δεν έχει σταματήσει σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού να κινείται από νησί σε νησί σε όλη την Περιφέρεια, παρουσιάζοντας έργα και συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις αξιοποιώντας στο έπακρο το πλεονέκτημα που της δίνει η θέση, ώστε να βάλει τα θεμέλια για να διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας της.

Η Περιφερειάρχης έχει αφήσει πίσω της το εσωστρεφές και «κουμπωμένο» ξεκίνημα της θητείας της και αξιοποιώντας συνεργασίες με τοπικούς φορείς και φυσικά τους πόρους του ΕΣΠΑ, έχει να παρουσιάσει πληθώρα έργων και δράσεων στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού, οδικά έργα κ.ά., αλλά και δυναμικές παρεμβάσεις που συζητήθηκαν σε θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.

Η εντυπωσιακή αλλαγή του προφίλ της, το καλό κλίμα με τα στελέχη της Περιφερειακής αρχής, αποτελεί σίγουρα ένα ισχυρό εφόδιο για την προεκλογική περίοδο. Δεν έχει καταφέρει όμως να κλείσει τα «μέτωπα» που ανοίχθηκαν στο ξεκίνημά της, με στελέχη μέσα στο χώρο της ΝΔ. Από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας όμως και ο Πρυτανεύων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ Κώστας Μουτζούρης δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να διεκδικήσει τη θέση του Περιφερειάρχη, συσπειρώνοντας τα στελέχη του κόμματος που ... «δεν πίνουν κρασί» στο όνομα Καλογήρου. «Φέτος Πρύτανης, του χρόνου Περιφερειάρχης», είχε δηλώσει με νόημα πριν από μερικούς μήνες ο κ. Μουτζούρης στα «Νέα της Λέσβου».

Ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του δεν έχει ακόμη γίνει, παρότι ο ίδιος περιοδεύει και «σφυγμομετρεί»... το κλίμα στην ύπαιθρο της Λέσβου αλλά και στα άλλα νησιά, εδώ και μήνες. Πολλοί στο χώρο της ΝΔ πάντως σχολιάζουν ότι δυο υποψήφιοι για μια θέση δεν χωρούν και κάποιος από τους δυο... δεν θα είναι υποψήφιος. Ο δημοσιογράφος Σταμάτης Μαλέλης άνοιξε πρώτος και αρκετά νωρίς το παιχνίδι των υποψηφιοτήτων για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ο ισχυρός άνδρας της τηλεόρασης ανακοίνωσε από το Σεπτέμβριο του 2017 την πρόθεσή του ν’ ασχοληθεί για πρώτη φορά με το χώρο της αυτοδιοίκησης και δη με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς κατάγεται από τη Λέσβο. Η πρόθεσή του, όπως τόνιζε στις συναντήσεις του με τοπικούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς, είναι να είναι επικεφαλής ενός υπερκομματικού ψηφοδελτίου, όμως, η ανάληψη κομματικών ευθυνών στο Κίνημα Αλλαγής πρόσφατα, του «περιορίζει» το άνοιγμα και σε άλλους χώρους και αποτελεί μια υποψηφιότητα πρωτίστως από το χώρο της ανερχόμενης κεντροαριστεράς.

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εξέφρασε για πρώτη φορά ανοιχτά, μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο μέχρι πρότινος Γ.Γ. Βιομηχανίας, Λέσβιος στην καταγωγή Στρατής Ζαφείρης. Ο κύριος Ζαφείρης παραιτήθηκε στις 31 Ιουλίου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα έχοντας συμπληρώσει περίπου 3 χρόνια στη θέση αυτή. Όπως δήλωσε «δεν παντρευόμαστε τις καρέκλες, έκλεισε ένας κύκλος και είμαι έτοιμος να προσφέρω σε ένα νέο ξεκίνημα».

Η θέση του και η επαφή του με τον παραγωγικό και πρωτογενή τομέα του επιτρέπει να γνωρίζει από πρώτο χέρι τα ζητήματα που απασχολούν το Βόρειο Αιγαίο, αλλά και να έχει απαντήσεις στον τομέα της ανάπτυξης. Όπως τονίζει υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να αξιοποιηθούν και να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. «Το βασικό πρόβλημα στην Περιφέρειά μας είναι ότι είναι από τις πιο φτωχές της χώρας. Είναι πίσω σε ανάπτυξη και τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού.

Έχει όμως τεράστιες δυνατότητες που περιμένουν ν’ αξιοποιηθούν και πιστεύω ότι μπορώ στον τομέα αυτό να βοηθήσω», δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ο κ. Ζαφείρης. Ο ίδιος τονίζει ότι από τις επαφές του με κατοίκους και φορείς των νησιών διαπιστώνει «μια εικόνα εγκατάλειψης και απελπισίας από τον κόσμο. Δεν μας αξίζει όμως αυτό, μας αξίζει κάτι καλύτερο και μπορούμε να το καταφέρουμε».

Ο Στρατής Ζαφείρης με καταγωγή από την Αγία Παρασκευή της Λέσβου, είναι χημικός μηχανικός, εκ των βασικών συμμετεχόντων στη συντονιστική γραμματεία του τμήματος Βιομηχανίας ΣΥΡΙΖΑ, εργάστηκε ως επιβλέπων μηχανικός σε μεγάλα έργα, ενώ υπήρξε επί δεκαετία πρόεδρος των χημικών μηχανικών και εκλεγμένος στην επιτροπή Βιομηχανίας του ΤΕΕ. Αναφερόμενος στις πρώτες κινήσεις του τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι να δημιουργήσει μια ισχυρή δυναμική ομάδα στελεχών που θα πλαισιώσουν την υποψηφιότητά του και ήδη κινείται στην κατεύθυνση αυτή. «Το εγχείρημα είναι δύσκολο σε μια νησιωτική περιφέρεια όπως είναι το Βόρειο Αιγαίο και ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές, είναι μικρός. Απαιτείται καλή οργάνωση και δυναμική ομάδα για να προχωρήσουμε μαζί», σημειώνει ο ίδιος.

Πηγή: nealesvou.gr

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018