Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Αλλάζει ο χάρτης της Εξισωτικής Αποζημίωσης | Τι ισχύει για Λήμνο και Λέσβο
Αλλάζει ο χάρτης της Εξισωτικής Αποζημίωσης | Τι ισχύει για Λήμνο και Λέσβο
17.09.2018 | 12:27

Αλλάζει ο χάρτης της Εξισωτικής Αποζημίωσης | Τι ισχύει για Λήμνο και Λέσβο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος
Loading...

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης

Αλλάζει ο χάρτης για την Εξισωτική Αποζημίωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα ως προς το σκέλος των μειονεκτικών περιοχών, με στόχο την ανακατανομή της Ενίσχυσης από 1ης Ιανουαρίου του 2019.

Ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ολοκληρώσει τον νέο χάρτη τον οποίο έθεσε σε διαβούλευση με επίσημη ανακοίνωση, από την οποία φαίνεται η πρόθεση του Υπουργείου να ενισχύσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που διαθέτουν εκμεταλλεύσεις μέσα σε μειονεκτικές περιοχές με αυξημένη πριμοδότηση και υψηλότερη μοριοδότηση για τη συμμετοχή τους σε αγροτικά προγράμματα.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι το σκέλος των ορεινών περιοχών παραμένει το ίδιο με το ισχύον καθεστώς, άρα το «παιχνίδι» στη Λέσβο θα κριθεί από το κατά πόσο θα αυξηθεί ή θα μειωθεί το σκέλος των μειονεκτικών περιοχών πάνω στο χάρτη όταν θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δηλαδή τον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι για τη Λέσβο στο σκέλος των μειονεκτικών περιοχών (περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα), σύμφωνα με την ανάλυση που έκαναν οι δύο φορείς της Λέσβου που παραλαμβάνουν δηλώσεις ΟΣΔΕ και διεκπεραιώνουν τα θέματα των κοινοτικών ενισχύσεων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και συγκεκριμένα οι εταιρείες Γαία Επιχειρείν με υπεύθυνο τον Στρατή Κεφάλα και Γεωτεχνική Αιγαίου Κατσαβέλλης Π. - Κόττικα Α. - Φλωρίδης Ι. Ο.Ε. με υπεύθυνο τον Γιάννη Φλωρίδη.

Όπως τόνισε ο κ. Φλωρίδης στα «Νέα της Λέσβου» «αναλύοντας τον χάρτη διαπιστώνουμε στο γραφείο μας ότι δεν επέρχονται αλλαγές και μπορώ να σας πω ότι η Λέσβος όχι μόνο δεν θα έχει απώλειες από την Εξισωτική Αποζημίωση, αλλά ενδεχομένως να βελτιώσει έστω και κατά λίγο τη θέση της». Από τη δική του πλευρά ο εκπρόσωπος της Γαία Επιχειρείν στη Λέσβο κ. Κεφάλας μας είπε ότι «από την μελέτη που κάναμε στον χάρτη που έδωσε προς διαβούλευση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν διαπιστώνουμε κάποιες ιδιαίτερες αλλαγές στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα και παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ώστε να ενημερώσουμε τους αγρότες μας».

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στην επίσημη ανακοίνωσή του το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει τα ακόλουθα: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων γνωστοποιεί ότι προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013 για να έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να ενισχύει τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών) θα πρέπει να προβεί σε νέα οριοθέτησή τους. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για νέα οριοθέτηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού και τη θέτει σε διαβούλευση. Ερωτήματα, σχόλια και παρατηρήσεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους από την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2018 στη διαδικτυακή πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ».

Κανονιστικά, η νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών) βασίζεται σε βιοφυσικά κριτήρια κοινά για όλα τα κράτη - μέλη, έτσι ώστε να εντοπιστούν οι περιοχές που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς που σχετίζονται ιδίως με τη χαμηλή παραγωγικότητα του εδάφους ή τις κακές κλιματικές συνθήκες αλλά δεν έχουν ξεπεραστεί μετά από επενδύσεις σε υποδομές ή από μεθόδους παραγωγής ή συστήματα καλλιέργειας, ενώ είναι σημαντική στις περιοχές αυτές η διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην αλλάξει κάτι για το νησί μας μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση.

Με άλλα λόγια να μην συρρικνωθούν μειονεκτικές περιοχές της Λέσβου προς όφελος άλλων περιοχών και προς τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία η παρακολούθηση της εξέλιξης της διαβούλευσης και της κατάρτισης του οριστικού χάρτη από τους τοπικούς εμπλεκόμενους φορείς.

Οι περιοχές

Οι περιοχές της Λέσβου και της Λήμνου που περιλαμβάνονται στο σκέλος των μειονεκτικών στον χάρτη που τέθηκε σε διαβούλευση έχουν ως ακολούθως:

ΛΕΣΒΟΣ
-Δημοτική Κοινότητα Αγίας
Παρασκευής
-Δημοτική Κοινότητα Καλλονής
-Δημοτική Κοινότητα Λουτροπόλεως
Θερμής
-Δημοτική Κοινότητα Λουτρών
-Δημοτική Κοινότητα Μανταμάδου
-Δημοτική Κοινότητα Μόριας
-Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης
-Δημοτική Κοινότητα Παλαιοκήπου
-Δημοτική Κοινότητα Παμφίλων
-Δημοτική Κοινότητα Παπάδου
-Δημοτική Κοινότητα Πολιχνίτου
-Τοπική Κοινότητα Αγίας Μαρίνας
-Τοπική Κοινότητα Αλυφαντών
-Τοπική Κοινότητα Αρίσβης
-Τοπική Κοινότητα Βασιλικών
-Τοπική Κοινότητα Βρίσας
-Τοπική Κοινότητα Δαφίων
-Τοπική Κοινότητα Ιππείου
-Τοπική Κοινότητα Κάτω Τρίτους
-Τοπική Κοινότητα Κεραμείων
-Τοπική Κοινότητα Κεραμίου
-Τοπική Κοινότητα Λάμπου
Μύλων
-Τοπική Κοινότητα Λισβορίου
-Τοπική Κοινότητα Μιστεγνών
-Τοπική Κοινότητα Μυχούς
-Τοπική Κοινότητα Νάπης
-Τοπική Κοινότητα Νέων Κυδωνιών
-Τοπική Κοινότητα Παναγιούδας
-Τοπική Κοινότητα Περάματος
-Τοπική Κοινότητα Πλακάδου
-Τοπική Κοινότητα Πύργων
Θερμής
-Τοπική Κοινότητα Συκούντας

ΛΗΜΝΟΣ

-Δημοτική Κοινότητα Μούδρου
-Τοπική Κοινότητα Αγίου Δημητρίου
-Τοπική Κοινότητα Αγκαρυώνων
-Τοπική Κοινότητα Ατσικής
-Τοπική Κοινότητα Βάρους
-Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας
-Τοπική Κοινότητα Καλλιόπης
-Τοπική Κοινότητα Καμινίων
-Τοπική Κοινότητα Καρπασίου
-Τοπική Κοινότητα Κοντιά
-Τοπική Κοινότητα Κοντοπουλίου
-Τοπική Κοινότητα Λιβαδοχωρίου
-Τοπική Κοινότητα Λύχνων
-Τοπική Κοινότητα Νέας Κούταλης
-Τοπική Κοινότητα Παναγίας
-Τοπική Κοινότητα Πεδινού
-Τοπική Κοινότητα Πλάκας
-Τοπική Κοινότητα Πορτιανού
-Τοπική Κοινότητα Ρεπανιδίου
-Τοπική Κοινότητα Ρουσσοπουλίου
-Τοπική Κοινότητα Ρωμανού
-Τοπική Κοινότητα Σκανδαλίου
-Τοπική Κοινότητα Τσιμανδρίων
-Τοπική Κοινότητα Φισίνης.

xartis oreines meionektikes

Πηγή: nealesvou.gr

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018