Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Στ. Τάσσος: Όχι στα μεγάλα αιολικά πάρκα στο Β. Αιγαίο

banner roots

Στ. Τάσσος: Όχι στα μεγάλα αιολικά πάρκα στο Β. Αιγαίο
13.03.2019 | 12:43

Στ. Τάσσος: Όχι στα μεγάλα αιολικά πάρκα στο Β. Αιγαίο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Διαφοροποιούν για μια ακόμη φορά τη θέση τους τα στελέχη του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ζήτημα της ανάπτυξης μεγάλων αιολικών πάρκων στην περιοχή μας. Ενδεικτική των θέσεών τους η ομιλία του Βουλευτή του ΚΚΕ και νυν υποψήφιου Περιφερειάρχη στο Β. Αιγαίο με την ΛΑΣ, Σταύρου Τάσσου, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, στις 7-3-2019, σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας:

«Αναφορικά με τη γεωθερμία, τα αιολικά πάρκα, και γενικά για τις ΑΠΕ οι θέσεις του ΚΚΕ, και κατ επέκταση τη Λαϊκής Συσπείρωσης, είναι πολύ συγκεκριμένες. Εμείς είμαστε υπέρ της χρήσης κάθε μορφής ενέργειας με γνώμονα την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.

»Κριτήριά μας είναι:

  • Το κόστος για τον λαό.
  • Η αξιοποίηση εγχώριων πηγών ενέργειας από την κοινωνία.
  • Η ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων στον ενεργειακό τομέα.
  • Και βέβαια η προστασία του περιβάλλοντος.

»Όσον αφορά τη γεωθερμία η απελευθέρωση της εκμετάλλευσης της από το μεγάλο κεφάλαιο, δημιουργεί προβλήματα και στους δημόσιους φορείς, όπως είναι οι δήμοι, που αξιοποιούν τη γεωθερμία για ιαματικούς σκοπούς.

»Για παράδειγμα ο Δήμος της Ικαρίας έχει καταθέσει αίτημα, το οποίο εμείς στηρίζουμε, για την τροποποίηση του άρθρου 18, ώστε ο συγκεκριμένος δήμος, αλλά και κάθε δήμος, να μπορεί να αξιοποιήσει ποσότητες ιαματικού νερού πέραν αυτών που αναγράφονται στην πράξη αναγνώρισης. Αν δεν γίνει αυτό μπορεί να δημιουργηθούν ζητήματα όχι μόνο για τις δυνατότητες αξιοποίησης αλλά και ζητήματα κυριότητας των ιαματικών πηγών σε φορείς που έχουν αναγνωρισμένη εδώ και δεκαετίες από το ελληνικό κράτος ιδιοκτησία επί των πηγών, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο δήμος Ικαρίας.

»Σε σχέση με τα αιολικά πάρκα:

Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να δεχθούμε, η πολυεθνική IBERDROLA-ΡΟΚΑΣ να εγκαταστήσει, για καθαρά εξαγωγικούς σκοπούς, σε μια πρώτη φάση, 353 γιγάντιες ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ισχύος 706 ΜW σε Λήμνο, Λέσβο και Χίο, και ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ 110 Α/Γ, ισχύος 330 ΜW στην Ικαρία, όταν οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού είναι μόλις 10 ΜW, και γι’ αυτό θα επαρκούσαν μάξιμουμ 5-6 Α/Γ.

»Να πληρώνει ο λαός 130 EURO/Mεγαβατώρα έναντι 45 από την παραγωγή με λιγνίτη.

»Να εγκατασταθούν Α/Γ, που κάθε μια ζυγίζει 230-380 τόνους, έχει 107-150 μ. ύψος, 80-90 μ. διάμετρο δρομέα, και θα χρειαστεί βάση έως και 16Χ16Χ3μ. δηλ.770 κ.μ. μπετόν αρμέ(!) και περιβάλλουσα πλατφόρμα έως και 2 στρεμμάτων.

»Με άλλα λόγια, παίρνοντας υπ 'όψη ότι η απόσταση ανάμεσα στον κάθε πυλώνα πρέπει να είναι 280 - 315 μ., γίνεται κατανοητό ότι τα 28 πάρκα της πολυεθνικής με τις 353 Α/Γ (Λήμνο, Λέσβο, Χίο) θα καταλάβουν πολλές δεκάδες χιλ. στρέμματα. Επί πλέον πρέπει να προστεθούν άλλες χιλιάδες στρέμματα που θα καταληφθούν από τους δρόμους που θα διανοιχτούν για την κάθε Α/Γ. Ζημιά τεράστια δηλαδή, ανεπανόρθωτη, που θα διαλύσει παντελώς το τοπίο.

Συμπέρασμα. Τα δίνετε όλα για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Γι’ αυτό θα μας βρίσκετε, μαζί με τους εργαζόμενους, το λαό και τις ανάγκες του, συνεχώς απέναντί σας.»

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το