Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Δικαιοσύνης στη Λήμνο

banner roots

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Δικαιοσύνης στη Λήμνο
02.11.2019 | 13:38

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Δικαιοσύνης στη Λήμνο

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Ερώτηση σχετικά με την ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών απονομής Δικαιοσύνης στη Λήμνο, κατέθεσαν στον αρμόδιο υπουργό Κώστα Τσιάρα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς και Σπύρος Λάππας.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης των δύο βουλευτών έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών απονομής Δικαιοσύνης στη Λήμνο»

Το Ειρηνοδικείο Λήμνου εξυπηρετεί ένα νησί είκοσι σχεδόν χιλιάδων κατοίκων και άλλων τόσων απόδημων με ενεργή σχέση με τον τόπο τους, με στρατό και πανεπιστήμιο, με γνωστές γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες αλλά και με ελλιπή συγκοινωνία και μεγάλη απόσταση από την έδρα του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης λειτουργώντας ως μικτό Δικαστήριο (Ειρηνοδικείο – Πταισματοδικείο) και με όλη την προανάκριση της τοπικής αρμοδιότητας (τόσο της Λήμνου, όσο και του Άγιου Ευστράτιου).

Η μοναδικότητα της περίπτωσης του Ειρηνοδικείου Λήμνου συνίσταται στη λειτουργία ενός, στην ουσία, αυτοτελούς Πρωτοδικείου με τον τίτλο «μεταβατικό» Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, αφού όλες οι εργασίες του Πρωτοδικείου τοπικής αρμοδιότητας, από την κατάθεση δικογράφων, ενδίκων μέσων, συζήτηση, έκδοση πιστοποιητικών κ.λπ., διεκπεραιώνονται από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου Λήμνου, στην οποία υπηρετούν δύο μόνο δικαστικοί γραμματείς οι οποίοι δεν επαρκούν ούτε για τις γνωστές σε όλους αυξημένες αρμοδιότητες και υπηρεσιακές απαιτήσεις των Ειρηνοδικείων και μάλιστα χωρίς την άμεση εποπτεία των καθ’ ύλην αρμόδιων δικαστών, όπως απαιτεί ο κώδικας δικαστικών υπαλλήλων.

Στην πραγματικότητα δηλαδή, στην πορεία του χρόνου, έχει συσταθεί (άρθρο 13 Ν. 949/79, άρθρο 16 Ν. 1093/80 και άρθρο 17 Ν. 1805/88) ένα Πρωτοδικείο μέσα στο Ειρηνοδικείο, το οποίο διεκπεραιώνει υποθέσεις Μονομελούς και Πολυμελούς Πρωτοδικείου, Μονομελούς και Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, καθώς και Δικαστηρίου Ανηλίκων –με την έννοια του «μεταβατικού» να νοηματοδοτείται αποκλειστικά και μόνο από τη μετάβαση των δικαστών κατά την ημέρα των δικασίμων. Μάλιστα, το «μεταβατικό Πρωτοδικείο» υφίσταται επί χρόνια χωρίς καμία πρόβλεψη στελέχωσης και υποδομών και λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό δι’ αλληλογραφίας, λόγω της μεγάλης απόστασης από την έδρα όπου βρίσκονται οι δικαστές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πολλαπλασιασμό του φόρτου εργασίας, χρόνο και ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης λειτουργώντας έτσι αποτρεπτικά προς τους πολίτες.

Το θέμα της δημιουργίας αυτοτελούς Πρωτοδικείου και της αναγκαίας καθημερινής παρουσίας Εισαγγελέα σε ένα νησί με τόσες ιδιαιτερότητες, το έχουν αναδείξει κινητοποιήσεις των πολιτών της Λήμνου, κόμματα και φορείς, οι δικηγόροι της Λήμνου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, ο Σύλλογος Δικαστικών υπαλλήλων Λέσβου, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων και με ομόφωνες αποφάσεις τους τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου όσο και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατόπιν εισηγήσεως του Έπαρχου Λήμνου.

Η προηγούμενη κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω αιτήματα των φορέων και κατανοώντας την ανάγκη για αναβάθμιση των υπηρεσιών απονομής Δικαιοσύνης στη Λήμνο παρέπεμψε, ως είχε υποχρέωση, το ερώτημα στην Ολομέλεια Εφετείου Βορείου Αιγαίου και δημιούργησε σαν πρώτο βήμα δύο επιπλέον οργανικές θέσεις γραμματέων ώστε σε πρώτη ευκαιρία να πληρωθούν. Είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στο κοινό αυτό αίτημα των κατοίκων της ακριτικής Λήμνου.

Επιπλέον, οι κτιριακές υποδομές που στεγάζουν όλες αυτές τις υπηρεσίες, πέραν του ότι δεν είχαν τις προδιαγραφές να εξυπηρετήσουν τόσο όγκο εργασιών, είναι σε κακή κατάσταση, καθώς μετά την κατάργηση της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ δεν λειτουργεί στην ΚΤΥΠ το αρμόδιο τμήμα Δικαστικών Υπηρεσιών με αποτέλεσμα η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να παραπέμπει τα αιτήματα του Ειρηνοδικείου Λήμνου για επισκευές (και ολική ανακαίνιση) στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου μετά από τρία χρόνια δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα ούτε καν η εκπόνηση προϋπολογισμού και η περιγραφή των απαιτούμενων τεχνικών εργασιών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς σκοπεύει να χειριστεί το θέμα του «μεταβατικού» Πρωτοδικείου Μυτιλήνης στη Λήμνο, ώστε αυτό να αποκτήσει και τυπικά τη μορφή αυτοτελούς Πρωτοδικείου, με την αναγκαία παρουσία Εισαγγελέα, την κατάλληλη στελέχωση και τις αναγκαίες για εύρυθμη λειτουργία υποδομές, την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων του Ειρηνοδικείου με στόχο τη συνολική αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών απονομής δικαιοσύνης στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μπουρνούς Ιωάννης

Λάππας Σπυρίδων

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel