Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Νέα επίθεση Μαρινάκη κατά Κύτελη

banner roots

Νέα επίθεση Μαρινάκη κατά Κύτελη
13.12.2019 | 09:56

Νέα επίθεση Μαρινάκη κατά Κύτελη

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Ντίνα Βερβέρη

“Στον αέρα”, κυριολεκτικά και μεταφορικά βρίσκεται η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου μετά από τα όσα διαδραματίστηκαν πριν μερικές εβδομάδες στην συνεδρίαση για την συγκρότηση της νέας Διοίκησης σε σώμα και τον διχασμό μεταξύ των Δημάρχων.

Ο Στρατής Κύτελης, που ανέλαβε την θέση του Προέδρου μετά από την πολυσυζητημένη κλήρωση, απέστειλε χθες πρόσκληση για την σύγκληση της πρώτης συνεδρίασης της νέας Διοίκησης για την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά είναι τουλάχιστον αμφίβολο αν θα υπάρξει απαρτία για να μπορέσει να συνεδριάσει.

Ο έτερος υποψήφιος, Δήμαρχος της Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, είναι έτοιμος να καταθέσει προσφυγή στα δικαστήρια κατά της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, ενώ παράλληλα με δήλωσή του στα “Νέα της Λέσβου” καλεί το Δ.Σ. να παραιτηθεί για να γίνει μια νέα αρχή και να σταματήσει ο πόλεμος που ξεκίνησε στο τέλος Νοεμβρίου.

Ο Δήμαρχος της Μυτιλήνης και Πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου συγκαλεί την συνεδρίαση για την Δευτέρα προκειμένου να συζητηθεί και να τεθεί προς έγκριση ο προϋπολογισμός της Ένωσης για το 2020, όπως προβλέπει ο νόμος.

Δεδομένου όμως ότι το κλίμα μεταξύ των αιρετών στα νησιά μας είναι ψυχροπολεμικό από την ημέρα που έγινε η συγκρότηση σε σώμα, με τον τρόπο που έγινε, γνωρίζει και ο ίδιος ότι είναι από δύσκολο έως αδύνατο να καταφέρει να φέρει στο ίδιο τραπέζι όλα τα μέλη.

Θυμίζουμε ότι η Διοίκηση της ΠΕΔ απαρτίζεται από 21 μέλη και τουλάχιστον 10 εξ αυτών τάσσονται με το στρατόπεδο του Δημάρχου της Λήμνου και είχαν αποχωρήσει μαζί του όταν ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε για την κλήρωση που διενεργήθηκε για την θέση του Προέδρου.

Στην συνεδρίαση για την συγκρότηση της Διοίκησης σε σώμα τέθηκαν υποψηφιότητες για την θέση του Προέδρου από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης και τον Δήμαρχο της Λήμνου. Οι δύο υποψήφιοι ισοψήφησαν λαμβάνοντας από 8 ψήφους, ενώ υπήρξε και ένα λευκό. Στη συνέχεια, αποφασίστηκε να διενεργηθεί κλήρωση μεταξύ των δύο και Πρόεδρος αναδείχτηκε ο Στρατής Κύτελης.

Εν τω μεταξύ όμως ο Δήμαρχος της Λήμνου και τα μέλη που υποστήριζαν την υποψηφιότητά του εξέφρασαν ενστάσεις επί της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να διενεργηθεί και δεύτερη ψηφοφορία και στη συνέχεια τρίτη αν δεν λάμβανε κανείς υποψήφιος το 50% +1, πριν την διενέργεια της κλήρωσης.

Η πλευρά Κύτελη όμως αντέδρασε σε αυτή την πρόταση, δεδομένου ότι είχε ολοκληρωθεί ήδη η διαδικασία, με συνέπεια να αποχωρήσουν από την συνεδρίαση 10 από τα 17 μέλη.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Δ. Μαρινάκης απευθύνθηκε εγγράφως στο Υπουργείο Εσωτερικών, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ενημερώνοντας για τον τρόπο ανάδειξης της νέας Διοίκησης της ΠΕΔ και υποβάλλοντας συγκεκριμένα ερωτήματα για τις παρατυπίες που έγιναν.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει λάβει απαντήσεις, ενώ όπως είπε στα “Ν.τ.Λ.” έχει αποφασίσει να προσβάλλει την απόφαση δικαστικώς. «Η ΠΕΔ είναι ένα συλλογικό Όργανο των Δημάρχων που έχει ως στόχο την συζήτηση και την επίλυση των προβλημάτων των νησιών μας. Η παράταξη Κύτελη και όσοι πρόσκεινται σε αυτή επέλεξαν εξ’ αρχής τον διχασμό μεταξύ μας. Δυστυχώς το κατάφεραν. Αλλά έτσι δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Καλώ το Διοικητικό Συμβούλιο να παραιτηθεί και να γίνει η διαδικασία συγκρότησης από την αρχή, βάσει της νομοθεσίας. Θα μπορεί να είναι υποψήφιος όποιος επιθυμεί και προσωπικά θα δεχτώ οποιονδήποτε εκλεγεί Πρόεδρος όπως προβλέπουν οι διατάξεις. Αυτή είναι η μόνη λύση για να βγούμε από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί», επεσήμανε ο Δήμαρχος της Λήμνου.

Τα 10 μέλη της Διοίκησης στην ΠΕΔ Β. Αιγαίου εκτός από τους Δημάρχους των νησιών είναι: Ο Δημήτρης Βαρβαγιάννης (Δήμος Μυτιλήνης), ο Παναγιώτης Αναγνώστου (Δήμος Χίου), ο Γιάννης Καραβασίλης (Δήμος Χίου), ο Μιχάλης Μαμάκος (Δήμος Μυτιλήνης), ο Κώστας Τριαντάφυλλος (Δήμος Χίου), η Ιωάννα Κατανάκη (Δήμος δυτικής Λέσβου), ο Κώστας Βογιατζής (Δήμος δυτικής Σάμου), ο Κώστας Καραγεωργίου (Δήμος ανατολικής Σάμου), ο Στρατής Ζαφείρης (Δήμος δυτικής Λέσβου) και η Νίκη Τσιριγώτη (Δήμος Μυτιλήνης).

Πηγή: nealesvou.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το