Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Εγκρίθηκε ερευνητικό έργο 0.5 εκατ. ευρώ μεταξύ της Πανεπιστημιακής Σχολής Λήμνου και της επιχείρησης Ποριάζη
Εγκρίθηκε ερευνητικό έργο 0.5 εκατ. ευρώ μεταξύ της Πανεπιστημιακής Σχολής Λήμνου και της επιχείρησης Ποριάζη
13.12.2019 | 22:00

Εγκρίθηκε ερευνητικό έργο 0.5 εκατ. ευρώ μεταξύ της Πανεπιστημιακής Σχολής Λήμνου και της επιχείρησης Ποριάζη

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Εγκρίθηκε πρόταση για ερευνητικό έργο, στο πλαίσιο πρόσφατης προκήρυξης δράσης εθνικής εμβέλειας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», μεταξύ της επιχείρησης «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΡΙΑΖΗ-ΛΗΜΝΟΣ» με έδρα το Πορτιανού και ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ Κωνσταντίνο Γκατζιώνη του «Εργαστήριου Μελέτης Αντιδράσεων Καταναλωτών και Οργανοληπτικής Ανάλυσης Τροφίμων & Ποτών» (Consumer and sensory lab of food & drinks).

Το έργο με ακρωνύμιο «NewCracker» κατατάσσεται σε προγράμματα παρεμβάσεων για συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς (πανεπιστήμιο) υπό την αιγίδα της υπηρεσίας ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ του Υπουργείου Ανάπτυξης Και Επενδύσεων, και προβλέπεται να διαρκέσει 30 μήνες με συνολικό προϋπολογισμό 447.754,38 €, ο οποίος κατανέμεται μεταξύ πανεπιστημίου και επιχειρήσεως για να εξυπηρετήσει εργαστηριακές πειραματικές δοκιμές και πιλοτικές δοκιμές. Πανελλαδικά εγκρίθηκαν ~200 έργα από σύνολο >2000 υποβολών.

Ο πρόταση εγκρίθηκε στον τομέα προτεραιότητας της αγροδιατροφής στη βιομηχανία τροφίμων για την ανάδειξη και βελτίωση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ελληνικών προϊόντων με καινοτόμες διεργασίες. Αντικείμενο της πρότασης είναι η αξιοποίηση στοχευμένων επεμβάσεων στην πρωτογενή παραγωγή με στόχο την ορθή αξιοποίησή τους στην μεταποίηση στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων αποσκοπώντας στην ανάδειξη του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματός τους. Το έργο προβλέπει μια σφαιρική προσέγγιση στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και προϊόντων αλλά και τεχνολογικής πλατφόρμας που θα τροφοδοτούν την έρευνα και ανάπτυξη της επιχείρησης και μετά τη λήξη του έργου.

Συγκεκριμένα, στόχος είναι η δημιουργία, μελέτη και παρουσίαση νέων και σύγχρονων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, με σεβασμό στην τοπική οικονομία, βασισμένα στη αξιοποίηση τοπικών ποικιλιών και την ενίσχυση της κυκλική οικονομίας στο οικοσύστημα του Β. Αιγαίου, ενίσχυση συνεργιστικών καλλιεργειών και συμβολαιακής γεωργίας, αξιοποίηση παραπροϊόντων τοπικών παραγωγών τροφίμου ως εναλλακτικών πρώτων υλών, εισαγωγή οικολογικής-καινοτομίας και αναφορικά με τη συσκευασία προσαρμοσμένη στις επερχόμενες τάσεις. Τέλος, το έργο περιλαμβάνει μια ιδιαίτερα καινοτόμο μεθοδολογία κατανόησης των αντιδράσεων καταναλωτών και οργανοληπτικής αξιολόγησης τον προϊόντων, με σκοπό το στοχοποιημένο σχεδιασμό για εξαγωγές.

Οι κοινωνικοί στόχοι του έργου αφορούν την ενίσχυση ποικιλιών προσαρμοσμένες στο Βόρειο Αιγαίο που υπήρχαν στη Λήμνο αλλά τείνουν να εξαλειφθούν, καθώς και τη συνεισφορά στην αμυντική θωράκιση μέσω της ενίσχυσης της τροφικής αυτάρκειας του νησιού με εναλλακτικές πηγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης π.χ. ναυτικού αποκλεισμού, προσβολή των καλλιεργειών, βασισμένη στη στρατηγική "διαφοροποίηση τροφής = διασπορά ρίσκου".

Λίγα λόγια για το εργαστήριο «Εργαστήριο Μελέτης Αντιδράσεων Καταναλωτών και Οργανοληπτικής Ανάλυσης Τροφίμων & Ποτών»:

Έχει έδρα το ΤΕΤΔ στη Λήμνο, υπό την επίβλεψη του Αν. Καθηγητή Κωνσταντίνου Γκατζιώνη και ερευνητών με ειδίκευση στη μελέτη, μέτρηση και κατανόηση των αντιδράσεων προς τρόφιμα και ποτά, και σύνδεση της οργανοληπτική αντίληψής τους από τον άνθρωπο με βασικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του τροφίμου. Η μοναδικότητα του εργαστηρίου έγκειται στην καινοτόμο και πολύπλευρη μεθοδολογία κατανόησης των αντιδράσεων καταναλωτών και οργανοληπτικής αξιολόγησης, βασισμένη τόσο σε ρητές όσο και σιωπηρές μετρήσεις (μη συνειδητές από το δοκιμαστή). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αλληλεπίδραση της αντίληψης, αρεστότητας και χαρακτηριστικών των τροφίμων με βάση τη διατροφική κουλτούρα των ανθρώπων και συνήθειες διαφορετικών χωρών, π.χ. στις υπάρχουσες ροές τουρισμού, εξαγωγές κλπ.

Λίγα λόγια για την επιχείρηση «Ποριάζη»:

Η «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΡΙΑΖΗ – ΛΗΜΝΟΣ» είναι μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των σιτηρών και της μεταποίησής τους με στόχο την παραγωγή προϊόντων συνυφασμένα με την παράδοση και την λαογραφία της Λήμνου, ενώ η πώλησή τους εδώ και πάνω από 40 χρόνια προσανατολίζεται στις αγορές όλης της χώρας και σταδιακά του εξωτερικού. Ξεκίνησε από το 1919 ως ο πρώτος οργανωμένος φούρνος στη Λήμνο και συνεχίζει εώς σήμερα, 100 χρόνια μετά, να στηρίζει τον αγροδιατροφικό τομέα του νησιού καλλιεργώντας τις τοπικές ποικιλίες σιτηρών και παράγοντας προϊόντα αγνά με υψηλή διατροφική αξία. Τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει μία έντονη εξωστρέφεια, η οποία συνδυάζεται τόσο με τη στροφή της σε νέες αγορές, όπως η παραγωγή παραδοσιακών ζυμαρικών και η τυποποίηση του Λημνιού αλεύρου όσο και η εδραίωση του brand name «Παξιμάδια Λήμνου», ενώ παράλληλα ερευνά την δημιουργία νέων προϊόντων με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

panepistimio poriazis limnos

 

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018