Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>2 Λημνιοί έδωσαν δείγμα DNA για τους πεσόντες στο Αλβανικό μέτωπο

banner roots

2 Λημνιοί έδωσαν δείγμα DNA για τους πεσόντες στο Αλβανικό μέτωπο
14.02.2020 | 09:48

2 Λημνιοί έδωσαν δείγμα DNA για τους πεσόντες στο Αλβανικό μέτωπο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Μια αξιόλογη και ιδιαίτερα συγκινητική προσπάθεια που ξεκίνησε ο Μιχ. Πολυμιάδης, Απόστρατος Αξιωματικός της αεροπορίας, από το '11, για την ανεύρεση των οστών του παππού του στην Αλβανία, συλλέγοντας επί σειρά ετών πληροφορίες, με κατεύθυνση προς την Κρυσταλοπηγή, εκεί απ' όπου το 22ο Σύνταγμα Λέσβου ανέπτυξε την πολεμική του δραστηριότητα το 1940 με πορεία προς το βορειοηπειρωτικό μέτωπο, άνοιξε το δρόμο για την πραγματοποίηση εξέτασης DNA και ταυτοποίησης των νεκρών Ελλήνων και δη Λεσβίων που έπεσαν στο Αλβανικό μέτωπο.

Εγκρίθηκε από το ΓΕΕΘΑ κονδύλι που απαιτείτο για τη δημιουργία βάσης δεδομένων και τη διαδικασία λήψης DNA.

Με την βοήθεια του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, οι πολίτες που ήθελαν ν' αναγνωρίσουν μέσω ανάλυσης DNA τα λείψανα των πεσόντων συγγενών τους κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, έδωσαν δείγμα αίματος (από τους ίδιους ή και κάποιον άλλο συγγενή). 

Από το Β. Αιγαίο, οι συγγενείς των πεσόντων που έδωσαν δείγμα DNA ήταν: 2 από τη Λήμνο, 41 από τη Σάμο, 18 από τη Χίο και μόλις 7 από τη Λέσβο (αν και θυσιάστηκαν 275 Λέσβιοι) τη στιγμή που από την Κρήτη οι ενδιαφερόμενοι ήταν 400 περίπου.

Μετά το Πόγραδετς και την Κορυτσά, ο Μιχ. Πολυμιάδης έφτασε στο στρατιωτικό οστεοφυλάκιο της Φλώρινας και φωτογράφισε όσο του επετράπη, τους ήρωες.

Εκείνοι που βρέθηκαν ήταν οι: Ιωάννης Μόσχος (Καλλονή), Κυριάκος Παζης (Σκουτάρος), Σταύρος Μαντζουράνης, Γιώργος Λαγος του Νικήτα (Σκαλοχώρι), Μιχ. Βουρνέτας του Θεοχάρη, Δημ. Πινέλης (Βατούσα), Αντώνης Βερβέρης (Αμπελικό), Κάργας (Πύργοι Θερμής), Τσομπάνος (Βατούσα).

Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, με γιατρό τον Παν. Μενούνο και μετά τις εκσκαφές στο Πόγραδετς, βρέθηκαν γενικότερα 1.830 ήρωες και γίνεται η επεξεργασία των 1.453 δειγμάτων που εστάλησαν απ' όλη την Ελλάδα, αναμένοντας την ταυτοποίηση.

Οι Έλληνες ήρωες που έπεσαν στο Αλβανικό μέτωπο ήταν περίπου 8 χιλιάδες.

Να σημειωθεί ότι στην Αλβανία ετοιμάζεται να γίνει ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο των 400 θέσεων.

Αν υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επικοινωνούν για οποιαδήποτε πληροφορία στα τηλ. 6983505856 2682022132, Μιχ. Πολυμιάδης ή στον υπεύθυνο του έργου, γιατρό του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Παν. Μενούνο 210-7494749.

Πηγή: dimokratis.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel