Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Οι αναπληρωτές της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου δεν είναι εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας»

banner roots

«Οι αναπληρωτές της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου δεν είναι εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας»
16.02.2020 | 17:57

«Οι αναπληρωτές της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου δεν είναι εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Καταγγελία για την άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να διευκολύνει την κατάθεση αιτήσεων από τους αναπληρωτές της Λήμνου και του Αγίου Ευστράτιου για την προκήρυξη 2Γ/2019

            Η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου με το υπ. αρ. 05/20-01-2020 έγγραφό της προς τη ΔΙΔΕ Λέσβου που κοινοποιήθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και στο Υπουργείο Παιδείας ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ως αναπληρωτές στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο ούτως ώστε αυτοί να καταθέσουν τις αιτήσείς τους αυτοπροσώπως στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Λέσβου και της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως προβλέπει η προκήρυξη 2Γ/2019.

            Υπενθυμίζουμε ότι η μετακίνηση των συναδέλφων αναπληρωτών για την κατάθεση των αιτήσεών τους είναι υποχρεωτική από τη στιγμή που η Λήμνος δε διαθέτει Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Γραφείο Εκπαίδευσης που λειτουργούσε το πρόσφατο παρελθόν και υποστήριζε τη λειτουργία των σχολείων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου έπαψε να υπάρχει μετά την εφαρμογή του Ν. 4027/2011.

            Επιπλέον, η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου ενημέρωσε σχετικά το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, το οποίο με επιστολή του στις 24-01-2020 προς την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, την Υφυπουργό κ. Ζαχαράκη και τη Γενική γραμματέα ΠΕ και ΔΕ κ. Γκίκα κοινοποίησε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την κατάθεση των αιτήσεων των αναπληρωτών των παραμεθόριων περιοχών μεταξύ αυτών της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

            Παρά τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες της ΕΛΜΕ τόσο με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου όσο και με την Περιφερειακή Διευθύντρια Βορείου Αιγαίου για το θέμα, το πρόβλημα παραμένει άλυτο ενώ η προθεσμία υποβολής των έντυπων αιτήσεων στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης εκπνέει στις 4 Μάρτη.

            Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε στις 13-02-2020 όταν η ΔΙΔΕ Λέσβου απέστειλε έγγραφο προς τις σχολικές μονάδες της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου με το οποίο ζητά να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί ότι η Διεύθυνση θα παραμείνει ανοιχτή το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020, από τις 9 το πρωί έως τις 13.30, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις Σχολικές Μονάδες Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου. Μάλιστα ζητά οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να επιβεβαιώσουν τηλεφωνικώς την ημερομηνία προσέλευσής τους μέχρι την Παρασκευή 21-02-2020.

            Οφείλουμε να ενημερώσουμε τη ΔΙΔΕ Λέσβου ότι τα μοναδικά διαθέσιμα ακτοπλοϊκά δρομολόγια είναι τα εξής: Λήμνος - Μυτιλήνη Πέμπτη και Κυριακή 01:05 και Μυτιλήνη - Λήμνος Τετάρτη 09:30 και Σάββατο 10:20. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η εξυπηρέτηση που ευαγγελίζεται η ΔΙΔΕ κάθε άλλο παρά εξυπηρέτηση είναι γιατί ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να καταθέσουν οι αναπληρωτές των νησιών μας τις αιτήσεις τους είναι με χορήγηση άδειας.

            Είναι γνωστό ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα στις άδειες με τους μόνιμους συναδέλφους τους. Η λήψη κανονικής άδειας από τους αναπληρωτές συνεπάγεται αυτόματα την απώλεια των αντίστοιχων ημερομισθίων από το επίδομα αδείας που λαμβάνεται με την απόλυσή τους. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους που η εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών είναι στην προμετωπίδα των αιτημάτων του σωματείου μας.

            Μετά την κατάργηση της διπλής μοριοδότησης της προϋπηρεσίας στα δυσπρόσιτα, την άρνηση μονιμοποίησης των αναπληρωτών που κάθε χρόνο αναπληρώνουν τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν ακόμα και σήμερα κενά στα σχολεία της Λήμνου, είναι φανερό ότι ούτε αυτή η κυβέρνηση δείχνει να καταλαβαίνει τι σημαίνει να ζεις και να εργάζεσαι στην παραμεθόριο.

            Απαιτούμε εδώ και τώρα να δοθεί στους αναπληρωτές των απομακρυσμένων νησιώτικών περιοχών η δυνατότητα κατάθεσης των αιτήσεων για την προκήρυξη 2Γ/2019 με τους ίδιους όρους με τους αναπληρωτές στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου με το υπ. αρ. 05/20-01-2020 έγγραφό της είχε προτείνει την αποστολή υπαλλήλου από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξουσιοδοτημένου να παραλάβει τις έντυπες αιτήσεις και τα σχετικά έγγραφα δίνοντας επιτόπου αριθμό πρωτοκόλλου προκειμένου να μη διαταραχθεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων. Εφόσον η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τη ΔΙΔΕ Λέσβου ζητάμε να δοθεί ειδική άδεια διευκόλυνσης για το σκοπό αυτό με τον ίδιο τρόπο που δόθηκε για τη μετακίνηση των συναδέλφων στις εστίες τους για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές όσο και για την καθυστερημένη επιστροφή τους λόγω απαγορευτικού.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το