Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου στο Δημοτικό Συμβούλιο
Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου στο Δημοτικό Συμβούλιο
06.03.2020 | 20:15

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Τις θέσεις που ανέπτυξε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής (28/2), δημοσίευσε η Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου.

Η παράταξη αναφέρει:

«Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28-2-2020 και για θέματα που συζητήθηκαν είτε εκτός είτε εντός της ημερήσιας διάταξης, διατυπώσαμε τις παρακάτω θέσεις:

Προϋπολογισμός 2020

Δεν ψηφίσαμε τα θέματα που αφορούσαν τον προϋπολογισμό του 2020 (σχέδιο ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης – αναμόρφωση προϋπολογισμού – έκθεση εσόδων – εξόδων) γιατί αυτός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων του νησιού μας. Τα έργα που προβλέπεται να γίνουν είναι μακριά από τα αιτήματα και τις προτάσεις των τεχνικών δελτίων των κοινοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2019, επετράπη να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία του Τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το έτος 2020, σε μόνο 6 Προέδρους Κοινοτήτων από τους 19 παρευρισκόμενους, γιατί η εκτελεστική επιτροπή δεν συμπεριέλαβε ούτε ένα έργο από τα προτεινόμενα έργα των τεχνικών προγραμμάτων που κατέθεσαν οι υπόλοιποι 13 Πρόεδροι Κοινοτήτων. Η Δημοτική Αρχή δεν έκανε το παραμικρό να διεκδικήσει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την ικανοποίηση των αναγκών.

Επιπλέον θεωρούμε απαράδεκτη και αντιδημοκρατική τη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού με το σχετικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού :

  • Βάζει ανυπέρβλητα εμπόδια στο να διατυπώνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης διαφορετικές προτάσεις, με αποτέλεσμα να ψηφίζονται προϋπολογισμοί μειοψηφίας (11 στους 27 δημοτικούς συμβούλους τον ψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας). Το ίδιο συνέβη και με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου που εγκρίθηκε με 10 ψήφους από τους 27 Δημοτικούς Συμβούλους.
  • Αναθέτει την κατάρτιση και έγκριση των προϋπολογισμών στην Οικονομική Επιτροπή στην οποία απόλυτη πλειοψηφία έχει η παράταξη του Δημάρχου, άσχετα αν αυτή είναι μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Λημνιακό λαό, σε ό, τι αφορά το νησί μας.

Για το ίδιο λόγο δεν ψηφίσαμε και την ανάκληση της ψήφισης του προϋπολογισμού του Λιμενικού Ταμείου Λήμνου και του Οργανισμού Εκπαίδευσης δια Βίου Μάθησης Πολιτισμού Αθλητισμού (ΟΕΠΑ) από το Δημοτικό Συμβούλιο και τη μεταφορά τους στην Οικονομική Επιτροπή.

Εν κατακλείδι η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο αυτό αχρήστεψε τα Δημοτικά Συμβούλια σε ό, τι αφορά τα θέματα των προϋπολογισμών των Δήμων και μετέφερε όλες τις αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές.

Αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών των Θέρμων προς όφελος του λαού

Με αφορμή τη λύση της υφιστάμενης μίσθωσης των ιαματικών λουτρών των Θέρμων που εδώ και πολύ καιρό μένουν αναξιοποίητα, διατυπώσαμε τη θέση να αναλάβει την αξιοποίησή τους ο Δήμος (λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική εμπειρία από το Δήμο της Ικαρίας ή και άλλους Δήμους) με σκοπό την επισκευή και συντήρηση των εγκαταστάσεων και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, έτσι ώστε αυτά να είναι προσβάσιμα, με τη μικρότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση, σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού στο νησί μας

Θέση μας είναι ότι δεν επαρκούν οι οδηγίες και η ατομική ευθύνη για την πρόληψη της εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορονοϊού που πιθανόν να εμφανιστούν και στο νησί μας, αλλά η Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει ΤΩΡΑ από την κυβέρνηση στελέχωση του νοσοκομείου του νησιού μας και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (τοπικό ιατρείο πρώην ΙΚΑ, πολυϊατρείο του Μούδρου), με όλο το απαραίτητο ιατρικό και λοιπό προσωπικό, με όλο τον εξοπλισμό και τα υλικά που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων καταστάσεων και όχι μόνο, σύμφωνα και με τα ΟΜΟΦΩΝΑ ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αποκατάσταση καταστροφών στο Ρωμαίικο Γιαλό

Διατυπώσαμε τη θέση η Δημοτική Αρχή να σκύψει πραγματικά στο πρόβλημα και να πιέσει τους αρμόδιους για επίσπευση των μελετών και αποπεράτωση των εργασιών αποκατάστασης πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Νέα εταιρία στη γραμμή του Λαυρίου

Το πλοίο AQUA BLUE της νέας εταιρείας που δρομολογήθηκε στη γραμμή του Λαυρίου είναι ηλικίας 45 ετών και όσες αναβαθμίσεις να του κάνουν, διατηρούμε αμφιβολίες για το αξιόπλοο. Δεν είναι τυχαίο ότι παλιότερα υπήρχε δια νόμου η υποχρέωση των εφοπλιστικών εταιρειών να αποσύρουν από την κυκλοφορία πλοία μεγαλύτερα των 30 ετών. Ο νόμος αυτός καταργήθηκε κατ’ απαίτηση των εφοπλιστών και προς χάριν των κερδών τους.

Τέλος, δεν δόθηκαν ουσιαστικές απαντήσεις από το Δήμαρχο για την αποκατάσταση των ζημιών στο Γυμνάσιο της Μύρινας από το σεισμό του 2014. Η κοροϊδία στο θέμα αυτό συνεχίζεται.

Επίσης οι απαντήσεις στις ερωτήσεις μας για το πώς προχώρησαν οι διαδικασίες σε σχέση με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία λαϊκής αγοράς και 3ου Παιδικού Σταθμού στην κεντρική Λήμνο, παραπέμπουν στις καλένδες. Αυτά να τα πάρουν υπόψη τους οι κάτοικοι και οι γονείς του νησιού και μέσα από τους συλλόγους τους να διεκδικήσουν την άμεση εφαρμογή αυτών των αποφάσεων».

 

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018