Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Τα μέτρα των φορέων του νησιού κατά του κορωνοϊού (video)

banner roots

Λήμνος: Τα μέτρα των φορέων του νησιού κατά του κορωνοϊού (video)
23.03.2020 | 18:14

Λήμνος: Τα μέτρα των φορέων του νησιού κατά του κορωνοϊού (video)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Επίσημη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα (23/3), στο Επαρχείο της Λήμνου σχετικά με τον κορωνοϊό, από τον Έπαρχο Λήμνου κ. Άγγελο Βλάττα Λαμπρινό, τον Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου Λήμνου κ. Δημήτρη Κουμελά και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου κ. Θωμά Λούκα.

Όπως είπε ο κ. Βλάττας Λαμπρινός, έχει αποφασιστεί η σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διαχείριση του ζητήματος με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Επαρχείου, του Δήμου Λήμνου, του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, του Νοσοκομείου Λήμνου και του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Λούκας ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «κοινή αποδοχή όλων των φορέων είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απειλή που χτυπάει πλέον την πόρτα του νησιού μας και πρέπει να μας βρει πανέτοιμους να αντιμετωπίσουμε όλα τα πιθανά σενάρια». Τόνισε δε, ότι μέχρι και σήμερα, δεν έχει καταγραφεί κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νησί της Λήμνου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί για το νησί και τα οποία είναι τα εξής:

  1. Ενθάρρυνση οικείων που βρίσκονται εκτός Λήμνου να μην επισκεφθούν το νησί για την περίοδο του Πάσχα.
  2. Κάθε ταξιδιώτης θα συμπληρώνει μια ειδική φόρμα που θα επιδίδει σε υπάλληλο είτε του πλοίου είτε του αεροδρομίου αντίστοιχα και θα τίθεται σε καραντίνα 14 ημερών. Την ειδική φόρμα μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ.
  3. Οι υπηρεσίες του Δήμου θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν, κυρίως όμως διαδικτυακά και τηλεφωνικά ενώ με απόφαση του Δημάρχου κ. Μαρινάκη, οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως οι παιδικές χαρές, θα παραμείνουν κλειστές επ’ αόριστον.
  4. Σε περίπτωση καταγραφής επιβεβαιωμένου κρούσματος, οι υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης θα αναλάβουν την απολύμανση των δημόσιων χώρων.
  5. Οι υπάλληλοι των δομών του Δήμου Λήμνου που υπολειτουργούν ή είναι σε αναστολή θα διατεθούν για ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι υπηρεσίες του Επαρχείου και του Δήμου ήδη λειτουργούν με τον ελάχιστο αριθμό υπαλλήλων.
  6. Έχει συσταθεί από τον Δήμο Λήμνου ειδικός φορέας με τηλεφωνικό κέντρο και ειδική ομάδα παρακολούθησης αποτελούμενη από ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό που θα αντιμετωπίζει τυχόν προβλήματα μοναχικών ατόμων που βρίσκονται σε αδυναμία.
  7. Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά ιατρεία: Θα λειτουργούν, κατόπιν εντολής του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μόνο για επείγοντα περιστατικά με στόχο την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου. Όλα τα υπόλοιπα περιστατικά, θα ενημερώνουν τηλεφωνικά τον γιατρό τους και θα λαμβάνουν συμβουλές για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους. Σχετικά με τη συνταγογράφηση χρόνιων νοσημάτων: Οι ασθενείς θα επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον γιατρό τους και στη συνέχεια οι γιατροί θα τους προμηθεύουν τηλεφωνικά ή με μήνυμα ή με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο τον κωδικό της συνταγής τους και με αυτόν θα εκτελείται η συνταγή στο φαρμακείο.
  8. Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Λήμνου: Οι επισκέψεις, ειδικά σε περιπτώσεις λοιμώξεων με συμπτώματα βήχα ή πυρετού, θα πραγματοποιούνται μόνο εφόσον προϋπάρξει τηλεφωνική ενημέρωση. Έχει γίνει ειδική εκπαίδευση του προσωπικού στη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας. Έχει εκκενωθεί ο δεύτερος όροφος για τυχόν περιστατικά κορωνοϊού. Ανοιχτή είναι μόνο η είσοδος των επειγόντων περιστατικών. Απαγορεύεται το επισκεπτήριο των ασθενών. Μόνο ένας ανελκυστήρας οδηγεί στον δεύτερο όροφο. Έχουν σταματήσει όλα τα τακτικά χειρουργεία ενώ τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου λειτουργούν κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με τον γιατρό και μόνο εφόσον εκείνος κρίνει απαραίτητο ότι πρέπει να μεταβεί ο ασθενής στο νοσοκομείο. Τέλος, θα τοποθετηθούν σε σημεία του νησιού, αφίσες για την υγιεινή των χεριών.
  9. Σε ό,τι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις: Καμία άδεια ορκωμοσίας νεοσύλλεκτων ενώ, σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη οπλιτών που έγινε προ 15 ημερών στο νησί, δεν αναφέρθηκε κανένα ύποπτο κρούσμα.

Τέλος, ο κ. Κουμελάς γνωστοποίησε ότι μέχρι σήμερα, έχουν αποσταλεί προς εξέταση δύο δείγματα για κορωνοϊό και συγκεκριμένα, ένα από το Νοσοκομείο Λήμνου κι ένα από την Καβάλα για τον ναυτικό του πλοίου Blue Star Myconos.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το