Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ποια νησιά θα «υποδέχονται» τα κρούσματα κορονοϊού | Ποιοι ασθενείς θα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Λήμνου

banner roots

Ποια νησιά θα «υποδέχονται» τα κρούσματα κορονοϊού | Ποιοι ασθενείς θα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Λήμνου
26.05.2020 | 17:43

Ποια νησιά θα «υποδέχονται» τα κρούσματα κορονοϊού | Ποιοι ασθενείς θα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Λήμνου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Του Γιάννη Δεβετζόγλου

Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες που θα ανακοινωθούν σύντομα, θα εισέρχονται χωρίς τεστ και καραντίνα στη χώρα μας (εδώ), οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) συντάσσουν επιχειρησιακό υγειονομικό σχέδιο για την προετοιμασία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ευθύνης τους στη νησιωτική χώρα.

Με βάση όσα προβλέπονται μέχρι στιγμής στο επιχειρησιακό υγειονομικό σχέδιο, στο οποίο αναμένεται να ακολουθήσουν ελάσσονες προσαρμογές, οι επισκέπτες των νησιών που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα Covid-19 θα κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες και σε δομές υγείας ανάλογα με τη σοβαρότητα κατάστασης της υγείας τους.

Η πρώτη αφορά την αρχική κλινική εκτίμηση ύποπτου κρούσματος και ενδεχομένως το τεστ για τον κορονοϊό, που θα πραγματοποιείται στα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας.

Η δεύτερη αφορά ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, οπότε θα διακομίζονται στα νοσοκομεία σε νησιά που δεν διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η τρίτη περίπτωση που οι ασθενείς νοσούν με πιο βαριά συμπτώματα, θα μεταφέρονται σε νοσοκομεία νησιών που έχουν ΜΕΘ ή στην ηπειρώτικη Ελλάδα για να μεταφέρονται αν χρειαστεί άμεσα σε νοσοκομείο με Εντατική.

Κέντρα Υγείας

Στόχος είναι τα όποια ύποπτα περιστατικά διαγιγνώσκονται σε νησιά, να αντιμετωπίζονται κυρίως τοπικά και στις υπάρχουσες μονάδες, ώστε να αποφευχθεί η μετακίνησή τους.

Στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, οι ασθενείς θα μεταφέρονται με τα πλωτά ασθενοφόρα (εδώ) ή αεροδιακομιδές σε μεγάλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας.

Διαφορετικά, θα διακομίζονται στα μεγάλα νοσοκομεία των νησιών που διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ.

Τα βασικά περιστατικά πάντως με ύποπτα συμπτώματα θα αντιμετωπίζονται στα μικρότερες υγειονομικές μονάδες, όπως Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας, που έχουν τη δυνατότητα να τα αντιμετωπίζουν.

Μεταξύ των νησιών που διαθέτουν τέτοιες μονάδες υγείας είναι η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Αλόννησος, η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Φολέγανδρος, η Πάτμος και η Κάρπαθος.

ΜΕΘ στα νησιά

Σήμερα υπάρχουν συνολικά 29 κλίνες ΜΕΘ σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και ακόμη 50 στην Κρήτη. Οι ΜΕΘ βρίσκονται σε Λέσβο (5 κλίνες), Σάμο (6 κλίνες), Ζάκυνθο (3 κλίνες), Κέρκυρα (5 κλίνες) και Ρόδο (10 κλίνες).

Στην Κρήτη οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες εντατικής είναι 50. Οι 25 βρίσκονται στο Ηράκλειο, οι επτά στο Ρέθυμνο, οι οκτώ στο Λασίθι και οι 10 στα Χανιά.

Τρία νησιά με μεγάλα νοσοκομεία

Πάντως, τα νοσοκομεία που ναι μεν είναι οργανωμένα, αλλά δεν διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ, θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των σοβαρών περιστατικών, που δεν χρειάζονται διασωλήνωση. Αυτά είναι της Χίου, της Κεφαλλονιάς και της Σαντορίνης.

Είναι άλλωστε από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία των νησιών με οργανωμένες κλινικές και μπορούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους τουρίστες που πιθανώς να προσβληθούν από κορονοϊό, αλλά δεν θα είναι σε βαριά κατάσταση.

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο ανήκουν και τα νοσοκομεία που μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι όμως δεν θα χρειάζονται Εντατική. Αυτά είναι τα Γενικά Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας των Κυθήρων, της Ικαρίας, της Λήμνου, της Καλύμνου, της Κω και της Νάξου. Παράλληλα, επιχειρείται μέχρι τις αρχές Ιουνίου να δημιουργηθούν μικρά εργαστήρια, όπου θα μπορούν να γίνονται τεστ για τον κορονοϊό για να διαπιστώνεται εάν κάποιος πάσχει από Covid-19, ώστε να λαμβάνονται και όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Τεστ κορονοϊού σε 20 νησιά

Hδη, έχουν εξασφαλιστεί οι εργαστηριακές υποδομές, ώστε αυτές να τοποθετηθούν σε 20 διαφορετικά νησιά. Η επιλογή των νησιών όπου θα εγκατασταθούν οι αναλυτές για τα τεστ, θα γίνει με βάση την επισκεψιμότητα που καταγράφεται συνήθως στα νησιά. Μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι και η Πάρος και η Μύκονος, για τα οποία έχει γίνει ήδη η σχετική προεργασία.

Στόχος είναι με τους αναλυτές που θα τοποθετηθούν, να μη χρειάζεται να αποστέλλεται το δείγμα στις μεγάλες πόλεις ή στη Αθήνα για να διαπιστωθεί εάν είναι θετικό ή όχι και τα αποτελέσματα να βγαίνουν το αργότερο σε οκτώ ώρες.

 

Πηγή: protagon.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το