Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Έκρηξη Μουτζούρη κατά Καλογήρου

banner roots

Έκρηξη Μουτζούρη κατά Καλογήρου
29.05.2020 | 13:25

Έκρηξη Μουτζούρη κατά Καλογήρου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Πέλλη Γιακουμή

Μπορεί το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2020 όταν τέθηκε για πρώτη φορά για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο να υπερψηφίσθηκε, χωρίς ιδιαίτερες διαφωνίες και εντάσεις, όμως η τροποποίησή του, που συζητήθηκε σε μια μαραθώνια συνεδρίαση προχθές το βράδυ που διήρκεσε μέχρι πριν τα μεσάνυχτα, ανέβασε τους τόνους!

Το «κόψε - ράψε» της Περιφερειακής αρχής που αφαίρεσε έργα - δρομολογημένα από την προηγούμενη αρχή - και αντίστοιχα «κούμπωσε» άλλα, καταψηφίσθηκε από την πλευρά Καλογήρου προκαλώντας την έκρηξη του Περιφερειάρχη, ο οποίος μετά την ψηφοφορία επιτέθηκε σε τοποθέτησή του τόσο προσωπικά στην πρώην Περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου όσο και στον Θεόδωρο Βαλσαμίδη. Τους κατηγόρησε για ρουσφετολογικά έργα που εντάχθηκαν προεκλογικά και δεν θα μπορούσαν να γίνουν σε ένα χρόνο.

Αιχμή του δόρατος έγινε το έργο του δρόμου στην Ανεμότια το οποίο απεντάχθηκε, προκαλώντας τη διαμαρτυρία και του Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης «Τολμάμε» Παναγιώτη Προβέντζα, ο οποίος - σε αντίθεση με την παράταξή του - καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα.

Η ψηφοφορία για το τεχνικό πρόγραμμα ανέδειξε για άλλη μια φορά και το «κλίμα» που δημιουργείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τις παρατάξεις «Τολμάμε» αλλά και την «Συμπαράταξη» του Γιάννη Σπιλάνη να κλείνουν ουσιαστικά το μάτι σε συνεργασίες με τις θετικές ψήφους τους.

Από την άλλη μεριά φάνηκε ξεκάθαρα ότι η πόρτα συνεργασίας με την παράταξη Καλογήρου, παραμένει ερμητικά κλειστή. «Δεν μπορεί να είστε Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο», τόνισε σε υψηλούς τόνους ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, σε τοποθέτησή του αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης για την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας για το 2020.

Ο ίδιος κατηγόρησε προσωπικά την Χριστιάνα Καλογήρου και τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη ότι ενέταξαν προεκλογικά έργα για να κάνουν «ρουσφέτια». «Διογκώσατε το τεχνικό πρόγραμμα με έργα σε εκκλησίες και γήπεδα προεκλογικά για να κάνετε χατίρια και φθάσαμε να έχουμε ένα πρόγραμμα με 348 έργα. Ποια Περιφερειακή αρχή μπορεί να κάνει όλα αυτά τα έργα μέσα σε ένα χρόνο;», είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης.

Να σημειώσουμε εδώ ότι προσωπικές επιθέσεις στη Χριστιάνα Καλογήρου για το ρόλο της ως Γενική Γραμματέας και τις απουσίες της στις συζητήσεις για το προσφυγικό - μεταναστευτικό έχει κάνει επανειλημμένα ο Αντιπεριφερειάρχης, Άρης Χατζηκομνηνός, ποτέ όμως μέχρι τώρα ο Περιφερειάρχης. Ήταν η πρώτη φορά που ο Κώστας Μουτζούρης εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην πρώην Περιφερειάρχη.

«Κόκκινο πανί» ο δρόμος της Ανεμότιας

Από το τροποποιημένο τεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασε η Περιφερειακή αρχή είχαν αφαιρεθεί κάποια έργα, όπως ο δρόμος της Ανεμότιας όπου οι πιστώσεις κόπηκαν πλήρως, ενώ σε άλλα έργα αφαιρούνταν χρήματα από τον προϋπολογισμό τους και μεταφέρθηκαν σε άλλα έργα που ενέταξε η Περιφερειακή αρχή στο σχεδιασμό της. Υπήρχαν και πολλά έργα, που όπως έγινε γνωστό μετά από διαβούλευση με τους Δήμους, ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι δήμοι, οι οποίοι διαθέτουν και το κατάλληλο προσωπικό.

Το έργο της Ανεμότιας ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Υπήρχε μάλιστα μελέτη από το 2011 και ο προϋπολογισμός του ήταν 2 εκατ. ευρώ. Είναι το έργο του δρόμου «Ποταμιάς», όπως αναφέρουν οι ντόπιοι και ενώνει την Ανεμότια με τα Παράκοιλα.

Η αφαίρεση του έργου αυτού προκάλεσε αντιδράσεις από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της παράταξης «Εμείς για το Αιγαίο» Στρατή Κυρατζή - ο οποίος άσκησε κριτική και για έργο στο Σκαλοχώρι που είχε παρόμοια τύχη - καθώς και από τον Περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης «Τολμάμε» Παναγιώτη Προβέντζα (σ.σ. ο οποίος κατάγεται από το χωριό αυτό).

«Είναι ένα έργο που χρόνια τώρα οι Περιφερειακές αρχές και οι Δημοτικές αρχές, «πετάνε ο ένας στον άλλο». Το έργο αυτό είχε μελέτη, όπως ειπώθηκε δεν είχε περιβαλλοντικούς όρους και γι’ αυτό ήταν ελλιπής ο φάκελος. Δεν ήθελαν απλά να το κάνουν. Αυτό κατάλαβα και γι’ αυτό το λόγο όπως είπα, καταψήφισα το τεχνικό πρόγραμμα», δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ο κ. Προβέντζας.

Η «διαρροή» Προβέντζα

Η «διαρροή» ψήφου για την παράταξη Χριστόφα, από την πλευρά του γιατρού, ο οποίος σημειώνουμε είχε συνεργασθεί με την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή Καλογήρου, προκάλεσε συζητήσεις για το ενδεχόμενο ο Παναγιώτης Προβέντζας να διαφωνεί με το «φλερτ» συνεργασίας της παράταξης «Τολμάμε» με την Περιφερειακή αρχή.

Ο ίδιος, πάντως, μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» ξεκαθάρισε ότι η διαφωνία του ήταν καθαρά για το συγκεκριμένο έργο, χωρίς να σημαίνει κάτι άλλο, ενώ τόνισε ότι είναι υπέρ των συνεργασιών. «Εγώ είμαι εκείνος που ήμουν σε άλλη παράταξη όμως συνεργάσθηκα με την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή και μάλιστα άριστα, όταν μου ανέθεσαν τον τομέα της δημόσιας υγείας. Είμαι υπέρ των συνεργασιών.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες πέρα από πολιτικές πεποιθήσεις με γνώμονα το καλό του τόπου. Πάντα βέβαια θα πρέπει αυτές οι συνεργασίες να γίνονται υπό όρους όμως πρέπει να υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προβέντζας.

Ο Θ. Βαλσαμίδης για τα «ρουσφέτια»

Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης - παρά το γεγονός ότι έχει σχολιασθεί η «απόσταση» που υπάρχει τους τελευταίους μήνες με την Χριστιάνα Καλογήρου - στη συγκεκριμένη περίπτωση υπεραμύνθηκε των επιλογών της προηγούμενης Περιφερειακής αρχής - οι περισσότερες από τις οποίες φέρουν εξάλλου την υπογραφή του - παρεμβαίνοντας μετά την έκρηξη του Περιφερειάρχη στη διάρκεια της συνεδρίασης, ζητώντας από τον Πρόεδρο του οργάνου να τηρήσει τις διαδικασίες. «Δεν μπορώ να καταλάβω κ. Πρόεδρε σε ποια διαδικασία προβλέπεται μετά το τέλος της ψηφοφορίας, να παίρνει το λόγο ο Περιφερειάρχης και να επιτίθεται;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Θ. Βαλσαμίδης μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» σχολίασε την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος από την Περιφερειακή αρχή, ενώ απάντησε και στις κατηγορίες για «ρουσφετολογικές εντάξεις». «Δεν διαφωνώ ότι κάθε Περιφερειακή αρχή βάζει τη δική της πινελιά και το δικό της όραμα στο τεχνικό πρόγραμμα. Δεν διαφωνώ ότι έχουμε νέες δημοτικές αρχές που επίσης θέλουν να υλοποιήσουν έργα στις περιοχές τους. Όλα αυτά είναι θεμιτά. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, όπως προβλέπει ο «Κλεισθένης», θα έπρεπε να είχαμε και ένα σχεδιασμό 4ετίας. Δεν υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός. Και είδαμε να αφαιρούνται έργα που κάποιοι έτρεξαν και εξασφάλισαν πιστώσεις και προσπάθησαν για να «χτιστούν».

Το κάθε έργο για κάθε περιοχή έχει τη δική του αναπτυξιακή αξία. Αν τα γήπεδα και οι εκκλησίες, τα έργα πολιτισμού, είναι «ψηφοθηρικά» - όπως ειπώθηκε από τον Περιφερειάρχη - τότε γιατί αυτά τα έργα δεν βγήκαν από το τεχνικό πρόγραμμα αλλά διατηρήθηκαν; Ήταν αναγκαιότητα για αυτές τις περιοχές γι’ αυτό μπήκαν. Γιατί ενώ ήταν πολλά τα έργα στο δικό μας τεχνικό πρόγραμμα, τελικά πάνω-κάτω διατηρήθηκαν πολλά αφού βγήκαν κάποια και μπήκαν κάποια άλλα; Δεν διαφωνώ να κάνουμε και άλλα έργα, όχι όμως να μηδενίζουμε τη δουλειά και το σχεδιασμό των προηγούμενων».

Πηγή: nealesvou.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel