Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Από τον Άγιο Ευστράτιο ξεκινά η πρωτοβουλία «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας»
Από τον Άγιο Ευστράτιο ξεκινά η πρωτοβουλία «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας»
06.06.2020 | 18:38

Από τον Άγιο Ευστράτιο ξεκινά η πρωτοβουλία «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας»

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Νερό, το πιο πολύτιμο αγαθό. Θεωρούμε ότι είναι διαθέσιμο σε αφθονία. Τι θα γινόταν αν οι ποσότητες στις οποίες έχουμε πρόσβαση μειώνονταν δραματικά ή σταματούσαν να υπάρχουν;

Η δράση «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» είναι μια πρωτοβουλία του FINISH, σε συνεργασία με το Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), με στόχο την προώθηση της εξοικονόμησης νερού σε νησιά και κοινότητες με περιορισμένους υδατικούς πόρους, ως μέτρο για την υδατική ασφάλεια και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Το πρόγραμμα ξεκινά τη δράση του από το απομακρυσμένο νησί του Άη Στράτη, βοηθώντας τους 268 μόνιμους κατοίκους και τα τουριστικά καταλύματα να εξοικονομήσουν πολύτιμο νερό για τον τόπο τους.

Η δράση στον Άη Στράτη εξοπλίζει κάθε σπίτι με συσκευές εξοικονόμησης νερού, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες του μικρού αυτού νησιού ότι «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ».

Ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν έως και 500.000lt νερού, σε χρονικό διάστημα ενός έτους σηματοδοτώντας την αρχή μίας μεγάλης προσπάθειας για την προστασία του νερού στα ελληνικά νησιά.

Όπως τα περισσότερα νησιά́ της Ελλάδας, έτσι και ο Άη Στράτης έχει περιορισμένους υδατικούς πόρους, λόγω της περιορισμένης έκτασής του, της αυξανόμενης ζήτησης για νερό κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αλλά́ και των αυξανόμενων επιπτώσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Η σωστή́ διαχείριση και η εξοικονόμηση νερού είναι αναγκαίες περισσότερο από ποτέ.

Έπειτα από προσπάθειες ετών, θεσπίστηκε τον Μάιο του 2020 ειδικός νόμος για την εφαρμογή του προγράμματος «Άη Στράτης – Πράσινο Νησί». Το πρόγραμμα «Άη Στράτης – Πράσινο Νησί», αποτελεί ερευνητικό-εκπαιδευτικό έργο, στο οποίο θα εφαρμοστούν τεχνολογικά ώριμες τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας στον κτηριακό τομέα. Η καινοτομία του προγράμματος αφορά κυρίως την διείσδυση των ΑΠΕ στο αυτόνομο ασθενές δίκτυο του νησιού.

Μάθετε περισσότερα για τη δράση στο toneroeinaistaxeriamas.gr

 

 

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018