Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>ΠΕΔ: Μόνιμη μείωση ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου, διατήρηση μεταφορικού ισοδύναμου και επέκτασή του στα καύσιμα

banner roots

ΠΕΔ: Μόνιμη μείωση ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου, διατήρηση μεταφορικού ισοδύναμου και επέκτασή του στα καύσιμα
06.08.2020 | 20:45

ΠΕΔ: Μόνιμη μείωση ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου, διατήρηση μεταφορικού ισοδύναμου και επέκτασή του στα καύσιμα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Την μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. σε μόνιμη βάση στο σύνολο των νησιών της Περιφέρειας ζητά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου, ενώ παράλληλα με αίτημά της απαιτεί την συνέχιση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου ώστε να υπάρχει εξίσωση κόστους μετακίνησης επιβατών και μεταφοράς εμπορευμάτων από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντιστρόφως καθώς και επέκτασή του και ως προς την μεταφορά καυσίμων.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ κοινοποίησαν το αίτημά τους στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη και στον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Στην αίτησή τους αναφέρουν ότι μόνο στα 3 μεγαλύτερα νησιά, την Λέσβο, την Χίο και τη Σάμο, ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, και αυτό λόγω του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και όχι λόγω της νησιωτικότητας που αποτελεί δομικό ανασταλτικό παράγοντα για τις τοπικές οικονομίες. Έτσι, στα υπόλοιπα 6 νησιά της Περιφέρειας, στα οποία διαμένουν 29.528 κάτοικοι (ποσοστό 15 % του συνολικού πληθυσμού) - και στα οποία τα οικονομικά προβλήματα είναι κατά τεκμήριο ακόμα ισχυρότερα - ισχύουν οι συντελεστές ΦΠΑ της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ακολούθως σημειώνεται ότι το αίτημα του Δ.Σ. της ΠΕΔ Β. Αιγαίου είναι η αναγκαιότητα μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στο σύνολο της νησιωτικής μας Περιφέρειας, σε μόνιμη βάση.

Παράλληλα στο έγγραφο γίνεται λόγος για το  μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου που αποτελεί μια σημαντική οικονομική ανακούφιση αλλά και πράξη δικαίου για την αποκατάσταση ισονομίας στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων, ενώ το μέτρο δεν ισχύει στην προμήθεια καυσίμων, όπως ισχύει στις μεταφορές εμπορευμάτων.

Γι’ αυτούς τους λόγους το Δ.Σ. της ΠΕΔ διεκδικεί την συνέχιση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου ώστε να υπάρχει εξίσωση κόστους μετακίνησης επιβατών και μεταφοράς εμπορευμάτων από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντιστρόφως καθώς και επέκτασή του και ως προς την μεταφορά καυσίμων.

 

Πηγή: emprosnet.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel