Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το ALT.GR στη Λήμνο

the roots web banners 06

Το ALT.GR στη Λήμνο
23.09.2020 | 09:58

Το ALT.GR στη Λήμνο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Η συντακτική επιτροπή του ALT.GR έχει προγραμματίσει επισκέψεις σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στα πλαίσια αυτά αρχικά επισκέφθηκε τη Λήμνο, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ακριτικό νησί.

Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό πέλαγος. Μαζί με τον Αη Στράτη αποτελούν την επαρχία Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου. Η Λήμνος είναι το πεδινότερο νησί του Αιγαίου με μεγάλη παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από την αρχαιότητα. Στους κλασικούς χρόνους ήταν ο σιτοβολώνας της αρχαίας Αθήνας, από την οποία άλλωστε κατελήφθη, και αργότερα ο προμηθευτής σιταριού της αυτοκρατορικής αυλής του Βυζαντίου. Ακόμα και σήμερα, το σήμα κατατεθέν της Λήμνου είναι τα σπαρμένα σιταροχώραφα που φθάνουν ως την άκρη της θάλασσας. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο η Λήμνος έγινε τόπος εξορίας κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών.

Το κτήριο που κρατούνταν εξόριστος στο Κοτοπούλι της Λήμνου ο Γιάννης Ρίτσος

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο νησί προκάλεσαν μαζική μετανάστευση τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, όσο και προς το εξωτερικό, κυρίως προς Αυστραλία, Γερμανία, ΗΠΑ και Καναδά.

Το alt.gr είχε προγραμματίσει και συναντήθηκε με εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων του νησιού και συνομίλησε μαζί τους για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Λήμνου.

Παράλληλα συνάντησε στρατευμένους που κάνουν τη θητεία τους στο νησί και συνομίλησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις μονάδες, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την εκδήλωση του κορονοϊού. Το ΚΚΕ για όλα αυτά τα προβλήματα που απασχολούν τους φαντάρους στη θητεία τους κατέθεσε ήδη επτά (7) ερωτήσεις στη Βουλή, απαιτώντας της επίλυσή τους.

Συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΛΗΜ.)

Επικίνδυνες για το λαό οι συνθήκες στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου

Το ALT.GR με την επίσκεψή του στο νησί, θέλησε να ξεκινήσει τις συναντήσεις του και να συζητήσει για την κατάσταση, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, και το στρατιωτικό προσωπικό, στο θέμα της υγειονομικής περίθαλψης καθώς και την άσχημη κατάσταση που βρίσκεται το νοσοκομείο στη Λήμνο.

Για το σκοπό αυτό συνάντησε τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών της Λήμνου Κώστα Κατσιγιαννόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών της Λήμνου Κατσιγιαννόπουλος Κώστας

Στη συζήτηση που κάναμε μαζί του, μας παρουσίασε όσο γίνεται πιο αναλυτικά, την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, τόσο σχετικά με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τον εξοπλισμό του νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο της Λήμνου καλύπτει τις ανάγκες σε νοσοκομειακή περίθαλψη για τους 17.500 κατοίκους του νησιού, που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο πληθυσμός σχεδόν τριπλασιάζεται από επισκέπτες του εξωτερικού, αλλά και από τον εσωτερικό τουρισμό, καθώς και τις ανάγκες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των μελών των οικογενειών τους, αλλά και τους στρατευμένους.

Το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο, κατάσταση που επιδεινώθηκε μετά το 2012 με τα μνημόνια και η στελέχωσή του έκτοτε ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Μάλιστα το 2012 τροποποιήθηκε ο οργανισμός του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα την παραπέρα μείωση των θέσεων του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης αφαιρέθηκαν και κάποια κίνητρα που υπήρχαν για υπηρέτηση ιατρών σε παραμεθόριες περιοχές.

Ο κουτσουρεμένος οργανισμός προβλέπει 40 θέσεις ιατρικού προσωπικού και σήμερα στο νοσοκομείο της Λήμνου υπάρχουν 18 μόνιμοι ιατροί και 7 επικουρικοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κρίσιμες ειδικότητες, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών, υπάρχει από ένας (1) παθολόγος, χειρουργός, καρδιολόγος, νεφρολόγος, και ένας αναισθησιολόγος, ο οποίος τελεί υπό μετακίνηση.

Με τέτοια στελέχωση του νοσοκομείου, μας τόνισε ο πρόεδρος, είναι αδύνατο να αντιμετωπισθούν στοιχειώδη περιστατικά, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται οι ασθενείς στην Αθήνα με ίδια μέσα και για τα σοβαρά περιστατικά επιλέγεται η αεροδιακομιδή του ασθενούς.

Τμήμα του νοσοκομείου που νοσηλεύονταν εξόριστοι

Ακόμη επεσήμανε το γεγονός ότι δεν υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο νησί, ούτε στεφανιαία μονάδα και επίσης ότι δεν γίνονται επεμβάσεις.

Η κυβέρνηση, για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν, έχει κάνει σύμβαση με δύο ιδιώτες ιατρούς παθολόγους, οι οποίοι αμείβονται για τις υπηρεσίες τους με 200 ευρώ την ημέρα. Επίσης, επιλέγει τη μέθοδο των μετακινήσεων ιατρών από την υπόλοιπη χώρα.

Κλείνοντας τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ένωσης, μας τόνισε ότι αν η κυβέρνηση θέλει να θωρακίσει το Αιγαίο, πέρα από τα τανκς και τα κανόνια, πρώτα και κύρια χρειάζεται η υγειονομική θωράκιση των νησιών του Αιγαίου, για να μπορέσουν οι κάτοικοι να παραμείνουν στα νησιά. Μπορεί επίσης να δοθούν κίνητρα στους ιατρούς για τις παραμεθόριες περιοχές, πάντα όμως στα πλαίσια ενός συστήματος υγείας αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, για όλους.

Συνάντηση με πυροσβέστη

Κατά την παραμονή μας στο νησί συναντήσαμε πυροσβέστη που είναι αρκετά χρόνια στο νησί και μας μετέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό της Πυροσβεστικής τόσο στη Λήμνο όσο και στον Αη Στράτη.

Αρχικά μας μίλησε για τις μειωμένες δαπάνες στην Πυροσβεστική, των τελευταίων ετών με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να αναγκάζονται να «λύνουν» μόνοι τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους σταθμούς.

Ανάφερε το παράδειγμα ότι οι πυροσβέστες αναζητούν προσφορές και χορηγίες για τα ελαστικά των οχημάτων και τα οποία οι ίδιοι αλλάζουν. Το κτήριο της Πυροσβεστικής είναι με ενοίκιο και ανήκει στην Ένωση Αγροτικών Συλλόγων.

Η κυβέρνηση τη φετινή χρονιά δημιούργησε τρία Πυροσβεστικά Κλιμάκια στη Λήμνο μόνο για την περίοδο του καλοκαιριού, τα οποία θα έπρεπε να είναι πλήρως στελεχωμένα και για όλο το χρόνο, λόγω της έκτασης του νησιού για την έγκαιρη επέμβαση σε συμβάντα.

Μας είπε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρχει στον Αη Στράτη μόνο ένας πυροσβέστης και αυτός εποχικός. Επίσης τόνισε ότι οι εποχικοί πυροσβέστες στο νησί δεν έχουν Ατομικά Μέσα Προστασίας, η στολή τους δεν πληροί τις προδιαγραφές για πυρκαγιά και το κράνος είναι «παιδικό».

Τέλος, επεσήμανε το γεγονός ότι πυροσβέστες που συμμετέχουν στους ελέγχους που γίνονται για τον κορονοϊό, κατά τις αφίξεις των τσάρτερ, στα αεροδρόμιο της Λήμνου και όπως και το υπόλοιπο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν απλήρωτοι.

Πηγή: alt.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το