Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Θ. Λούκας: «Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του νέου κύματος της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο»

banner roots

Θ. Λούκας: «Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του νέου κύματος της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο»
19.10.2020 | 12:45

Θ. Λούκας: «Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του νέου κύματος της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Μελέτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 συνέταξε ο Παθολόγος Ιατρός Θωμάς Λούκας, με την ιδιότητα του ως Απόφοιτος Τμήματος «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» ΠΑΔΑ, αποστέλλοντας την περίληψη των μέτρων που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του νέου κύματος της πανδημίας, στα μέσα ενημέρωσης του νησιού ενώ το κυρίως κείμενο στους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς.

Στην περίληψη της μελέτης ο κ. Λούκας αναφέρει:

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Οι όποιες ελπίδες ότι ίσως να μην αντιμετωπίζαμε μια τέτοια κατάσταση πλέον έχουν εξανεμισθεί. Διαπιστώνουμε κάθε μέρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να καταρρίπτονται το ένα ρεκόρ κρουσμάτων μετά το άλλο. Ήδη σε μεγάλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν επιβληθεί νέα αυστηρά μέτρα και φαίνεται ότι είμαστε ακόμα στην αρχή.

Στο επίπεδο της Λήμνου οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είτε από τύχη είτε από ικανότητα είτε από οτιδήποτε άλλο, δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής παρά μόνο μία φορά το κακό πρόσωπο της νόσου.

Δεν πρέπει όμως με τίποτα να εφησυχάζουμε. Διαπιστώνουμε τακτικά ότι το να μεταπέσει μια περιοχή της χώρας από το πράσινο στο κόκκινο είναι πλέον πολύ εύκολο. Καταλαβαίνουμε, βέβαια, όλοι μας τι σημαίνει αυτό για τις τοπικές κοινωνίες που είναι ο δεύτερος μεγάλος ασθενής μετά τον ανθρώπινο παράγοντα. Η εγρήγορση λοιπόν επιβάλλεται.

Γενικά μέτρα

  • Καθολική χρήση της μάσκας σε όλους του εσωτερικούς χώρους
  • Ευλαβική τήρηση των αποστάσεων
  • Τακτική αντισηψία των χεριών
  • Στο σημείο αυτό πρέπει να διασαφηνίσουμε και το ότι, αν ένας πολίτης καταγραφεί ως θετικό κρούσμα, τότε κατά την διαδικασία της ιχνηλάτησης, θεωρούνται στενές επαφές όσοι βρίσκονταν μαζί του σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου για περισσότερο από 15 λεπτά. Είναι σαφές βέβαια ότι το κριτήριο της απόστασης και του χρόνου δεν είναι αυτά που καθορίζουν αποκλειστικά την μεταδοτικότητα (αφού εξαρτάται από το αν εμφάνιζε βήχα ο ασθενής, αν γινόταν χρήσης μάσκας και από τους δύο, αν η επαφή έγινε σε ανοικτό ή σε κλειστό και μη καλά αεριζόμενο χώρο κ.ο.κ.) αλλά είναι μια καλή αρχή για να πιάσουμε από κάπου το νήμα της μετάδοσης.
  • Περιφρούρηση της χρήσης μάσκας ακόμα και κατά τον εκκλησιασμό

Νοσοκομείο Λήμνου

Η θέση του Νοσοκομείου Λήμνου στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι φυσικά κομβικής σημασίας. Η λειτουργία του σίγουρα, πρέπει να προσαρμοσθεί. Απαιτείται:

  • Δημιουργία ανεξάρτητης πτέρυγας για την νοσηλεία περιστατικών Covid (όπως είχε δημιουργηθεί κατά την πρώτη φάση της πανδημίας).
  • Δημιουργία Ειδικού Τμήματος Επειγόντων για Covid περιστατικά εντελώς ανεξάρτητου από το υπόλοιπο νοσοκομείο, όπου θα εξετάζονται όσοι έχουν συμπτωματολογία που παραπέμπει σε λοίμωξη αναπνευστικού ή τέλος πάντων, υπάρχει έντονη η υποψία να είναι πιθανό κρούσμα κορονοϊού (πχ επαφή με ύποπτο κρούσμα, επιστροφή από περιοχή με υψηλό ιικο φορτίο κοκ). Θα μπορούσε λοιπόν να μεταφερθεί ο υπάρχον οικίσκος στο χώρο του παρκινγκ (παλαιά είσοδος). Ο ένας από τους δύο αγροτικούς ιατρούς που εργάζεται στο μέχρι τώρα τμήμα επειγόντων θα μεταφερθεί στον οικίσκο και θα βρίσκεται μόνο εκεί. Εξάλλου δεν χρειάζεται ειδικός παθολόγος ή πνευμονολόγος για να διαγνώσει περιστατικό Covid-19. Η κλινική εικόνα, το ιστορικό του ασθενούς και ένα στηθοσκόπιο αρκούν για να τεθεί η υψηλή υποψία και να προχωρήσουμε στην λήψη δείγματος. Σημαντικό σημείο όλης αυτής της προσέγγισης είναι το ότι ο ένας ιατρός και η μία νοσηλεύτρια (ανά βάρδια) που θα απασχολούνται στο ειδικό αυτό τμήμα επειγόντων, δεν θα έχουν καμία ανάμειξη με το υπόλοιπο νοσοκομείο. Θα ξεκινούν την βάρδια τους εκεί και θα την τελειώνουν εκεί. Αυστηρά.
  • Αύξηση του αριθμού των δειγμάτων που λαμβάνονται στο νοσοκομείο
  • Όσοι ασθενείς εμφανίζουν υψηλή υποψία για να είναι θετικά περιστατικά και χρήζουν νοσηλείας, θα δίνουν δείγμα για να βγει το αποτέλεσμα άμεσα στο μηχάνημα PCR του νοσοκομείου
  • Αν, παρόλο που είναι υψηλής υποψίας, δεν χρήζουν νοσοκομειακής νοσηλείας, τότε θα πρέπει να λαμβάνεται δείγμα, το οποίο θα αποστέλλεται στα εργαστήρια αναφοράς της Αθήνας και ο ασθενής θα επιστρέφει στην οικία του, μένοντας σε καραντίνα μέχρι την επόμενη μέρα που θα βγουν τα αποτελέσματα.

Το δείγμα εννοείται ότι δύναται να το λαμβάνει ακόμα και ανειδίκευτος ιατρός ή και νοσηλευτής, αφού δεν χρειάζονται εξεζητημένες γνώσεις. Μην λησμονούμε ότι στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), τα δείγματα δεν τα λαμβάνουν ιατροί, αλλά νοσηλευτές και δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Πολιτική Προστασία

Η Πολιτική Προστασία, ως γνωστόν, αποτελείται από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τον Δήμο. Δυστυχώς σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν είχε ενημερωθεί από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΕΟΔΥ πως υπάρχει ενεργό περιστατικό στο νησί. Αν δεν πρόκειται να ενημερώνουμε την Πολιτική Προστασία για τέτοια θέματα, τότε τι την θέλουμε. Μάλλον θα πρέπει να γίνει μία σύσταση σε υψηλότερο επίπεδο, να λαμβάνουμε άμεσα γνώση των ενεργών περιστατικών ώστε να γίνεται ευκολότερα η διαχείρισή τους.

Επαναλειτουργία επιτροπής διαχείρισης πανδημίας

Κατά γενική ομολογία, η επιτροπή που είχε συσταθεί με πρωτοβουλία του Επαρχείου λειτουργούσε εύρυθμα και ενημέρωνε άμεσα τους πολίτες για την εξέλιξη των περιστατικών. Μία ανάλογη επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι φορείς της πολιτικής προστασίας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Δήμος) μαζί με το Επαρχείο, εκπρόσωπο του Νοσοκομείου και τον Ιατρικό Σύλλογο, πρέπει άμεσα να επανασυσταθεί. Η δημιουργία ενός τέτοιου οργάνου θα έχει αντίκτυπο στον συντονισμό δράσης όλων των φορέων.

Εν κατακλείδι…

Οι εποχές είναι πονηρές. Ο κορονοϊός φαίνεται ότι δύσκολα θα μας αποχαιρετήσει. Μέχρι να φθάσουμε στο σημείο να έχει νοσήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και να αναπτυχθεί η ανοσία της αγέλης ή να βρεθεί το εμβόλιο ίσως απέχουμε πάρα πολύ.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειασθεί τίποτα από όλα αυτά…

Μύρινα, 19 Οκτωβρίου 2020

Με εκτίμηση,

Θωμάς Λούκας

Απόφοιτος Τμήματος «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» ΠΑΔΑ

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το