Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Θετικές εξελίξεις στο θέμα του ξενοδοχείου «Κάστρο» (audio)

banner roots

Λήμνος: Θετικές εξελίξεις στο θέμα του ξενοδοχείου «Κάστρο» (audio)
13.01.2021 | 12:11

Λήμνος: Θετικές εξελίξεις στο θέμα του ξενοδοχείου «Κάστρο» (audio)

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Σε εξέλιξη βρίσκονται τους τελευταίους μήνες οι προσπάθειες που καταβάλει το φιλανθρωπικό σωματείο «Αδελφότητα ο Καλός Σαμαρείτης» προκειμένου να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την οικονομική ανάκαμψη του Γηροκομείου της Λήμνου.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι διαδικασίες για την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που κρατούν αναξιοποίητο το Κληροδότημα Τραταρού, μέρος του οποίου είναι και το εμβληματικό ξενοδοχείο «Κάστρο», αφού βάσει της διαθήκης, μέρος των εσόδων του δικαιούται και το Γηροκομείο της Λήμνου.

Ειδικότερα, όπως είπε στον FM 100 και την εκπομπή του Παναγιώτη Σκαπέτη ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Καλού Σαμαρείτη» Θωμάς Λούκας, αρμόδιος από πλευράς Γηροκομείου για το θέμα, σύμφωνα με τη διαθήκη Τραταρού, το ήμισυ των εσόδων του κληροδοτήματος διατίθεται για υποτροφίες σε φοιτητές ιατρικής και όχι μόνο, που έλκουν την καταγωγή τους από τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, υπό τον όρο ότι θα επιστρέψουν και θα εργαστούν στον τόπο καταγωγής τους για πέντε χρόνια. Το άλλο ήμισυ των εσόδων ανήκει στο Γηροκομείο της Λήμνου.

Για τη διαχείριση και αξιοποίηση του κληροδοτήματος, πρέπει να ιδρυθεί το «Ίδρυμα Τραταρού» με μια διοικούσα επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από 5 θεσμούς, και συγκεκριμένα: πρόεδρος ορίζεται ο εκάστοτε Μητροπολίτης και μέλη ο διευθυντής της αστυνομίας, ο δήμαρχος του νησιού, ο διευθυντής του Λυκείου Μύρινας και ο Ειρηνοδίκης.

Αυτό που πρέπει να γίνει λοιπόν, είναι η ίδρυση του εν λόγω ιδρύματος ώστε να πάρει τον δρόμο της η αξιοποίηση του κληροδοτήματος. Όπως τόνισε ο κ. Λούκας, το θέμα βρίσκεται ήδη στο αρμόδιο υπουργείο και μένει να περάσει από τα συναρμόδια υπουργεία για να δημοσιευτεί στη συνέχεια σε ΦΕΚ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του σωματείου, η αρμόδια δικηγόρος κ. Ελευθεράκη, η οποία εκτελεί τη διαθήκη Τραταρού, έχει προχωρήσει σε μια παράλληλη διαδικασία καθώς έχει τη δυνατότητα, εφόσον λάβει έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να προχωρήσει σε αξιοποίηση του κληροδοτήματος και άρα σε διαγωνισμό αξιοποίησης του «Κάστρου», ακόμα και πριν από την ίδρυση του ιδρύματος.

Ακούστε όσα είπε για το θέμα ο κ. Λούκας:

 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το