Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ν/Σ «αρπάζει» τις ιαματικές πηγές των Δήμων! Η θέση του Δημάρχου Λήμνου (audio)
ikteo limnou
facebook seminaria
Ν/Σ «αρπάζει» τις ιαματικές πηγές των Δήμων! Η θέση του Δημάρχου Λήμνου (audio)
18.02.2021 | 09:56

Ν/Σ «αρπάζει» τις ιαματικές πηγές των Δήμων! Η θέση του Δημάρχου Λήμνου (audio)

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), το οποίο συνεδρίασε την 12η.2.2021, αποφάσισε να απορρίψει τα άρθρα 7 έως 14 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού, που αφορούν τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ)».

Η σύσταση της Ι.Π.Ε. Α.Ε. πλήττει άμεσα και πολυεπίπεδα τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της και διαψεύδει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών. Ο ΣΔΙΠΕ ως Φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκπροσωπεί σε πανελλαδικό επίπεδο τους Δήμους που έχουν στα διοικητικά τους όρια ιαματικές πηγές, θεωρεί την εξέλιξη αυτή ακραία αντι-αυτοδιοικητική.

H αναχρονιστική κρατικομονοπωλιακή διαχείριση, που εισηγείται το Υπουργείο, πέρα από τα προφανή ζητήματα συνταγματικής διάστασης ως προς τον κατοχυρωμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αναδεικνύει, προκρίνει ένα ακραία αντι-αναπτυξιακό και μη βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τοπικών φυσικών πόρων, το οποίο στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγεί σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμοι, σήμερα, έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση των φυσικών τους πόρων ως ιαματικών, και έχουν λάβει ή βρίσκονται σε διαδικασία λήψης των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας (ΕΣΛ) των εγκαταστάσεών τους. Πολλοί βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης Διαγωνισμών για την ανεύρεση επενδυτή, αρκετοί συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναβάθμιση των υποδομών τους, ενώ άλλοι συμμετέχουν ήδη σε εταιρικά σχήματα εκμετάλλευσης των ιαματικών φυσικών πόρων τους. Σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες η μέχρι σήμερα στάση της Κεντρικής Διοίκησης ήταν – με τους επιεικέστερους όρους – μη υποστηρικτική.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο ΣΔΙΠΕ καλεί:

- τους Δήμους μέλη του Συνδέσμου,

- τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και

- τις Περιφέρειες της Χώρας

να “υιοθετήσουν” την Απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, με τη λήψη σχετικής Απόφασης από τα οικεία Συμβούλια, και

- την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τον θεσμικό εκφραστή του συνόλου των Δήμων της Χώρας, να απορρίψει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς η συμμετοχή της στην Εταιρεία αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού ως άλλοθι στην υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην υφαρπαγή των περιουσιακών της στοιχείων.

Τέλος, ο ΣΔΙΠΕ δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο Τουρισμού αποσύρει τις εν λόγω διατάξεις, είναι έτοιμοι να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους, συνεργαζόμενοι από μηδενική βάση με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, ώστε να συνδιαμορφώσουν το μέλλον των ιαματικών πηγών της Χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Δημάρχου Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου, στη συνεδρίαση της Παρασκευή 12/02.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018