Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Δημήτρης Μαρινάκης στο Lesvos Pen: «Η Λήμνος αποτελεί έναν ιδιαίτερα ασφαλή υγειονομικά προορισμό»

the roots web banners 06

Δημήτρης Μαρινάκης στο Lesvos Pen: «Η Λήμνος αποτελεί έναν ιδιαίτερα ασφαλή υγειονομικά προορισμό»
14.06.2021 | 10:05

Δημήτρης Μαρινάκης στο Lesvos Pen: «Η Λήμνος αποτελεί έναν ιδιαίτερα ασφαλή υγειονομικά προορισμό»

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Συνέντευξη στο lesvospen.gr:

«Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε το Δήμαρχο Λήμνου (για 2η θητεία) Δημήτρη Μαρινάκη. Η Λήμνος, η οποία τα τελευταία χρόνια τουριστικά έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη , ετοιμάζεται να υποδεχθεί τουρίστες και αυτό το καλοκαίρι. Το στοίχημα μετά την πανδημία είναι μεγάλο και ο Δήμαρχος δίνει το στίγμα της Δημοτικής Αρχής για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Κύριε Μαρινάκη σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας.

  1. Εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, πως κινούνται οι εμβολιασμοί στο νησί της Λήμνου;

Οι εμβολιασμοί προχωρούν. Η Λήμνος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “Γαλάζια Ελευθερία” και πλέον όσοι ενήλικες επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται. Το νησί μας δεν αντιμετώπισε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με την πανδημία. Δεν βρέθηκε ποτέ “στο κόκκινο” και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν κατά βάση χαμηλός. Παράλληλα, οι επαγγελματίες του νησιού επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή ως προς την τήρηση των κανόνων εκείνων που αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού. Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα αποτελεί έναν ιδιαίτερα ασφαλή υγειονομικά προορισμό και προσκαλούμε τον κόσμο να έρθει να απολαύσει τις διακοπές του.

  1. Έχοντας ως δεδομένο ότι η τουριστική ανάπτυξη της Λήμνου κάθε χρόνο μεγαλώνει, πείτε μας τι αριθμό επισκέψεων αναμένεται στο νησί φέτος;

Η τουριστική κίνηση στη Λήμνο έχει εισέλθει σε μία τροχιά ταχείας ανόδου.  Το νησί μας, άλλωστε διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να βρίσκεται ψηλά στις επιλογές των ταξιδιωτών.

Φέτος, με τη βελτίωση των δεδομένων όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, την άρση περιοριστικών μέτρων και την εν μέρει επιστροφή στην κανονικότητα γενικά στη ζωή μας, θα δούμε σαφώς καλύτερα νούμερα από πέρυσι. Τα περιθώρια ανάπτυξης παραμένουν σημαντικά και συνεπώς, με την προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων, η Λήμνος θα κινηθεί και στο μέλλον σε αναπτυξιακή τροχιά και στον τουρισμό της.

  1. Στις σκέψεις του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι η σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, από το λιμάνι του Βόλου. Θεωρείτε ότι η ύπαρξη αυτής της γραμμής θα βοηθήσει την τουριστική κίνηση;

Σίγουρα άλλη μία ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα θα βοηθούσε σημαντικά στην τουριστική κίνηση. Θα  ερχόταν να συμπληρώσει την ήδη αυξημένη κίνηση της Βορείου Ελλάδας. Παράλληλα, όμως, θα βοηθούσε ιδιαίτερα η μείωση του χρόνου ταξιδιού από την κεντρική Ελλάδα προς το νησί της Λήμνου. Θεωρούμε ότι η πυκνότητα των δρομολογίων και η βελτίωση των χρόνων θα πρέπει να είναι βασικός στόχος.

  1. Θεωρείτε ότι η ύπαρξη ενός υδατοδρομίου θα βοηθούσε την τουριστική ανάπτυξη του νησιού;

Ένας επιπλέον τρόπος μετακίνησης πάντα λειτουργεί υποβοηθητικά για τον τουρισμό. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον ένταξης και της Λήμνου στο δίκτυο των υδροπλάνων. Δεν έχουμε εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. Σίγουρα θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για το νησί μας και ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα γίνουν πραγματικότητα αυτές οι επενδύσεις, μέσα από ένα πλάνο ανάπτυξης που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους επί μακρόν, αλλά και με έναν σχεδιασμό που θα προσαρμόζεται κατάλληλα στα δεδομένα μας.

  1. Μελλοντικά θεωρείτε ότι ένα άνοιγμα με τα απέναντι παράλια, θα μπορούσε να δώσει μία επιπλέον ώθηση στον τουρισμό;

Παρατηρείται ότι υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από πλευράς Τούρκων επισκεπτών για τη Λήμνο και για ιστορικούς λόγους, όμως ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορούμε να μιλάμε για σημαντικό αριθμό.  Αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, σίγουρα θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε πολύ περισσότερους επισκέπτες. Υπάρχουν πάντα σημαντικά περιθώρια, αλλά για αυτό θα πρέπει να προηγηθούν άλλες ενέργειες τόσο σε επίπεδο παροχής συγκοινωνιακού έργου όσο και σε επίπεδο διαδικασιών.

  1. Πείτε μας ποια είναι τα βασικότερα έργα υποδομών και τουρισμού που θα θέλατε να προχωρήσετε για να μπορέσετε να έχετε αύξηση του τουριστικού προϊόντος στη Λήμνο.

Υλοποιούμε έργα στον τομέα του περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση και επεξεργασία λυμάτων με δίκτυα σε τουριστικούς πόλους, όπως είναι ο Πλατύς και ο Άγιος Ιωάννης. Εντάσσουμε τη μελέτη διαχείρισης λυμάτων της Δ.Ε Μούδρου .

Ολοκληρώνουμε τη διαχείριση των απορριμμάτων με έργα ανακύκλωσης, πράσινων σημείων, γωνίες ανακύκλωσης διαχείρισης ογκωδών απορριμμάτων, παραγωγής compost από βιοαπόβλητα, με υπογειοποιημένους κάδους σύμμεικτων κλπ

Υποστηρίζουμε τον πολιτισμό μας αξιοποιώντας σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές και εικονικής πραγματικότητας για την ανάδειξη της Λημνίας γη , την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, καθώς και για την ιστορική διαδρομή των ANZAC στο νησί μας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και για τους απολιθωμένους κορμούς, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το επόμενο διάστημα εγκαινιάζουμε στο νησί μας το Μουσείο Παιδικού Παιχνιδιού και Βιβλίου, που περιλαμβάνει μια μοναδική συλλογή από εκθέματα του συμπατριώτη μας Χρήστου Μπουλώτη το οποίο έρχεται να συμπληρώσει τα Μουσεία Ιστορικής ενημέρωσης σε Μούδρο , Πορτιανού ,το σπογγαλιείας στη Νέα Κούταλη , του Εκθεσιακού χώρου απολιθωμάτων και συλλογής της αγροτικής κληρονομιάς Ρουσσοπουλίου και την Πινακοθήκη στον Κοντιά.

Βελτιώνουμε και ενισχύουμε την προσβασιμότητα σε τουριστικές περιοχές με ιδίους πόρους και ίδια μέσα αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας. Υποβάλλουμε προτάσεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία για βελτίωση των οδών που οδηγούν σε τουριστικούς πόλους.

Ενισχύουμε με υποδομές ύδρευσης και υδροδότησης οικισμούς καθώς και με συστήματα επεξεργασίας  ύδατος σε οικισμούς .

Κρατάμε καθαρή την πόλη μας και τους οικισμούς μας και διαχειριζόμαστε τα αδέσποτα (σκύλους και γάτες), σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία.

Τέλος, οργανώνουμε πολιτιστικά δρώμενα που κορυφώνονται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με σειρά εκδηλώσεων: θεατρικά έργα, παρουσιάσεις βιβλίων, παιδικές εκδηλώσεις, μουσικά σχήματα παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής. Επίσης, διοργανώνουμε ετήσιους αγώνες Αρχαίου Πεντάθλου, με συμμετοχή σχολείων από τη Σερβία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Γεωργία, την Ελλάδα και τη Ρωσία.

  1. Τί μπορεί να συνδυάσει κάποιος με την επίσκεψή του στο νησί της Λήμνου; Τι θα του προτείνατε να δει;

Καταρχάς θα του προτείναμε να έχει αρκετό χρόνο για να μπορέσει να εξερευνήσει το νησί και να απολαύσει όλες τις ομορφιές και τις δυνατότητες που του παρέχονται. Στη Λήμνο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θάλασσα και τα θαλάσσια αθλήματα, το καλό φαγητό, το καλό κρασί και όλα τα εξαιρετικά προϊόντα της. Το νησί μας συγκεντρώνει μία σειρά από μοναδικά στοιχεία που σχετίζονται κατά βάση με το ιδιαίτερο φυσικό της περιβάλλον, όπως είναι οι αμμοθίνες στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και οι γεωλογικοί σχηματισμοί στο “Φαλακρό”, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ασκεπής εκκλησία της Παναγίας της Κακαβιώτισσας. Επίσης, μπορεί κανείς να επισκεφθεί τους πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της προϊστορικής πόλης της Πολιόχνης, όπου υπήρξε το πρώτο βουλευτήριο, την Αρχαία Ηφαιστία με το αρχαίο της θέατρο και το ιερό των Καβείρων. Μια ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η γνωριμία με τους όμορφους οικισμούς του νησιού, ενώ δεν θα έπρεπε να παραλείψει κανείς την περιήγηση στην παλιά πόλη της Μύρινας με τα πανέμορφα αρχοντικά και τον προϊστορικό της οικισμό, αλλά και την ανάβαση στο κάστρο της, το μεγαλύτερο οχυρό του αιγιακού χώρου, με τη μακραίωνη ιστορία του, που αποτελεί πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία. Το παζλ των διακοπών στη Λήμνο συμπληρώνεται από τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που κορυφώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά δεν τελειώνει εδώ, καθώς η Λήμνος αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή εμπειριών, χωρίς καμία υπερβολή.

  1. Η ύπαρξη γαλάζιων σημαιών αποτελεί πολύ σημαντική διαδικασία για τον τουρισμό. Θεωρείτε ότι το 2022 ,εάν δεν έχουμε άλλα προβλήματα με την πανδημία, ότι μπορείτε να δουλέψετε για επιπλέον σημαίες στο νησί; Θα βοηθούσε στον τουρισμό αυτό;

Δυνητικά η Λήμνος θα μπορούσε να έχει πολλές γαλάζιες σημαίες. Αυτό όμως που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι για να αποκτήσεις μια γαλάζια σημαία δεν αρκούν τα καθαρά νερά, που εκ των πραγμάτων υπάρχουν στο νησί. Χρειάζεται να πληροίς μία σειρά από τυπικά κριτήρια, τα οποία απαιτούν μία προεργασία. Επίσης, οφείλεις να εξασφαλίσεις ότι θα κρατάς τις γαλάζιες σημαίες, διότι μια απώλεια θα ήταν αρνητική για την εικόνα του νησιού. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, έχουμε καταφέρει να διατηρούμε τις γαλάζιες σημαίες μας, θέλουμε σε κάθε περίπτωση να τις αυξήσουμε και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν σαφώς και θα κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

  1. Κλείστε μας με μία ευχή για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο

Εύχομαι σε εσάς και τους αναγνώστες σας καλό καλοκαίρι, με υγεία και ασφάλεια. Καλές διακοπές σε όσους θα έχουν την ευκαιρία να τις απολαύσουν. Επίσης, καλή δύναμη και καλό έργο στους φορείς και τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τους συνδεδεμένους τομείς που τη φετινή σεζόν καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του κρίσιμου αυτού τομέα».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το