Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η απάντηση Ζαχαράκη σε Βελόπουλο για τα Θέρμα της Λήμνου

the roots web banners 06

Η απάντηση Ζαχαράκη σε Βελόπουλο για τα Θέρμα της Λήμνου
18.12.2021 | 15:43

Η απάντηση Ζαχαράκη σε Βελόπουλο για τα Θέρμα της Λήμνου

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Απάντηση στην από 22/11/21 ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου με θέμα «Αναξιοποίητα τα Λουτρά στην περιοχή Θέρμα της Λήμνου» κατέθεσε το υπουργείο Τουρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ελλυνικής Λύσης είχε καταθέσει ερώτηση προς τους υπουργούς Τουρισμού και Εσωτερικών, Βασίλη Κικίλια και Μάκη Βορίδη, η οποία ανέφερε:

«Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Λήμνου, αναξιοποίητα παραμένουν τα Ιαματικά Λουτρά στην περιοχή Θέρμα της Λήμνου. Συνέπεια της εγκατάλειψης των εν λόγω Λουτρών είναι η αποκαρδιωτική εικόνα απεριποίητων παρτεριών και πεταμένων σκουπιδιών γύρω τους, με το ακαλαίσθητο του πέριξ αυτών χώρου και τα ανεπίτρεπτα συνθήματα σε τοίχους ερειπωμένου γειτονικού σπιτιού. Όπως πληροφορούμαστε, ο Δήμος Λήμνου διεξήγαγε στις αρχές του περασμένου Ιουνίου δημοπρασία για την αξιοποίησή τους, η οποία, όμως, κατέστη άγονη, με αποτέλεσμα να επαναληφθεί η σχετική κίνηση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Ποια ήταν η κατάληξη της διαδικασίας δημοπράτησης της ανωτέρω έκτασης, της οποίας μέρος θεωρούνται τα κτίσματα των Λουτρών στα Θέρμα της Λήμνου;

2. Αν δεν υπήρξε αίσια κατάληξη στην ανωτέρω διαδικασία, πώς θα διαχειριστεί η τοπική αυτοδιοίκηση ή ακόμα και το ίδιο το Υπουργείο Τουρισμού την αξιοποίηση των ανωτέρω Λουτρών, το επόμενο χρονικό διάστημα;».

Η απάντηση κατατέθηκε από την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, και σε αυτή σημειώνεται:

«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η εθνική στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας έγκειται στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο και ασφαλή προορισμό, ιδανικό για επίσκεψη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, ώστε ο ταξιδιώτης, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του και τις ανάγκες του, να επιλέγει από ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών προϊόντων που θα του επιτρέψουν να εξατομικεύσει την ταξιδιωτική του εμπειρία, καθιστώντας τη μοναδική και αυθεντική. Η διαφοροποίηση των προσφερόμενων τουριστικών προϊόντων και η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη, μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων κάθε προορισμού, αποτελούν κύριο στόχο της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Υπουργείο Τουρισμού έχει θέσει στις προτεραιότητές του την ανάδειξη του ιαματικού τουρισμού, μέσω του θεσμοθετημένου πλαισίου αναγνώρισης των ιαματικών πόρων, του ν. 3498/2006 (Α΄ 230), έχοντας ήδη αναγνωρίσει έως σήμερα ογδόντα (80) φυσικούς πόρους ως ιαματικούς.

Τα ανωτέρω αποτυπώνονται και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0.", όπου επιδιώκεται η ανάπτυξη και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με παρεμβάσεις -μεταξύ άλλων- και στον τουρισμό υγείας και ευεξίας, μέσω της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών της χώρας. Συγκεκριμένα, έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση ένταξης του σχετικού έργου "SUB3: Τουρισμός υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών (Health & Wellness Tourism through thermal spring utilization) – Δράση 16931" στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο του έργου αυτού, θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συνολικό ποσό περίπου 23 εκ. € δράσεις για την δημιουργία νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού καθώς και για την εκπόνηση σχετικών μελετών. Η απόφαση ένταξης Ακόμη, έχουν κατατεθεί οι Εισηγητικές Προτάσεις της Ομάδας Εργασίας Ιατρικού Τουρισμού, τα πορίσματα των οποίων ήδη λαμβάνονται υπ’ όψιν για την διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής και για τον τουρισμό υγείας.

Σε ό,τι αφορά τον φυσικό πόρο "Πηγή Θέρμων Ηφαίστου" του Δήμου Λήμνου θέτουμε υπόψη σας ότι έχει αναγνωριστεί ως ιαματικός με την υπ’ αριθμ. 22744/8.12.2017 υπουργική απόφαση (Β’ 4601). Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης του φυσικού πόρου ως ιαματικού, προβλέπεται διαδικασία αδειοδότησης και έκδοσης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας του υδροθεραπευτηρίου από την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε.), σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 2704/13.02.2018 κ.υ.α. "Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών ανέγερσης, μετατροπής και επέκτασης Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού - Θερμαλισμού και διαδικασία χορήγησης ειδικού σήματος λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.)" (Α΄ 603). Ωστόσο, δεν έχει κατατεθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού αίτημα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση ή τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας εγκατάστασης ιαματικού τουρισμού στην Περιοχή Θέρμα της Λήμνου.

Σε κάθε περίπτωση, σας γνωρίζουμε ότι, ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού για τον ιαματικό τουρισμό, περιλαμβάνει την εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων για την αξιοποίηση των ιαματικών πόρων της χώρας και την ανάπτυξη του κλάδου με οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και το ελληνικό τουριστικό προϊόν συνολικά. Σημειώνεται ότι έχει ήδη προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση ήδη κατατεθέντος στη Βουλή σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο μέσω της ίδρυσης Ανώνυμης Εταιρείας ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου και της ΚΕΔΕ, θέτει ένα συνολικό πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη και αμεσότερη ανάπτυξη των πολυάριθμων τουριστικών δυνατοτήτων της χώρας και σε αυτόν τον τομέα».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το