Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Με ιδιαίτερη λαμπρότητα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια Ελεύθερης Λήμνου | Photos
pame boreio aigaio

Με  ιδιαίτερη λαμπρότητα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια Ελεύθερης Λήμνου | Photos
08.10.2012 | 01:08

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια Ελεύθερης Λήμνου | Photos

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Με την παρουσία πλήθος κόσμου, αλλά και με έντονη την εκπροσώπηση πολιτικής, στρατιωτικής και θησκευτικής ηγεσίας, πραγματοποιήθηκαν οι αποψινές εκδηλώσεις, για την συμπλήρωση 100 χρόνων απο την απελευθέρωση της Λήμνου.

Οι επετειακές εκδηλώσεις, θα κορυφωθύν αύριο, με τη στρατιωτική παρέλαση, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Μούδρο, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την εξέλιξη των Βαλκανικών Πολέμων.

Συγκεκριμένα, το 1912 ο Μούδρος έγινε πανελληνίως γνωστός, όταν ο ναύαρχος Κουντουριώτης τον κατέστησε ορμητήριο του στόλου κατά τους βαλκανικούς πολέμους. Κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο γνώρισε μεγάλη κίνηση, αφού υπήρξε έδρα της αγγλικής στρατιωτικής διοίκησης.

Στα γύρω υψώματα προς το Κουκονήσι και προς το Φαναράκι στρατοπέδευσαν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες. Στο λιμάνι κατασκευάστηκαν αποβάθρες -γαλλική, αυστραλιανή κλπ- και μετατράπηκε σε ναύσταθμο για να εξυπηρετήσει το συμμαχικό στόλο που ναυλοχούσε στον κόλπο.

Νωρίτερα απόψε, και με μεγάλη καθυστέρηση, εξατίας της κατά μία ώρα αργοπορημένης άφιξης, του Μητροπολίτη Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου κ Ιερόθεου, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Παύλου Κουντιουριώτη.

Είχε προηγηθεί, επετειακή ομιλία απο τον Πλοίαρχο του Αρματαγωγού "Λέσβος" και χαιρετισμός του Αρχηγού του Γενκού Επιτελείου Ναυτικού.

Μετά την καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων, ακολούθησε  συναυλία απο την ιστορική Ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού.

 

 

 

 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό, απο τις αποψινές εκδηλώσεις στο λιμάνι της Μύρινας, μπροστά στο Δημαρχείο:

Φωτό: Ιωάννης Καπετάνος

 

 

Μοιραστείτε τοcharitakis new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018